reklam
reklam

Ahmet İsvan Anısına Hazırlanan Sergi Saraçhane’de Açıldı

Eklenme Tarihi: 9 Nisan 2021, Cuma - 10:13   Okunma Sayısı: 112124
Eski İstanbul Belediye Başkanlarından 1973 ile 1977 tarihleri arasında başkanlık yapmış merhum Ahmet İsvan için hazırlanan ve döneme ait pek çok detaya yer verilen “İstanbul’un Halkçı Belediye Başkanı Ahmet İsvan (1973-1977)” başlıklı sergi İBB’nin Saraçhane’deki merkez binasındaki sergi salonunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliği yaptığı serginin açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, Ahmet İsvan’ın kızı Nurhan İsvan ile İsvan ailesi, eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Meclis Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Ekrem Eray Arda, milletvekilleri, siyasi partilerin yöneticileri katılım sağladılar.

 

Merhum Ahmet İsvan Geçmişten Seslendi :“İstanbul’da yoğunlaşan sorunların çözümü, yine İstanbul’un elindedir. Eğer sizlere ulaşabilirsek, kentlerin durumunu, bulundukları konumu sizlere anlatabilirsek, kamuoyunu sizler aracılığıyla belediyelere sahip çıkma yönünde etkileyebilirsek, çözüm büyük ölçüde ortaya çıkar. ”                

Programın açılışı 1 Mayıs 2017’de vefat eden merhum İsvan’ın sesinden kaydedilmiş bir konuşma kayıtın dinletilmesiyle başladı. İsvan’ın, “Bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çünkü İstanbul’da yoğunlaşan sorunların çözümü, yine İstanbul’un elindedir. İstanbul, kentsel sorunların en yoğun olduğu yerdir. Hem de bu sorunların çözümü elinde tutan bir yerdir. Sizlerin burada bulunuşu, şu gerçeğin altını çiziyor: Türkiye’nin kamuoyunu siz oluşturuyorsunuz. Eğer sizlere ulaşabilirsek, kentlerin durumunu, bulundukları konumu sizlere anlatabilirsek, kamuoyunu sizler aracılığıyla belediyelere sahip çıkma yönünde etkileyebilirsek, çözüm büyük ölçüde ortaya çıkar” şeklindeki sözleri katılımcılara dinletildi.

 

Ahmet İsvan’ın kızı Nurhan İsvan “Babamın macerası, ‘Sana belediye baksın’ diye argo olarak kullanılan bir şeyi kaldırmak, belediyenin sorumluluğu ve verimli bir şeklide kendi gelirini kendi giderini idare edebilmesini sağlamak içindi. Sergide görecekleriniz, bu maceranın kısa bir kesiti. Buraya gelebilmiş olmanızdan, kıymetinin biliniyor olması nedeniyle, babam çok mutludur şu anda.”

İlk konuşmayı Ahmet İsvan’ın kızı Nurhan İsvan gerçekleştirdi. İsvan konuşmasında serginin düzenlenmesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ya teşekkür ederek şunları söyledi:

“Bizim zamanımızda yaygın olan bir laf vardı; ‘Sana belediye baksın’ derlerdi. Bu; ‘iflah olmayacak’, ‘çok kötü durumda olan’ anlamına gelen bir sözdü. Babamın macerası, ‘Sana belediye baksın’ diye argo olarak kullanılan bir şeyi kaldırmak, belediyenin sorumluluğu ve verimli bir şeklide kendi gelirini kendi giderini idare edebilmesini sağlamak içindi. Tam bugün Ekrem İmamoğlu’na olduğu gibi, o zamanlar da 3 büyükşehrin belediyesi, muhalefet partilerindeydi. Onun için, merkezle herhangi bir anlaşmazlık bütün kaynakların kesilmesine sebep olabiliyordu. Şimdi de tem aynı şey yaşanıyor. Babam buna belediyeyi kendine yeterli, doğru dürüst yönetilen bir yer haline getirebilmek için itiraz etti. Şimdi bayrağı devretmiş olduğunu çok büyük bir gururla görüyoruz. Sayın Ekrem İmamoğlu da aynı bayrağı taşıyor. Sergide görecekleriniz, bu maceranın kısa bir kesiti. Buraya gelebilmiş olmanızdan, kıymetinin biliniyor olması nedeniyle, babam çok mutludur şu anda.”

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “ Ahmet İsvan, kişiliği ve hizmetleriyle şehrin tüm paydaşlarının söz sahibi olduğu, demokrasinin içselleştirildiği, yoksulluğun ve yoksunluğun ortadan kaldırılması için emek verilen bir anlayışı temsil ediyor. Kimseyi ayırt etmeden gecekondu bölgelerine hizmet götürerek, şehri çocuk parklarıyla donatarak, sahilleri halka açarak, halkın arsalarını halka geri verme mücadele ederek büyük bir ‘halkçı belediyecilik’ örneği sunuyor.”

Açılış öncesinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuşmasında merhum İsvan’ın “halkçı belediye başkanı” gibi çok anlamlı ve değerli bir tanımlamayı sonuna kadar hak eden, halka hizmeti daima en ön planda tutan bir belediye başkanı olduğunun altını çizdi . Kendisinin Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde İsvan’a “vefa ödülü” takdim etmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Başkan İmamoğlu, “Şehrimize yaptığı katkılar, tüm İstanbullular adına önemli bir tarihi dönemdir. Ahmet İsvan, İstanbul’un seçim tarihinde -o dönemki adıyla İstanbul Belediyesi- en yüksek oy oranıyla seçilen belediye başkanı olmuştur. Türkiye’nin siyasi olarak büyük çalkantılar yaşadığı bir dönemde, çok zorlu bir görevi yerine getirmiştir” dedi.

İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Aynı zamanda, şeffaflık ve demokrasi ilkelerinden asla taviz vermeyen, halkın ihtiyaçlarını ve isteklerini gözeten ‘sosyal belediyecilik’ anlayışının çok başarılı örneklerini sunmuştur o dönemde. 1973-1977 yılları arasında 4,5 milyonluk bir megakent olan İstanbul, büyük dönüşüme hazırlanıyordu. Ahmet İsvan ve çalışma arkadaşlarının, şehrimizi bu dönüşüme başarıyla hazırladıklarını görüyoruz. Birçok ilkin altına imza atıyorlar. Ahmet İsvan, kişiliği ve hizmetleriyle şehrin tüm paydaşlarının söz sahibi olduğu, demokrasinin içselleştirildiği, yoksulluğun ve yoksunluğun ortadan kaldırılması için emek verilen bir anlayışı temsil ediyor o dönemde. Kimseyi ayırt etmeden gecekondu bölgelerine hizmet götürerek, şehri çocuk parklarıyla donatarak, sahilleri halka açarak, halkın arsalarını halka geri verme mücadele ederek büyük bir ‘halkçı belediyecilik’ örneği sunuyor. İstanbulluların ucuz ve besleyici gıdaya, sağlıklı ve güvenilir suya ulaşabilmesi için bugünün iki önemli kurumu olan Halk Ekmek ve Hamidiye Su gibi şirketleri, Sayın Ahmet İsvan’ın döneminde kazanıyor İstanbul. Yine öğrenci ve araştırmacılara zengin kaynaklarla hizmet veren Atatürk Kitaplığı gibi bir değer de kendisinin eseri. Bu kurumlar, bugün halen halkımız için çok ama çok önemli. Böyle kalıcı ve faydalı eserler üretmek, her yerel yönetimin ana hedefi olmalı düşüncesindeyiz.”

“İstanbullulardan 20 Haziran’a kadar açık olacak sergimizi ziyaret etmelerini ve halkla iç içe belediyeciliğin İstanbul’da, burada görmelerini çok istiyoruz. Ahmet İsvan’ın çok zorlu şartlar altında başardıklarının, bugünün İstanbul’u için bütün zorlukların aşılmasında umut olacağına yürekten inanıyorum. Halkı ile bütünleşmiş bir yerel yönetim, her türlü zorluğun altından kalkabilecek güçtedir. Bunu hiç kimse unutmasın.”            

“Ahmet İsvan, demokrasiye bağlılığı, halka hizmet tutkusu, katılımcı kişiliği, dürüstlüğü ve karşısına çıkarılan engeller karşısında asla yılmayan mücadeleci kimliğiyle bugün bize ışık tutuyor, rehber oluyor, moral veriyor” diyerek sözlerini sürdüren İmamoğlu, “Onun yolunda yürümekten gurur duyuyoruz. Biz de bu şehre onun gibi kalıcı eserler bırakabilirsek ne mutlu bize. Halkımızın gönlünde böyle derin bir yer edinebilirsek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı. Serginin yer aldığı salonun da İsvan döneminde kente kazandırıldığını aktaran İmamoğlu, “Göreve başladıktan sonra, ‘Fatih’in Rönesansı’ sergisiyle burayı eski işlevine kavuşturma sürecine başlamıştık. Şimdi Ahmet İsvan’ı anlatan bu serginin, tam da onun istediği işlevini geri kazanan bu salonda halkımızla buluşması da ayrıca anlamlı oldu. Bize büyük gurur vermiştir” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 20 Haziran’a kadar açık olacak olan sergi için tüm İstanbulları davet ettikten sonra konuşmasını şu sözlerle tamamladı :

“Birçok belge, fotoğraf, ses kayıtları, videolar, gazete haberleri, raporlar, yazışmalardan oluşan sürprizlerle dolu, çok güzel bir sergi ortaya çıktı. Hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İstanbullulardan 20 Haziran’a kadar açık olacak sergimizi ziyaret etmelerini ve halkla iç içe belediyeciliğin İstanbul’da, burada görmelerini çok istiyoruz. Ahmet İsvan’ın çok zorlu şartlar altında başardıklarının, bugünün İstanbul’u için bütün zorlukların aşılmasında umut olacağına yürekten inanıyorum. Halkı ile bütünleşmiş bir yerel yönetim, her türlü zorluğun altından kalkabilecek güçtedir. Bunu hiç kimse unutmasın. Bunu kanıtladığı, yıllar geçse de izi silinmeyecek işlere imza atarak bizlere rehber olduğu, hala umut ve moral verdiği için Sayın Ahmet İsvan’ı bir kez daha minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun.”

 

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen “İBB Başkanı ve arkadaşları, bu sergiyi hazırlamakla, bütün İstanbulluların görüşüne sunmakla çok isabetli bir iş yapmıştır”

Eski CHP Genel Başkanlarından Altan Öymen buradaki konuşmasında, “İBB Başkanı ve arkadaşları, bu sergiyi hazırlamakla, bütün İstanbulluların görüşüne sunmakla çok isabetli bir iş yapmıştır” dedi. İsvan’ın icraatlarının unutulmadığının altını çizen Öymen, CHP’li geçmiş dönem belediye başkanlarının yaptığı çeşitli hizmetlerden örnekler vererek serginin hazırlanmasındaki emeği geçenlere teşekkür etti.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Ahmet İsvan’ı, Yalova’daki evinde 2 kez ziyaret ettim. Onda gördüğüm heyecanı ve sevgiyi, asla unutmuyorum. İstanbul’a hizmet etmek, farklı bir şeydir. Farklı bir anlamı, ağırlığı vardır. Onun attığı adımların bugün sürdürülebilir olması o adımların ne kadar doğru ve zamanında atıldığının bir başka karinesidir.”

Törenin son konuşmasını gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sergiyle Ahmet İsvan’ın anısının yaşatıldığını belirtti ve serginin oluşumundaki cabasından ötürü   İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu kutlayarak şunları söyledi:

“Bugün, hep birlikte güzel bir şeyi gerçekleştiriyoruz. Tarihe duyulan saygıyı, insana duyulan saygıyı bir şekliyle bu sergiyle dile getiriyoruz. Bu bağlamda, İBB Başkanı’mızın bu çabasını da yürekten kutluyorum. Bir kente hizmet eden insanları anmak, onları unutturmamak ve gelecek kuşaklara o değerleri aktarmak için, o insanların yaptıklarını aktarmak için bu tür çabalar büyük bir fırsat. Cumhuriyet tarihimizi yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi? İstanbul’un tarihini, Cumhuriyet döneminde İstanbul’a yapılanları yeteri kadar çocuklarımıza aktarabildik mi? Bu tür çabalar, geçmişte yaşananların gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir fırsat. Ahmet İsvan’ı, Yalova’daki evinde 2 kez ziyaret ettim. Onda gördüğüm heyecanı ve sevgiyi, asla unutmuyorum. Beraber olduk, anılarını dinledim. En çok arzu ettiğim de anılarını yazmasıydı. Onu da kendisine ifade ettim. Çünkü İstanbul’a hizmet etmek, farklı bir şeydir. Farklı bir anlamı, ağırlığı vardır. 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’u yönetmek, belediye başkanı olarak yönetmek çok farklı bir şeydir. Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir. Var olan sorunlara çözüm üretmek demektir. Onun attığı adımların bugün sürdürülebilir olması o adımların ne kadar doğru ve zamanında atıldığının bir başka karinesidir.

“Bu güzel günde, İsvan ailesi ile birlikte olmak ayrıca benim için büyük bir onur. Büyük hizmetleri oldu. Onu her zaman her yerde her ortamda saygı ile anacağız.”

Kılıçdaroğlu konuşmansın son bölümde İstanbul’a hizmet eden bütün belediye başkanlarının şükranla anılması gerektiğinin altını çizerek merhum Ahmet İsvan’ı andı ve konuşmasını şu sözlerle tamamladı;

“Genel Başkan’ımız Sayın Öymen’in dediği gibi, İstanbul’a hizmet eden çok sayıda belediye başkanı var. Bazılarının isimlerini de verdi. Dolayısıyla bu kente hizmet eden bütün belediye başkanlarını şükranla anmamız gerekiyor. Onların hizmetleri unutulmamalı, gelecek kuşaklara aktarılmalı. Belediye Başkanı’mız Sayın İmamoğlu da bu çerçevede elinden gelen bütün çabayı gösteriyor. Bütün ön yargılardan arınarak bunu yapmış olması, Belediye Başkanı olarak İstanbulluya güven veriyor. Kendisini tekrar yürekten kutluyorum. Bu güzel günde, İsvan ailesi ile birlikte olmak ayrıca benim için büyük bir onur. Kendilerini saygı ile selamlıyorum. İsvan’a Allah’tan rahmet diliyorum. Büyük hizmetleri oldu. Onu her zaman her yerde her ortamda saygı ile anacağız.”

Konuşmaların ardından serginin açılışı gerçekleşti. Pandemi önlemleri gereği, açılış töreni Kılıçdaroğlu ve beraberindeki sınırlı sayıda davetlinin sergi salonunu gezmesi ile tamamlandı. Gezi süresince İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kılıçdaroğlu'na sergiyle ilgili bilgileri aktardı.

 

“İstanbul’un Halkçı Belediye Başkanı Ahmet İsvan (1973-1977)” sergisi 20 Haziran’a kadar gezilebilecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı olarak katıldığı 1973 yerel seçimlerinde yüzde altmış dört gibi tarihe geçecek bir oy oranı ile belediye başkanı seçilen Ahmet İsvan,   “İstanbul’un Halkçı Belediye Başkanı Ahmet İsvan (1973-1977)” başlıklı sergi sergiyle yeniden İstanbulluyla bir araya geldi.

“Halkçı Belediye” sloganı ile seçilen İsvan, dört yıllık görev süresi boyunca halkı arkasına alarak, şeffaflık ve demokrasi ilkelerinden taviz vermedi. Sadece halka hizmet ederek, birçok ilke imza attı.

İsvan, eşitlikçi bir yaklaşımla İstanbul’un gecekondu bölgelerine ve az gelişmiş mahallelerine yol, su, kanalizasyon, otobüs ve hizmet götürerek barınma hakkının bir savunucusu oldu. Kanalizasyon çalışmalarına ağırlık vererek sahillerde temiz noktalar oluşturdu. İstanbul’un tarihi ve mimari dokusunun korunmasına özel bir önem gösterdi. Belediye arsalarının işgali ile mücadelesini halkçılık esası ile yürüttü ve halkın arsalarını halka geri verdi. Gecekondu bölgelerine odaklanarak şehri çocuk parkları ile donattı. İşgal edilmiş sahilleri halka açarak düşük gelirli İstanbulluların da sahillerden faydalanmasını sağladı. İstanbul’un ulaşım planlamasında ve trafiği düzenlemede önemli adımlar attı.

Halkçılık savunucu İsvan, başkanlık süresi boyunca halkın ucuz ve kaliteli ekmek hakkını savundu. Halk Ekmek’i kurarak deneme üretimlerini başlattı. Hamidiye Su ve Atatürk Kitaplığı gibi önemli kurumların da açılışını gerçekleştirdi.

Saraçhane Sergi Salonu, Saraçhane binasının mimarı Nevzat Erol tarafından sergi salonu olarak tasarlanmış olsa da sonrasında farklı biçimlerde işlev görmüştü. İstanbullulara bir sergi salonu kazandırmak ve belediye binasını halka açmak adına Ahmet İsvan, 17 Nisan 1975’te bina içerisindeki bu alanı bir sergi salonuna dönüştürdü. Ahmet İsvan döneminde farklı sergilere mekân olan; fakat daha sonraki yönetimlerde bu fonksiyonunu yitiren salon, böylece 46 yıl sonra kurucusu Ahmet İsvan’ın anısına düzenlenecek olan sergiye de ev sahipliği yapmış oluyor.

Ahmet İsvan’ın belediye başkanlığı macerasının anlatıldığı sergi için, İsvan’ın kişisel arşivinin yanı sıra belediye arşiv kayıtlarından binlerce belge incelendi. Çalışma arkadaşlarıyla görüşmeler yapıldı. Sergide fotoğraflar, karikatürler, yazışmalar, raporlar, kitaplar, videolar, objeler ve gazetelerin yanı sıra döneme ait basın toplantılarının ses kayıtları bulunuyor. Kişisel hayatına dair de izler taşıyan sergide ayrıca halkçı belediyecilik üzerine daha detaylı bilgi edinmek isteyen izleyici için bir araştırma bölümü de yer alıyor. 1 Nisan’da İBB’nin Saraçhane’deki yerleşkesinde gösterime açılan sergi 20 Haziran’a kadar gezilebilecek.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam