reklam
reklam

Kaliteli hizmet, güler yüz Çelen Turizm

Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2017, Pazartesi - 12:00   Okunma Sayısı: 233731

İSTANBUL-Maltepe Üniversitesinden beridir tanıdığım ve Suat Çelen’den aldıkları bayrağı daha da ileri taşıyan   Nevzat Çelen ’le servis sektörü hakkında   keyifli, samimi, net ve içten bir röportaj yaptık. Çelen: bize halen bazı büyükşehirlerde  plaka tahdidi konusu henüz bir çözüme  kavuşamadığını ve İstanbul’da   plaka tahdidi  konusunu çözmek için  getirilen 10 yıllık belgelendirme esaslı düzenlemeden sonra  istenen araç başı 40 bin TL’lik ücretin de çok yüksek bulunduğunu ve bir miktar indirim beklediklerini de ifade etti. Bu arada; ÇELEN  Turizm  sadece servis sektöründe değil; personel taşımacılığı ve VİP taşımadığı konusunda da iddialı bir konuma geldi. Nevzat Çelen iyi  derecede bir Beşiktaş taraftarı ve Kadıköy 100. Yıl Derneği Yönetim Kurulu üyesi. Tabi; bir de özel model araç koleksiyonunu da var.  Gelin fazlasını bu röportajda birlikte okuyalım . 
Öncelikle bize kendinizden bahsedebilir misiniz?
N.Ç: Ben 1991 doğumluyum. Maltepe Üniversitesi  İletişim Fakültesi Radyo/Sinema/TV Bölümü mezunuyum. Mezun olalı üç sene oldu. Ancak; ben aile şirketimiz olan Çelen  Turizm’in başına geçtim. 
ÇELEN Turizm nasıl kuruldu ve  bu günlere nasıl geldi?
N.Ç:ÇELEN  Turizm: servis sektörüne rahmetli babamın 1985 yılında bir minibüs ile öğrenci taşıması ile başlamış oldu . O yıllarda tek araçla kendisi çalışmış ve ÇELEN Turizm’in  zeminini hazırlamıştır. Daha sonra yıllar geçtikçe de; araç sayısı artmıştır.  ÇELEN Turizm’in şu anki konumuna gelmesi tabii ki de  kolay olmamıştır Uzun ve meşakkatli bir süreçten geçtik . 85’den bu yana  tam 32 yıllık bir geçmişe sahibiz ve biz şu an ÇELEN Turizm’i daha iyi yerlere getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
ÇELEN Turizm’in temel misyonu ve vizyonu nedir?
N.Ç: Temel  misyonumuz kendini sürekli yenileyerek, müşteri memnuniyetini ve güvenliğini en önemli hedef olarak görüp, ulaşımda mükemmelliği sağlamak, sektördeki lider konumumuzu korumak ve kontrollü büyümeyi sürdürüp topluma istihdam imkanı sağlamaktır. Temel  vizyonumuz ise Ulaşımda mükemmelliği sağlayıp mevcut güvenlik sistemimizin üstünde güvenlik sağlamak dünyadaki yeniliklere açık olup teknolojinin her türlüsünü ulaşıma katarak ilerlemek ve ulaşımın farklı alanlarında faaliyet göstererek uluslar arası pazarlara açılmak
ÇELEN Turizm’in temel çevre politikası nasıldır?
N.Ç: ÇELEN Turizm tüm faaliyetlerini çevresel boyut ve etkilerinin dikkate alınması zararların önlenmesi ve kontrol için çevre yönetim sistemine yönelik oluşturmakta. Bunun da  beş temel noktası var. Sırasıyla gidersek; 
1.Ulusal çevre mevzuatına tam olarak uymayı ve uluslar arası mevzuatı takip ederiz.
2.Atıkları kaynağında azaltmayı ve kurallara uygun olarak yok edilmesini sağlamayı hedefleriz.
3.Çalışanlarda çevre bilincinin geliştirilmesi maksadıyla gerekli eğitimleri vermekteyiz.
4.İklim değişikliği ve küresel ısınmanın önlenmesi amacıyla tüm operasyonlarımızda doğal kaynak tasarrufu tedbirlerini özendirmek gerekiyor. Bunun için de tüm tedbirleri alıyoruz. 
5.Mal ve hizmet alımlarımızda çevre ile uyumlu ürün ve hizmetleri tercih ediyoruz. 
ÇELEN Turizm’in  temel iş sağlığı ve güvenliği politikası nasıldır?
N.Ç: ÇELEN Turizm olarak tüm faaliyetlerinde ‘önce sağlık ve güvenlik’ ilkesini esas alarak iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yürürlükte bulunan İSG ile ilgili yasal mevzuatları, idari düzenlemelere ve üyesi olunan kuruluşların kurallarına riayet eder ve önceden tedbir olarak iş sağlığı ve güvenliği risklerinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak çalışmaları yapar.
ÇELEN Turizm’in  en önemli kaynakları nelerdir?
N.Ç: En önemli kaynaklarımız araçlarımız çünkü; işimizin temel taşı araçlarımızdır. Her gün 400’ün üzerinde öğrenciyi evlerinden okullarına ulaştırıyoruz ve bunu da  güvenli ve modern araçlarımızla teknolojiyi entegre ederek yapıyoruz. Bu sayede; velilerimiz öğrencileri uydu üzerinden takip ederek evlerine ne zaman ulaşacaklarını görebiliyorlar. Araçlarımızda 3 veya 4 noktalı emniyet kemerlerimiz mevcut ve her yolcumuzun takması birer zorunluluk. Bunun haricinde sürüş güvenliği açısından araçlarımızda 4 nokta da dış kamera sistemi  araç kontrolünü sağlamak amacıyla mevcut. Tabi bütün bunların yanında da ek olarak ön kamera yolu takip eden kamera da bulunmakta.
ÇELEN Turizm’in  hizmetleri daha çok hangi alanlarda yoğunlaşıyor?
N.Ç: ÇELEN Turizm şuan daha çok okul servisine yoğunlaşmıştır. Çünkü faaliyet alanlarımız içinde en başarılı ve kaliteli bir çizgiye sahip olduğumuz  alan olan okul servisinde kaliteli çizgimiz;  bir çok kuruluş tarafından dan  kesinleşmiştir. Personel taşımacılığı konusunda  da okul servis sektöründe yakaladığımız başarıyı yakalamak için sürekli çalışmalar içindeyiz. Birkaç yıl için de personel taşımacılığında da en üst seviyeye gelerek firmaların aranan yüzü olmaya adayız. VIP transfer işinde ise talepler doğrultusunda hareket etmekteyiz. VIP transfer işinde standartların üzerinde hizmet anlayışımız var.
ÇELEN Turizm’in 2017’deki temel hedefleri neler olacak?
N.Ç: 2017 yılında  kendi öz malımız  olan araçlarımızı yenilemek, kiralık araç sayımızı arttırmak bizim öncelikli hedefimizdir. Daha sonrasında  ise öğrenci taşımacılığı konusunda birkaç yenilik ile sektörde ses getirecek işlere imza atmak; bunların yanında az önce söylediğim gibi personel taşımacılığı konusunda gerekenleri yapıp o kulvarda başarıyı yakalamak bizim diğer temel hedeflerimiz arasındadır.  
Sektörünüzün  bir takım temel sorunları var. Peki; bu  temel sorunları  nasıl değerlendiriyorsunuz? 
N.Ç: Sektör olarak  korsan taşımacılık  bizim kanayan yaramızdır. Okul taşıtı olmayan araçlarla hiçbir güvenliği olmayan araçlar ile taşımacılık yapmaktalar bunun yanında bizim gibi sigortasını araç muayenesini yaptıran vergisini veren esnaf veya firmaların haklarını zedeliyor. Okullarla ve  firmalarla aylık belli bir ücret karşılığında anlaşan esnaf veya firmalar bu şekilde korsan taşımacılık yapan araçlardan daha az kazanmaktalar.
Sektör olarak en önemli sorunu ise; uzun süredir gündemde olan plaka tahdidi olarak görmekteyiz. 2015’in Mayıs ayında Sinan Erdem Spor Salonunda tüm esnaflarla buluşan şu anki; Cumhurbaşkanımız  Sn. Recep Tayyip Erdoğan  servis sektörüne bir söz verdi  ve  orada dedi ki; ”Bırakın sigarayı. Alın plakayı“
Tabi: Sn. Cumhurbaşkanımızın  bu sözünden  sonra sektörde büyük bir heyecan oluştu. Sigarayı bırakanlar oldu haliyle. 2015 seçiminden önceki ortaya çıkan  söylem sancılı bir sürecin  de başlangıcı oldu .2017 Şubat ayındayız. Şimdi; Plaka Tahdidi  konusunda  yakın bir zamda  şöyle bir gelişme oldu  ve İstanbul’da plaka tahdidi  yerine;10 yıllık belgelendirme getirildi. Fakat mesleğe yıllarını verenler  de “Bize yetmez illa plaka tahdidi gerekiyor.” diyorlar. İstanbul’da  plaka tahdidi meselesi  bu şekilde de olsa çözüldü. Ancak bazı büyükşehirlerde henüz sorun bitmedi. Bu sorunun bu kadar uzun sürede çözülmesi yüzünden; servis sektörü günde 1 paket içtiği sigarayı bırakmak yere dursun; 2 pakete çıkardı. ( Editör Notu: İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Meclis 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet’in yönettiği 22 Temmuz Cuma  2016 tarihli toplantısında, “Öğrenci ve Personel Servis Taşımacılığı Yönergesi” AK Parti’li meclis üyelerinin  kabul yönündeki oyları  ve  CHP’li üyelerin ret yönündeki oylarıyla  oyçokluğuyla kabul edildi. Plaka Tahdidi konusu servis taşımacılığı yapanlara 10 yıllık belgelendirme esaslı düzenleme sayesinde bir çözüme kavuştuysa da halen bazı büyükşehirlerde  plaka tahdidi konusu henüz bir çözüme  ulaşamadı.)
Bizim gibi bu sektörde yatırım yapmak isteyen  ve öz malları olan  araçlarını arttırmak isteyen firmalar  da çok büyük sıkıntı yaşadılar. Yeni karar gereği   yeni araç sahipleri ve ilave araç sahibi olmak isteyenler için İstanbul Büyükşehir Belediyesine 10 sene boyunca   kullanabilecekleri belge  için 40 bin TL gibi bir para yatırmamız gerekiyor. Bunu da  her firma karşılayamaz. Ayrıca  yeni alacağımız projelere araç ihtiyacımız olacak. Ancak biz araç alamayabiliriz. Bu da yeni yatırım ve istihdam olanaklarını olumsuz etkileyecektir. Cumhurbaşkanımızın yakın zamanda  istihdam konusunda da bir çıkışı oldu. Bu yüzden İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bu yüksek rakamı  biraz aşağı çekmesi  gerekli .
Öğrencilerin servislerle okula huzur ve güven içinde ulaştırılmaları sağlamak amacıyla yapılan tedbirler sıklaştı. Bu konuda  ÇELEN Turizm ne gibi tedbirler alıyor? 
N.Ç: Öncelikle araç tedbirlerimizden bahsetmek gerekirse; araçlarımızın tüm bakımları eksiksiz ve zamanında yapılmaktadır. TÜVTÜRK araç muayene istasyonu çok faydalı bir kuruluştur. Her sene araçlarımız TÜVTÜRK muayeneye girmekte  ve burada yaklaşık 1 saat inceleniyor. Yani; fren sistemi, aracın ön aksamı, ışıkları, iç emniyet sistemi eksiksiz kontrol ediliyor. Eksiği olan araç muayeneden onay alamıyor  ve kusurları giderilerek tekrar muayeneye girerek geçebiliyor. Bu vesileyle de TÜVTÜRK araç muayene istasyonu personeline  çok teşekkür ediyoruz. 
Araçlarımızın trafik sigortaları gününde yapılmakta ;bunun haricinde ferdi koltuk sigortalıyız. Yani araçlarımızın koltuğunda oturan her kişi bireysel olarak sigortalanmıştır.
Şoför tedbirlerimize gelirsek; şoför seçimlerimizde sürücü ehliyet bilgileri, sürücü ceza puanı dökümü, psikoteknik raporları, sağlık raporları, adli sicil kaydı gibi belgelerin olması ve  bu belgelerde herhangi bir olumsuz içerik olmaması  bizim dikkat ettiğimiz unsurlardır. 
Düzenlenen ve açıklanan bazı raporlara göre Taşımacılık Sektörü gün geçtikçe büyüyor ve gelişiyor. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?
N.Ç: Taşımacılık sektörü sürekli büyümekte. Dolaysıyla da ekonomik olarak da çok büyük bir pasta var. Ancak bunu iyi görmek lazım ki; hava, deniz  ve kara taşımacılığı tüm dünyada evrensel olan taşıma şekilleri olarak kabul görüyor. İstanbul’daki taşımacılığa gelirsek; İstanbul sürekli büyüyen ve gelişen bir kent ihtiyaçları da bu doğrultuda büyümekte. Taşımacılık sektörümüz; İETT ,Taksi, Minibüs, Dolmuş ve Servisler  başta olmak üzere bu geniş çatı altında toplanmakta. Bizim alan yani servis sektörü bunların yanında çok büyük bir öneme sahip. Çünkü insanların en değerli varlıklarını geleceğimizi taşıyoruz .Elbette bahsettiğimiz bu önemli toplu ulaşım vasıtaları  çok büyük öneme sahip. 
Ancak okul servisleri bu gruptan ayrı olarak başlı başına bir öneme sahip. Ben de sektörün içinden gelen birisi olarak; sektörün büyümesine karşı değilim büyüsün. Ancak kaliteli ve denetlenebilir bir şekilde büyüsün; modern çağ da nasıl gelişmek gerekiyorsa o şekilde büyüsün;  eğitimli sürücüler ile gelişerek ilerlesin; belgesiz taşımacıların yaptığı bir kaza veya hata tüm sektöre mal olmasın . Ekonomik olarak devletimize külfet değil kar getiren bir sektörüz. Bunun da önemini herkesin bilmesi gerekir.
Peki; Türkiye’de Taşımacılık Sektörünün  geleceğini nasıl görüyorsunuz?
N.Ç: Türkiye’miz; özellikle de İstanbul’umuz şehir ve nüfus olarak sürekli büyüyor. Bu büyüme içinde bizim de büyümemiz gerekiyor haliyle. Tabi; yerimizde durursak büyümeye de yetişemeyiz. Bizim de gelişerek büyümemiz gerekiyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaşıma çok büyük önem vermekte ve yatırım yapmakta. Kendilerine yaptıkları yatırımlar  için de çok  teşekkür ediyoruz. Tabi bizde yatırım yapmak istiyoruz; ancak değişmesini beklediğimiz bazı yönergeler var. 
İstanbul dışında ki iller içinde aynı şey geçerli. Okul servis sektörü ;dünyanın en önemli işlerin den bir tanesi. Çünkü can taşıyoruz ve geleceğimizi taşıyoruz.
Nevzat Çelen olarak; gündelik hayatında neleri severseniz  ve nelerden hoşlanmaktasınız?
N.Ç: Beşiktaş taraftarıyım. Beşiktaş ile ilgili her konuda bir şeyler yapabilirim. Mesela; Kadıköy 100. Yıl Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim .Tabi; derneğimiz ile ilgili bir çok aktivite yapmaktayız. Bunun dışında model araç koleksiyonum var; dünyada nadir olan model arabalar koleksiyonumda mevcuttur Farklı modelleri arayıp bulmak da hobilerim arasında yer alıyor. Son olarak dostlarımızla oturup; uzun uzun sohbetler ederiz
Sizin bir çok anınız olmuştur muhakkak ki gündelik hayatınızda.  Bize  ilginç anılarınızı paylaşabilir misiniz?
N.Ç: Lise ve Üniversite yıllarıma ait  pek çok anım var. Benim için her günüm ayrı bir anıydı. Bir de; sinema eğitimi alırken sinemayı daha yakından tanıma olanağı buldum. Hakan Aytekin ve Gülçin Çakıcı Öztürk  hocalarımız başta olmak üzere tanıdığım ve ismen hatırlayamadığım hocalarımıza  röportaj vesilesiyle de  selamlarımızı gönderiyorum. Bir de Ali Şahin ağabeyimize de geçirdiği rahatsızlıktan ötürü geçmiş olsun ve şifa diliyorum. Tabi; Mustafa Kara hocamızın verdiği TV’de Spor Yayıncılığı dersi unutulmaz. Mustafa hocaya da selamlar olsun. Seninle de orada iyice tanışma fırsatı bulmuştuk.
İşle ilgili bir anımı anlatmam daha iyi olacak. 15 Yaşımdayım. Rahmetli babam ;bir minibüsün anahtarını verdi ve işyerimize çok yakın bir yere gitmemi söyledi. Tabi minibüs hiç kullanmamıştım hayır da demedim. Heyecandan ayağımın tir tir titremesini hiç unutamam. Çok şükür; kazasız bir şekilde kullandım.,
Son olarak  Son-An Gazetesi okuyucularına ileteceğiniz  mesajlar var mı?
N.Ç: Son An Gazetesi okuyucularına ileteceğim tavsiyelerim ise şunlardır. Önce; dikkatli ve kurallara uygun bir şekilde araba kullanalım. Sonra; servis şirketini seçerken dikkat edelim. Bu şirket; gerçekten kurallara uyup insan taşıdığının farkında mı? Buna emin olmadan bir şirketi tercih edemesiniz. Biz bu konuda güvenilir ve saygın bir firmayız. O yüzden güveni koruyup; insanlara güven aşılıyoruz. Bu alanda çalışan tüm şirketlerin de bunu yapmaları gereğine inanıyorum.
Ayrıca ;gazetenize çok teşekkürlerimi ediyor; Son An Gazetesi’ne basın yaşamında başarılar diliyorum.
Biz de Nevzat Çelen ve  ÇELEN Turizm  ailesine başarılar diliyoruz.

Editör: SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam