reklam
reklam

Sağlıklı yaz içecekleri

Eklenme Tarihi: 8 Haziran 2022, Çarşamba - 23:51   Okunma Sayısı: 78317
Yaz aylarının bunaltıcı sıcak günlerinde serinlemenin ve susuzluğumuzu gidermenin en güzel yolu hiç kuşkusuz lezzetli içeceklerden geçiyor. Ancak hiç bir besin değeri taşımayan yüksek şeker içeren aromalı, şuruplu, kolalı içecekler ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

İçecekler her zaman gün boyunca tercih ettiğimiz sıvı gıdalardır. Çay ve kahve en çok tükettiğimiz içeceklerin başında geliyor. İçecekler tüketilen alkollü ve alkolsüz olmak üzere ikiye ayrılan sıvı gıdaların tümüne verilen ortak isim. Soğuk içeceklere; Meyve suları, kolalar, şerbetler, gazozlar, ayran, buzlu çaylar, enerji içecekleri, kımız, soda, şalgam suyu, süt, limonata, kefir, tonik ve maden sularını örnek sayabiliriz. Sıcak içecekler ise Kahve türleri, çaylar, nane limon, oralet türü toz içecekler, salep, ıhlamur ve sıcak çikolata olarak tercih ediliyor. Bu içecekleri ister soğuk olsun, ister sıcak olsun yıl boyu tüketiyoruz. Ancak yazın bunaltıcı sıcaklarında serinlemek amacıyla tükettiğimizin içeceklerin çoğu zaman  lezzetine ve görüntüsünün cazibesine kapılabiliyoruz. Hem susuzluğumuzu gideren hem de düşen kan şekerimizi toparlayacağı düşüncesiyle hiç de masum olmayan içecekleri tüketme eğilimimiz artabiliyor. Yaz aylarında belki de çoğumuz en büyük sınavı serinleten, lezzetli ancak çokça kalori içeren içeceklerle veriyoruz. Yüksek şeker içeren aromalı, şuruplu, kolalı içecekler hiçbir besin değeri taşımadığı gibi hem kilo alımına hem de karaciğer yağlanması ve diyabet gibi hastalıklara neden olabiliyor. Yine sıklıkla tüketilen çay ve kahve gibi kafeinli içecekler vücuttan su atılımına yol açıyor. Bu nedenle sağlıklı yetişkinlerin günde en az 2 litre su tüketmeleri, sıvı ihtiyacını karşılarken sağlıklı içeceklere yönelmeleri gerekiyor.  

Su içmeye önem vermeliyiz

Su sağlık için hayati önem taşıyor. Su içerdiği sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat gibi vücut için önemli olan mineraller içeriyor. Su, insan hayatı için oksijenden sonra en önemli ikinci ihtiyaç olarak gösteriliyor. Çünkü kanın yüzde 83’ü, kemiklerin yüzde 22’si, beynin ve kasların yüzde 75’i sudan oluşuyor. Ter, tükürük, idrar gibi vücut sıvılarının üretimi, atıkların atılması, suda eriyen besinlerin emilimi, eklemlerin ve gözün kayganlaşması, vücut ısının düzenlenmesi su ile mümkün oluyor. Suyun pH değerinin 7,5 – 8,5 arası yani alkali olması idealdir. İçilen suların etiketleri okunmalı, pH değerinin bu aralıklarda olduğu sular tercih edilmelidir. Sıcak havalarda ve egzersiz sırasında daha fazla su tüketilmelidir. Eğer yeteri kadar su tüketilemezse susuzluk ortaya çıkar. Susuzluğun hafif belirtileri; baş ağrısı, yorgunluk ve kabızlıktır. Uzun süren durumlarda ciddi hastalıklara da neden olabilir.

Şekerli içeceklerden uzak durmalıyız

Obeziteye davetiye çıkaran şekerden uzak durmak kadar şekerli gazlı içeceklerden sakınmalıyız. Meyve suları, çok tatlandırılmış kahveler ve diğer sıvı şeker kaynakları sağlığımız için tehdit oluşturmaktalar. Sıvı şeker tükettiğinizde, genellikle toplam kalori alımınızın üzerine ekleriz. Çünkü şekerli içecekler sizi tam doymuş hissettirmez. Şekerli içecekler aşırı miktarda fruktoz tüketmenin en kolay ve en yaygın yoludur. Çok fazla tükettiğinizde karaciğeriniz aşırı yüklenir ve fruktozu yağa dönüştürür. Yağın bir kısmı kan trigliseritleri olarak taşınır, bir kısmı da karaciğerinizde kalır. Zamanla, bu alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına katkıda bulunabilir. Şekerli gazlı içecekler hücreleriniz insülinin etkisine karşı daha az hassas veya dirençli olmasını sağlayabilir. Bu olduğunda, pankreasınız glikozu kan dolaşımınızdan çıkarmak için daha fazla insülin yapma ihtiyacı duyar ve kanınızdaki insülin seviyeleri yükselir. Bu durum insülin direnci olarak bilinir. İnsülin direnci diyabet ve kalp hastalığına doğru giden bir merdivenin ilk basamağını oluşturur.

Hindistan cevizli kavunlu smoothie

Mis gibi kokan kavun ve hindistan cevizi rendesinin doğal aroması hem damağınıza hitap edecek, hem de sizi fazlasıyla tok tutacak. Yaklaşık 250 grama denk gelen bir dilim kavun, 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi rendesi ve 1 su bardağı soğuk sütü blenderdan geçirin. Meyve ile birleşen hindistan cevizi rendesi ve süt kan şekerinizi dengede tutmaya yardımcı olacak ve ikindi vaktinde tercih ettiğinizde sizi tok tutarak akşam yemeğine yüklenmenizi önleyecektir.

Çilek şerbeti

1 kg çileği iyice yıkayıp 1 litre suda kaynatın. Kaynamaya yakın 1 çubuk tarçın ve 1 tatlı kaşığı karanfili ekleyin ve 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Diyabet hastalığı veya hipogliseminiz yoksa mineral içeriği yüksek bu içeceği en son her bardağa 1 tatlı kaşığı bal karıştırarak taze nane yaprağı ile servis edin. Diyabet veya kan şeker regülasyonu ile ilgili probleminiz varsa bal eklemeden yanında 2-3 top ceviz veya 8-10 çiğ badem/fındıkla tüketmenizde fayda var.

Karpuzlu maden suyu

Yaklaşık 200 grama denk gelen 1 dilim karpuzu blenderdan geçirin, bir bardağa boşaltıp üzerine 1 maden suyu ekleyin ve taze nane yaprağı ile süsleyerek tüketin. Karpuz su oranı yüksek ve hafif bir meyve olarak bilinse de glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle diyabet hastalarının kan şekerini dengede tutabilmek için bu meyveyi sık olmamak koşulu ile küçük bir dilimi yanında 1 dilim peynir veya 2-3 tam ceviz ile tüketmelerinde fayda var.

Hindistan cevizi aromalı soğuk kahve

1 su bardağı kadar demlenmiş filtre kahveyi soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra 1 çay bardağı soğuk sütü, demlediğiniz kahveyi ve 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi rendesini blenderdan geçirin. İçine 3-4 küp buz ekleyerek servis edin. Hem süt hem de hindistan cevizi içerdikleri doymuş yağlar nedeni damar sağlığının bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle hali hazırda kalp damar hastalığı olan veya kolesterolü yüksek olan kişilerin doymuş yağ alımını kısıtlamasında fayda var.

Naneli kefir

Nane ile kefirin buluşması bağırsaklara dost bir içecek olmakla kalmıyor, ayrıca günlük kalsiyum, protein alımına katkı sağlayarak uzun süre tok tutuyor. Özellikle kefiri sevmeyen ve hiç denemeyen kişiler çeyrek su bardağı kefiri  yarım çay bardağı su ile sulandırın. İçine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş nane ekleyip karıştırın. Yaz aylarında hem sizi ferahlatacak hem de artan sıvı ve mineral kayıplarını telafi etmenize yardımcı olacak sağlıklı bir içecek elde edeceksiniz.

Limonlu soğuk yeşil çay

Yeşil çay ödem atmaya yardımcı olmaktadır. Hem ödem attıran hem de sağlıklı ve serinletici bir içecek seçeneği olan limonlu yeşil çay için 1 su bardağı suyu kaynatın, kaynamaya yakın 4-5 dal taze nane yaprağı ekleyerek az daha kaynatın ve süzün. 1 adet sallama yeşil çayı bu nane aromalı suya demleyin ve demlenmiş yeşil çayı soğumaya bırakın. Yarım küçük limonun suyunu sıkın ve soğuyan naneli yeşil çay ile karıştırarak 3-4 küp buz ve taze nane yaprakları ile servis edin. Diyabet hastalığınız ya da kan şeker regülasyonu ile ilgili probleminiz yoksa 1 tatlı kaşığı bal ilave edebilirsiniz.

 

Pancar Suyu

Uzmanlara göre pancar suyu oldukça faydalı. Çünkü pancar suyu vücut için gerekli olan A, C, E, B12, B6 ve K vitaminleri bakımından zengin bir içeriğe sahip. Pancar suyu yapımı oldukça basit. Evde meyve sıkacağı, blender ya da mutfak robotu kullanarak kolaylıkla pancar suyu yapılabilir. Pancar suyu yapmak için öncelikle pancarların tepeleri kesilir ve daha sonra pancarlar iyice yıkanır. Ardından küçük parçalara bölünür ve blenderdan geçirilir.Pancar ayrıca kan basıncını azaltma yeteneğine de sahip bir sebze. Pancar suyu; havuç, salatalık, kereviz gibi diğer sebzelerle desteklenerek vitamin, mineral ve lif oranını artırılabilir.

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam