reklam
reklam

İstanbul Müzik Festivali bu Yıl 45. yaşında ve “Sıradışı”

Eklenme Tarihi: 6 Mart 2017, Pazartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 144236

İSTANBUL- Festival bu yıl "Sıradışı" temasıyla müzikseverlere, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifler, disiplinlerarası çalışmalar, multimedya öğelerinden yararlanan yapımlar ve farklı dönemler ve müzik türleri arasında etkileşim kuran performanslarla yepyeni konser deneyimleri yaşatacak bir program sunuyor. Festivalin bu yılki programı, 15 Şubat Çarşamba sabahı aynı zamanda İKSV resmi konaklama sponsoru The Marmara Pera  olan   bir basın toplantısıyla açıklandı.
Basın toplantısında sırasıyla İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, festival sponsoru Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ile İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak konuştu.
Bülent Eczacıbaşı: İstanbul Müzik Festivali Tüm İKSV Etkinliklerinin ‘Amiral Gemisi’
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve tüm İKSV etkinliklerinin ‘amiral gemisi’ olarak değerlendirilen İstanbul Müzik Festivali, 45. yıllarını kültür-sanat yaşamına katılımı artırmanın, çok daha fazla kişinin hayatında kültür-sanatın vazgeçilmez bir öğe olarak yer almasını sağlamanın önemine inanarak kutluyor. Festivalde yer alacak prömiyerlerle, sanatsal içeriği özel olarak kurgulanmış konserlerle, disiplinlerarası söyleşi ve etkinlik programıyla, izleyicilerin festival deneyimlerini zenginleştirmeleri, yeni keşifler yapmaları, uluslararası kültür-sanat arenasına temas etmeleri için olanaklar yaratıyoruz. Alışılmadık mekân kullanımları ve geniş katılımlı ücretsiz konserlerimizle İstanbul’da yaşayanların kenti farklı bir gözle yeniden keşfetmelerini sağlamayı amaçlıyoruz,” Diyerek  İstanbul Müzik Festivali’nin tüm İKSV etkinliklerinin birer amiral gemisi olduğunu vurguladı. Eczacıbaşı konuşmasını başta festivalin gerçekleştirilmesinde büyük katkılarda bulunan festival sponsoru E.C.A. Presdöküm Sanayi A.Ş. olmak üzere festivale destek veren tüm kurum ve kuruluşlara ve festivalin tanıtımına destek veren tüm basın temsilcilerine teşekkür ederek bitirdi.
Gaye Akçen :Bu Güçlü Bağımız “Yıllarca Beraber”  Devam Edecek 
Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuşmasında ise : “1950’den bu yana birçok iş dalında ilk üretimi yapmanın gururunu taşıyan Elginkan Topluluğu olarak, kültürel faaliyetlere verdiğimiz desteğin yanında; bugün geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye’nin geleceğine yatırım yapan, yüksek teknolojiye sahip, yenilikçi ve geleceği şekillendiren, gençlerin bakış açısına önem veren bir marka olarak hizmetimizi sürdürüyoruz. E.C.A Presdöküm Sanayi A.Ş. olarak İstanbul Kültür Sanat Vakfı ve İstanbul Müzik Festivali ile bu güçlü bağımızı, sloganımızda da söylediğimiz gibi, “Yıllarca Beraber” devam edecektir,” Diyerek festival sponsoru olarak İstanbul Müzik Festivali’yle bağlarının uzun süre ve güçlü bir biçimde korunacağına vurgu yaptı. 
Yeşim Gürer Oymak:  Bu Yıl “Sıradışı” Bir Festivalle Karşınızdayız .
Festival programı ve temasına dair detayları aktaran İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak ise yaptığı konuşmada şunları belirtti; “Bu yıl her zamankinden daha zor şartlarda, “sıradışı” bir dönemde festival programını oluşturduk. Böyle dönemlerde kültür ve sanatın birleştirici, iyileştirici ve gelecek için umut veren gücüne ihtiyacımız var. Festival bu yıl “Sıradışı” teması üzerine kurgulandı. Yaratıcı, zorlayıcı, merak uyandıran, uyarıcı, ilginç, etkileyici, çok disiplinli, çok yönlü, yeni deneyimler sunan… Sadece İstanbul Müzik Festivali’nde izlenebilecek, bir kereye mahsus sanatçı birleşmeleri, Eser siparişleri ve prömiyerleri, disiplinlerarası geçişlere imkan veren projelerin oluşturulması ya da araştırılmasının yanısıra, konser içeriğiyle “ilişkilendirilebilen” mekanların bulunup konserlerin buralarda sunulması bir yandan izleyicinin festival deneyimini derinleştirirken, diğer yandan yeni bir kültür sanat seyirci kitlesi de yaratmamıza yardımcı oluyor,” Diyerek  45.İstanbul Müzik Festivali’nin farklı ve sıradışı bir şekilde olacağını vurguladı. 
11.Senfoni Türkiye’de İlk Defa Festivalde
2011 yılından bu yana, sanatsal üretime ve çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunmak amacıyla yerli ve yabancı bestecilere eser siparişleri veren İstanbul Müzik Festivali, 45.yılında eser siparişini en ünlü klasik müzik bestecilerinden Philip Glass’e verdi. Philip Glass’ın son eseri  olan 11. Senfoni’nin Türkiye prömiyeri, 45. İstanbul Müzik Festivali’nde olacak. Borusan Holding gösteri sponsorluğunda gercekleşecek, 16 Haziran akşamı şef Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası tarafından Aya İrini Müzesi’nde seslendirilecek olan 11. Senfoni İstanbul Müzik Festivali, Bruckner-Linz Orkestrası ve Queensland Senfoni Orkestrası tarafından verilen ortak siparişi üzerine besteledi ve 11. Senfoni,dünya prömiyerini bestecinin 80. yaşını kutladığı 31 Ocak 2017 tarihinde Carnegie Hall’da yaptı.
11. Senfoni’nin ardından konserin ikinci yarısında ise bir başka Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. Norveçli solist kardeşler, keman sanatçısı Mari Samuelsen ile çellist Hakon Samuelsen, şef Sasha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde, Türkiye’de ilk defa Philip Glass’ın Keman ve Viyolonsel İçin İkili Konçertosu’nu seslendirecek.
Glass, bestelediği sayısız opera, senfoni ve oda müziği eserlerinden aralarında Allen Ginsberg, Paul Simon, Brian Eno, Patti Smith, Ravi Shankar, David Bryrne, Doris Lessing’in de yer aldığı birçok sanatçı, yazar, müzisyen ve besteciyle yaptığı işbirliklerine, yarattığı müzikal ve entelektüel etkiyle çağımızın en önemli sanatçıları arasında sayılıyor. Truman Show, Saatler (The Hours), Skandal (Notes on a Scandal), Kundun gibi filmlere yaptığı film müzikleriyle Akademi, Golden Globe, BAFTA ve Emmy Ödülleri’ne aday gösterilen Amerikalı bestecinin yakın zamanda işbirliği gerçekleştirdiği sanatçılar arasında Woody Allen, Stephen Colbert ile Kasım ayında kaybettiğimiz Leonard Cohen de yer alıyor.  Philip Glass’a 45. İstanbul Müzik Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü festivalin açılış konseri öncesinde gerçekleştirilecek törende sunulacak. Törene katılamayacak Glass, özel bir videoyla ödül konuşmasını aktaracak.
Festivalde Alışılmışın Dışında Mekânlarda Faklı Deneyimler
45. İstanbul Müzik Festivali, programında St. Petersburg Rus Oda Filamornisi, Viyana Oda Orkestrası, Londra Oda Orkestrası, Ebéne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü gibi seçkin topluluklardan Hüseyin Sermet, Fazıl Say, Alina Pogostkina ve Mathias Goerne gibi usta solistlere ve genç kuşak sanatçılara, 600 aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 15 mekânında ağırlayacak.
Festival 45. yılında, programındaki yaratıcı, merak uyandırıcı, çok disiplinli, çok yönlü projelerle de klasik müziğe taze bir soluk getirecek. Eser siparişleri ve prömiyerler ile disiplinlerarası geçişlere imkân veren konserler, klasik müzik deneyimini çeşitlendirecek, zenginleştirerek ve her yaştan seyircinin beğenisini kazanacak.
İstanbul Müzik Festivali, bu yıl konser içerikleriyle “konuşan” farklı mekân seçimleriyle de dikkat çekiyor. Festival bu yıl, 8 tanesi ilk defa kullanılacak 15 farklı mekâna yayılacak.
Festivalin artık klasikleşmiş mekânları Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, İş Sanat Konser Salonu, Süreyya Operası, Zorlu PSM Drama Sahnesi ve Avusturya Kültür Ofisi’ne ek olarak bu yıl Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi, Bomontiada, Galata Mevlihanesi Bahçesi, Kapalıçarşı, Küd Dıpo Surp Asdvadzadzin Ermeni Kilisesi, Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Sait Halim Paşa Yalısı ve Sakıp Sabancı Müzesi Fıstıklı Teras gibi yeni mekânlar eklenecek.
Festivalde Ücretsiz Konserler Var 
Bu yıl ilk kez festival mekânları arasına katılacak Bomontiada’da 17 Haziran akşamı açık alanda gerçekleşecek konser her yaştan ve her türden müzikseverin ilgisini çekecek nitelikte. Bomontiada’nın desteğiyle düzenlenen gecede Burak Özdemir ile topluluğu Musica Sequenza, Barok müziğin günümüzün müzik formlarını ve tınılarını kucakladığı sıradışı projeleri Sampling Baroque: Exposing Handel ve Bach The Silent Cantata’yı Türkiye’de ilk kez seslendirecekler. “Yeni pop: Barok!” sloganı ile yola çıkarak klasik müziği çevreleyen duvarları kırmayı hedef almış Almanya merkezli topluluk, erken dönem müziğinden elektro-akustiğe uzanan performanslarıyla günümüzün önde gelen klasik müzik festivallerinin yanı sıra genç neslin nabzının attığı mekânların da düzenli konukları arasında.
İstanbul Müzik Festivali’nin Hafta Sonu Klasikleri serisi bu sene 4 Haziran’da Avusturya Kültür Ofisi’nde ve 10 Haziran’da  ise Bomontiada’da düzenlenecek. İstanbulluları cumartesi ve pazar sabahlarına aileleri ve dostlarıyla birlikte müzikle başlamaya davet eden bu ücretsiz konserler, rahat ortamları ile olduğu kadar hafif repertuvarlarıyla da her yaştan ve her türden müzikseverin beğenisini topluyor.
İstanbul Müzik Festivali’nin Açılışını 23 Yaşındaki Genç Yıldız Andrei Ioniță  Yapacak
45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek açılış töreni ve ardından sıradışı bir genç yeteneğin solist olarak yer alacağı açılış konseriyle başlayacak. Festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Sascha Goetzel yönetiminde, 2015 Çaykovski Yarışması Viyolonsel Dalı birincisi, 23 yaşındaki genç çellist Andrei Ioniță’ya eşlik edecek. The Times’ın “Son on yıldır çıkmış en heyecan verici viyolonselcilerden biri” olarak nitelendirdiği Andrei Ioniță konserde Saint-Saëns 1.Viyolonsel Konçertosu’nu yorumlarken Goetzel yönetimindeki BİFO ayrıca Islamey ve Rosenkavalier Süiti’ni seslendirecek.
Onur Ve Başarı Ödülleri:İlyasoğlu Ve  Glass’ın 
Onur Ödülü’nün bu yılki sahibi müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu olacak. Evin İlyasoğlu müzik yazarı, radyo ve televizyon programı yapımcısı, öğretim görevlisi ve bu yıl 20. sezonunu tamamlayan Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’un müzik yönetmeni olarak ülkemizde çoksesli batı müziğinin gelişip yaygınlaşmasına büyük katkıda bulundu. Yazmış olduğu 25 kitap, gerek profesyonel gerekse amatör tüm müzikseverler için vazgeçilmez başvuru kaynakları. Evin İlyasoğlu’na ödülü, 29 Mayıs 2017 Pazartesi akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek Açılış Konseri öncesindeki törende sunulacak.
Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise bu yıl 80. yaşını kutlayan, 20. yüzyıl müziğinin en etkili bestecilerinden biri kabul edilen, minimalist müzik akımının en önemli isimlerinden Philip Glass’a verilecek. Glass, Doris Lessing’den David Bowie’ye, Ravi Shankar’dan Woody Allen ve Leonard Cohen’e kadar pek çok farklı disiplinden sanatçıyla yaptığı işbirlikleri neticesinde yarattığı müzikal ve entelektüel etkiyle çağımızın en sıradışı sanatçıların biri olarak anılmakta.
Konservatuvarların Müzik Ve Şan Bölümü Öğrencileri İçin Bu Yıl Da Festival Konserleri Ücretsiz 
Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da İstanbul Müzik Festivali konserlerine ücretsiz girebilecekler. Öğrencilerin katılmak istedikleri konserden 1 gün önce [email protected] adresine isim, soyadıyla birlikte öğrenci belgelerini e-posta atarak rezervasyon onayı almaları gerekiyor.
Biletler 25 Şubat’tan itibaren Biletix ve İKSV’nin satış noktalarında satışa sunuldu. 

 

Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam