reklam
reklam

5. Vedat Günyol Deneme Yarışması’nın Sonuçları Duyuruldu

Eklenme Tarihi: 10 Mart 2021, Çarşamba - 12:23   Okunma Sayısı: 106392
‘Yazarların Cumhurbaşkanı’ eleştirmen, öğretmen, yayıncı ve yazar Vedat Günyol anısına beş yıldır İstranbul’da Kartal Belediyesi, Türkiye Yazarlar Sendikası, Cumhuriyet Gazetesi, Kırmızı Kedi Yayınevi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı ile birlikte bu yıl 5.si düzenlenen ‘Vedat Günyol Deneme Yarışması’nda dereceye giren eserler açıklandı.

“Sera Toplumunda Çöl Olmak” adlı eseri ile Hüseyin Köse birincilik ödülüne layık görülürken, “Desem mi Demesem mi” eseri ile Arzu Kaya Seçici Kurul Özel Ödülü’nü; “Kendi Küçük Bahçemiz” eseri ile de Ömer Faruk Genç Deneme Yazarı Ödülü’nü almaya hak kazandılar

Günyol anısına düzenlenen deneme yarışmasının sonucu açıklandı. Aralarında; Âdem Uçar, Adnan Özyalçıner, Aykut Küçükkaya, Celal Ülgen, Rengin Cemiloğlu, Tahir Şilkan, Uğur Kökden, Zeynep Oral’ın yer aldığı seçici kurul; yaptığı değerlendirme ile birincilik ödülü dışında Seçici Kurul Özel Ödülü ile Genç Deneme Yazarı Ödülü verdi.

6 Temmuz 2020’de başlayıp 15 Kasım 2020’de sona eren başvurular, Yürütme Kurulu tarafından değerlendirildikten sonra, belirlenen 36 eser Seçici Kurula gönderildi. Seçici Kurulun pandemi koşullarına uyarak karşılıklı görüş alışverişi sonucu oy çokluğu ile aldığı kararlarla; “Sera Toplumunda Çöl Olmak” adlı eseri ile Hüseyin Köse birincilik ödülüne layık görülürken, “Desem mi Demesem mi” eseri ile Arzu Kaya Seçici Kurul Özel Ödülü’nü; “Kendi Küçük Bahçemiz” eseri ile de Ömer Faruk Genç Deneme Yazarı Ödülü’nü almaya hak kazandı.

Vedat Günyol Deneme Yarışması’nın Ödül töreni, pandemi koşullarının da uygun olması durumunda 11 Nisan 2021 Pazar günü saat 14.00’da Kartal’da Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.

Vedat Günyol Hakkında

16 Mart 1911'de İstanbul'da dünyaya gelen Vedat Günyol;orta öğrenimini 1934'de St. Benoit Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirir. İlk çevirilerini üniversite yıllarında yapar. Paris'te bulunduğu sürede Halide Edip Adıvar ve eşi Adnan Adıvar ile yakın dost olur. Bu dostluk onun hayatını önemli ölçüde etkiler. Nitekim; Halide Edip Adıvar ile ortak çeviriler yapar. Önce; 1941'de Cemal Nadir Güler ve Arkadaş adlı haftalık çocuk dergisini yayınlamış, daha sonra ise Şirket-i Hayriye ve Yücel dergilerinde çevirmenlik yapmıştır.

İstanbul Hukuk Fakültesi'nde amme hukuku asistanlığı ve Fransızca okutmanlığı (1939-40); Vefa Lisesi (1940) ve Gedikpaşa Ortaokulu'nda Fransızca öğretmenliği; Ankara MEB'de neşriyat müdürlüğü ve tercüme bürosu üyeliği (1942-50); aynı tarihlerde Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Ankara Gazi Lisesi'nde ve İtalyan Lisesi'nde Fransızca öğretmenliği (1950); Banko Di Roma'da hukuk müşavirliği (1955-60) görevlerinde bulumuştur. 1950'de İstanbul barosuna 2550 sicil numarası ile kaydolmuş ve tam sekiz sene boyunca avukatlık yapmıştır. 1962 yılında Çan Yayınlarını kuran Günyol; 1972 yılında İstanbul Erkek Lisesi Fransızca Öğretmenliğinden emekli olur. Birçok ansiklopedide edebi kurul üyeliği yapar.

Günyol son olarak; Özel Marmara Radyo Televizyon ve Gazetecilik Anadolu Teknik Lisesi'nde İnsan Hakları ve Demokrasi dersleri vermiş ve arşivini Maltepe Üniversitesine bağışlayarak; Maltepe Üniversitesinde Vedat Günyol Kitaplığının açılmasını sağlamıştır.

Günyol yaşamı boyunca pek çok öğrenci yetiştirmiş ve pek çok önemli edebiyatçının gün yüzüne çıkmasında da önemli rol oymamıştır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YİĞİT CİGERLİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam