reklam
reklam

Rahmetle analım

Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2021, Çarşamba - 10:32   Okunma Sayısı: 89090
Unkapanı’nda İMÇ 4’üncü ve 5’inci Bloklar arasında iki ayrı hazire vardır. Çoğu kişi bunların farkında bile olmadan yanından geçer. İlgilenenler ise bir Fatiha okurlar, ama o döneme ait sayfaları pek karıştırmazlar. Bu hazirelerden birisi Hızır Bey’e, diğeri de Kâtip Çelebi’ye aittir.

Hızır Bey

 

Hızır Çelebi Bey (1458), Fatih Sultan Mehmet’in döneminde İstanbul’da altı sene kadılık görevinde bulunmuştur. Fatih devrinin önemli âlimleri arasında sayılır. Babasının adı Celâlettin olup Akşehir’de medfundur. Dedesi Nasrettin Hoca’dır.

 

Celâlettin Efendi Seferihisar’da kadılık yaparken Hızır Bey doğmuştur. Seferihisar’da müderrislik yaparak göreve başlayan Hızır Bey, daha sonra İstanbul’a gelmiştir. Bir Arap âlimini ilmi bir münakaşada mağlup edince Fatih Sultan Mehmet durumdan çok memnun olmuş ve Hızır Bey’i İstanbul’a kadılık görevine getirmiştir.

 

  1. Murat devrinin büyük âlimlerinden Molla Yegân’ın kızıyla evlenen Hızır Bey’in çocuklarının isimleri Sinan, Yakup, Müftü Ahmet Paşa, Hayrünnisa ve Sultan Hatun’dur (Hacı Kadın). Süheyl Ünver, Hızır Bey hakkında bir monografide Hacı Kadın’ın Hızır Bey’in kızı olduğunu yazmıştır.

 

Hızır Bey’in haziresinde defnedilmiş olan kişiler:

Şücaeddin İbrahim Efendi

Seyyid Şehit

Nakkaşzade Salih Efendi

Muhammed Ağa

Fatıma Zehra Hanım

 

Kâtip Çelebi (Mustafa bin Abdullah)

Hacı Halife H 1017-1067), Ortaçağ ilim inkılâbını müspet ilimler ve hür fikirler yoluyla Türkiye’ye ilk tanıtmış ve dünyaca tanınmıştır. Kabri 1952 yılında yeniden düzenlenmiştir.

Kabir üçgen şeklinde olup Üçgenin iç kısmında kapı üstünde Ankebut Sûresi’nin “Her nefis ölümü mutlaka tadacaktır” mealindeki ayeti yazılıdır.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam