reklam
reklam

Kadıköy Halk Eğitimi Avrupa’nın en aktifi!

Eklenme Tarihi: 17 Aralık 2021, Cuma - 12:57   Okunma Sayısı: 152276
Kadıköy Halk Eğitim Merkezi yaptığı çalışmalar sonucunda 2021 yılında; Uluslararası bir platform olan EPALE-Avrupa Yetişkin Eğitimi Platformunu en aktif kullanan ve en çok veri yükleyen Yetişkin Eğitimi Merkezi seçildi.

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, yurtiçinde gerçekleştirdiği etkinliklerin yanı sıra özellikle de engellilere yönelik yurtdışı projeleriyle de adından söz ettiriyor.

Kadıköy Halk Eğitim Merkezi koordinesindeki Türk eğitimcilerden oluşan ekip, “2018 yılında Hayat Boyu Engelli Dostu” projesi kapsamında Almanya’da bir dizi izleme ziyareti gerçekleştirmişti. Bu ziyarette öğretmenler yetişkin engellilere yönelik faaliyet ve uygulamaları yerinde inceleme olanağı bulmuştu.

Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu 2019 yılı Şubat ayında ‘’Yetişkin Eğitiminde Engelliler İçin Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamasının Güçlendirilmesi’’ adlı KA104 projesi için koordinatör başvurusunu yapmıştı.

Bu proje, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından uygulamaya değer görüldü.

Erasmus+ programı ana eylem 1 bireylerin öğrenme hareketliliği 2019 yılı yetişkin eğitimi personel hareketliliği projeleri kapsamında 2020 baharında Belçika Brüksel’de 5 gün 20 katılımcı yapılandırılmış kursa katılarak yetişkin engellilerin bütünleştirme kapsamında eğitimini inceleyecek ve eğitim alacaktı.

Tüm dünyayı kasıp kavuran Kovid 19 salgını nedeniyle ertelenen bu program geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirildi.

Koordinatörlüğünü Özel Eğitim Öğretmeni Sevgi Cıvas’ın yaptığı  ve Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nin yürüttüğü projede konsorsiyumun diğer üyeleri Eskişehir'den Odunpazarı Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile Ankara'dan Sürekli Eğitim Araştırma ve Danışma Derneği (SEADDER) idi.

Konsorsiyumu oluşturan kurumlarla yapılan görüşmeler sonucunda yetişkin engellilerin bütünleştirme yoluyla eğitim imkanından Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarından yeterince faydalanamadıkları tespit edilmiş, bu verilerle yapılan toplantılarda ortak fikir olarak farklı kültür ve ülkelerdeki uygulamaların incelenerek farkındalık kazanılması fikri ortaya çıkmıştı.

Bu doğrultuda, özel gereksinimli/engeli olan bireylerin ayrıştırılmış ortamların yanı sıra bütünleştirme yoluyla eğitim alarak diğer akranlarıyla aynı ortamlarda eğitim ve öğretimlerine devam etmeleri için çalışan Kadıköy Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri, Belçika’ya düzenlenen hareketlilikle orada yapılan çalışmaları daha yakından görme fırsatı buldu.

Proje çalışmasına; Kurum Müdürü; Hülya Narsap, Müdür yardımcısı; Muazzez Özer, Proje Koordinatörü; Sevgi Civaş, Kurum Öğretmenleri; Oya Bozkuş, İlkay Mola, Sedat Buluç, Gökhan Yaşar, Aynur Durukan, Erdoğan Öztürk katıldı.

ENGELLİLERE ÖZEL İLGİ

Yetişkin engelli bireylerin hayat boyu öğrenme kurumlarında daha iyi ve etkin eğitim alabilmesi ve engellerinin eğitimlerinin önüne geçmemesi için çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Hülya Narsap, “Kurumumuzda açılan çeşitli kurslarla işitme, görme ya da bedensel engelli olan veya farklı gelişim özelliği gösteren yetişkin bireylere eğitimler veriyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı daha etkin yapabilmek ve öğretmenlerimizin de bu konuda bilgilenmesini sağlamak amacıyla Belçika ile bir proje gerçekleştirdi. Bütünleştirme uygulamaları konusunda yeni kazanımlarla yurda döndük bu kazanımları daha çok kesimlerle paylaşarak katma değer yaratacağız” dedi.

Proje ile Belçika’daki yetişkin eğitimi kurumlarını görme ve onları yerinde inceleme fırsatı bulduklarını dile getiren Narsap, “Yetişkin eğitiminde ihtiyaca yönelik kursların açıldığını ve toplumsal ihtiyaçların, kursların açılmasında önemli rölü olduğunu gördük. Engelli bireylerin eğitiminde sivil toplum kuruluşlarıyla ailelerin devamlı iş birliği halinde olarak, kursiyerin eğitiminin önündeki engelleri beraber kaldırdıklarını ve bireyi topluma kazandırıcı çalışmaların yapıldığına şahit olduk” diye konuştu.

Hülya Narsap, uluslararası projelerde de örnek çalışmaları olduğunu geçtiğimiz yıl hak kazanıp pandemi nedeniyle gerçekleştiremedikleri için bu yıla kalan üç projeleri olduğunu belirterek şunları söyledi;  “Hepsinin amaçları ve hedefleri güncel ihtiyaçlara göre belirlendi ve dezavantajlı kesimlere hitap ediyor. Bunlardan bir tanesi son dönemde çok güncel bir konu olan göçmenlerin eğitimine yönelik diğeri yükümlülerin gelişimine yönelik ve koordinatörü olduğumuz proje ise son dönemde çok önemli olan engelli bireylerin normal gelişim gösteren bireylerle bütünleştirilmesine yönelik olarak hazırlandı. Bu konularla ilgili olarak Portekiz, Almanya ve Belçika’da incelemelerde bulunduk.

Kurumumuz tüm bu yaptığı çalışmalar sonucunda 2021 yılında Uluslararası bir platform olan EPALE-Avrupa Yetişkin Eğitimi Platformunu en aktif kullanan ve en çok veri yükleyen Yetişkin Eğitimi Merkezi seçilmiştir.”

'ULAŞMAK İSTEDİĞİMİZ

HEDEF BUYDU'

Proje Koordinatörü ve aynı zamanda Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Özel Eğitim Öğretmeni Sevgi Civaş ise “Katılımcılarımız Brüksel’de aldıkları eğitimle yetişkin eğitiminde engellilerin kurslara dahil edilmesi konusunda ülkemizde yapılan uygulamalarla AB uygulamalarını karşılaştırma ve iyi uygulamaları transfer etme şansı yakaladı. Bizim projeyi hazırlarken de ulaşmak istediğimiz hedef buydu” diyerek projenin amacına ulaştığını ve katılımcılarda bir farkındalık oluşturduğunu dile getirdi.

Proje koordinatörü Sevgi Cıvas, proje ile elde edilen kazanımları ise şöyle açıkladı;

Eğitim yöneticileri aşağıdaki beceri ve yeterlikleri kazanmışlardır:

- Yetişkin eğitiminde hangi engel grubunun hangi kurslarda bütünleştirme eğitimine daha iyi adapte olduğunu analiz edebilme,

- Kurum yöneticilerinin bütünleştirme eğitimi sürecindeki yeri, önemi, katkısı, rolü ve alması gereken  tedbirlerin farkına varabilme,

Öğretmen katılımcılar aşağıdaki  beceri ve yeterlilikleri kazanmışlardır:

- Bütünleştirmeyi kapsamı ve anlamına göre uygulayabilme,

- Bütünleştirme uygulanan yetişkin eğitim kurumları/kademeleri ve  uygulama sonuçlarını karşılaştırabilme,

- Yetişkin eğitiminde bütünleştirme ilkelerini ve uygulamalarını anlayabilme,

- Bütünleştirmenin yetişkin eğitiminde hem engelli yetişkin bireyler hem de normal gelişim gösteren bireyler üzerindeki sosyal, zihinsel, akademik alanlardaki sonuçları/etkileri konusunda farkındalık kazanabilme,

- Yetişkin engellilerle iletişim kurabilme,

- Bütünleştirme uygulanan sınıfında/kursunda sınıf yönetimini uygulayabilme, 

- Bütünleştirme uygulanan sınıfta/kursta engelli bireyin sınıf ortamına adaptasyonunu sağlayabilme,

-Normal gelişim gösteren bireylerin bütünleştirme öğrencisine/kursiyerine adaptasyonunu sağlayabilme,

- Yetişkin engellilerin sosyalleşmesinde kullanılan yöntem ve teknikleri kavrayabilme/uygulayabilme,

- Bütünleştirme sınıfında sınıf yönetiminin ilkelerini uygulayabilme

- Yetişkin eğitiminde hangi engel grubunun kursunda bütünleştirme eğitimine daha iyi adapte olduğunu analiz edebilme

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN, İSMET AKKOÇ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam