reklam
reklam

Deniz Tortum’un “Maddenin Halleri” Belgeseli Antalya ve İstanbul Film Festivallerinde Gösterilecek

Eklenme Tarihi: 29 Eylül 2020, Salı - 10:30   Okunma Sayısı: 141726
Ödüllü filmlerinin yanı sıra sanal gerçeklik projeleriyle tanıdığımız ve Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız sinemanın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterilen yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un son filmi “Maddenin Halleri”, Türkiye’de ilk kez, gelecek hafta 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilecek.

Dünya prömiyerini Ocak ayında Rotterdam’da yapan ve “yenilikçi ve benzersiz bir şiirsel deneme” sözleriyle karşılanan belgesel, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki gündelik hayatı mercek altına alıyor ve sağlık çalışanlarının hastane çatısı altında olan bitenle başa çıkabilme yetilerini ve hemen dışarıdaki Türkiye’yi izliyor. “Maddenin Halleri” Ekim’de ayrıca, 39. İstanbul Film Festivali’nin Belgesel Film Yarışması’nda İstanbul prömiyerini yapacak, ardından İstanbul'da Engelsiz Filmler Festivali’nde, New York’ta da Imagine Science Film Festivali’nin Science New Wave bölümünde seyirciyle buluşacak.

“Maddenin Halleri”; hastaneyi evi bellemiş doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarını takip ediyor ve bitmek bilmeyen koridorlarda, doktor odalarında ve ameliyathanelerde dolanarak hastanedeki yaşamı anlamaya çalışıyor.

Ödüllü filmlerinin yanı sıra sanal gerçeklik projeleriyle de dikkatleri çeken ve 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız sinemanın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterilen başarılı yönetmen ve sanatçı Deniz Tortum’un son filmi “Maddenin Halleri”, Türkiye’de ilk kez gelecek hafta 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilecek. Ocak ayında 48. Rotterdam Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapan ve DokuFest’te yarışan film, Tortum’un dünyaya geldiği ve babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki gündelik hayatı mercek altına alıyor.

Yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu, Öykü Canlı ve Aslı Erdem’in; ortak yapımcılığını Fırat Sezgin’in üstlendiği “Maddenin Halleri”; hastaneyi evi bellemiş doktor, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının gündelik hayatlarını takip ediyor ve bitmek bilmeyen koridorlarda, doktor odalarında ve ameliyathanelerde dolanarak hastanedeki yaşamı anlamaya çalışıyor. İstanbul’un en eski ve önemli tıp fakültelerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde 2018’den beri süren ‘yerinde dönüşüm’ çalışmalarında “ömürleri bittiği” gerekçesiyle yıkılan binaların son zamanlarına da tanıklık eden belgesel; sağlık çalışanlarının hastane çatısı altında olup bitenle başa çıkabilme yetilerini, hastaların beden ile kurdukları kırılgan ilişkiyi ve hemen dışarıdaki Türkiye’yi de izliyor.

Bağımsız sinema dergisi Filmuforia filmi “Yenilikçi ve benzersiz bir şiirsel deneme” olarak niteledi

Ameliyathaneden doktorlar odasına, yoğun bakımdan morga, hastanenin pek çok mekânını ve unsurunu gözlemci belgesel ile deneysel ve deneyimsel belgesel arasında dolaşan stilde anlatan “Maddenin Halleri”, görsel olarak kurmaca sinemanın kurallarından da belgesel sinemanın estetiğinden de faydalanıyor ve kendisine özgü hibrid bir dil ortaya çıkarmaya çalışıyor.

 

Bağımsız sinema dergisi Filmuforia’nın dört yıldız vererek “yenilikçi ve benzersiz bir şiirsel deneme” sözleriyle övdüğü, Film Comment yazarlarından James Wham’ın “Hastanenin kalp atışını hissediyoruz; organizmaya dönüşen bu şeyin nefes aldığını duyuyoruz” diyerek ifade ettiği film, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yaşananları didaktik bir yöntemden ziyade, şiirsel ve çağrışımsal bir metodla izliyor.

Dijital sanat çalışmalarıyla da tanıdığımız ve en son Emre Yeksan’ın ‘Yuva’ filminin dünyasından ilhamla çektiği ‘Selyatağı’ adlı sanal gerçeklik filmiyle karşımıza çıkan Tortum, “Maddenin Halleri”nde de teknolojinin görselliğini kullanıyor ve MR, BT gibi insan bedenini inceleme teknolojileri filmin bir parçası haline getiriyor. Aynı zamanda hastaneyi de benzer bir şekilde ‘makina gözü’ne tabi tutan Tortum, hastanenin mimarisini lazer tarayıcılarla üç boyutlu bir nokta bulutuna dönüştürüyor. Görüntü yönetmenliğini Deniz Tortum’un, kurgusunu Sercan Sezgin’in, müziklerini Alican Çamcı’nın ve ses tasarımını Ernst Karel ve Yalın Özgencil’in üstlendiği filmin renklerini James Norman yaptı.

“Maddenin Halleri”’nin yönetmeni Deniz Tortum ; “Hastanedeki yaşamın bir parçası olmaya çabaladım”

Bu filmi çekmesindeki en önemli sebebin doktor bir ailede büyümek olduğunu belirten Deniz Tortum, “Yemek masalarında konuşulan ameliyatlar, habis hastalıklara karşı alınan saygılı ama mesafeli tavır, insan hayatının kırılganlığı ve ölümün kaçınılmazlığının sürekli hissedilmesi ve bu farkındalığın getirdiği geri kalan çoğu soruna karşı olan sakin ve gelir geçer yaklaşım… Kendim doktor olmasam da ailemden bana geçen, dünyayı bir doktor gibi algılama ve bu algının tam ne olduğunu keşfetme isteğim, beni Maddenin Halleri’ni çekmeye iten asıl unsur oldu” diyor.

Tortum, 2015-2018 yılları arasında çektiği “Maddenin Halleri”nin hastane duvarlarının arkasında olanlara merakından doğduğunu da şu sözlerle belirtiyor; “Daha önce başka filmlerde görmediğim, hastanede yaşama ve çalışma deneyiminin nasıl bir şey olduğunu anlatmak, bu deneyimin insana neler getirdiği, ne tip sorular sordurttuğunu anlayabilmekti. Pek çok insanın tanıklık edemediği bu mesleğin perde arkasında neler yaşanıyor? Çalışanlar dışında kimsenin bilinci açık girmediği ameliyathanelerde neler oluyor? Doktor odalarındaki sohbetlerde neler konuşuluyor? Tüm bu yorgunluk ve gerilim nasıl atılıyor? Büyük sıkıntılar yaşanırken, ölüm kalım günlük meselelerken, sağlık çalışanları hayatlarına nasıl devam ediyor, -en önemlisi- akıl sağlıklarını nasıl koruyorlar ve tüm bu olan bitene ne tip yöntemlerle direnç gösteriyorlar? Bu soruların peşindeki kamera da yaşamı kaydetmektense, oradaki yaşamın bir parçası olmaya çabalıyor ve gündeliğin sıradanlığını, büyüsünü ve rastlantısallığını içselleştirmeye çalışarak ilerliyor.”

“Maddenin Halleri”’nin İstanbul prömiyeri 39.İstanbul Film Festivali’nde gerçekleşecek

Dünya prömiyerini Ocak ayında Rotterdam Film Festivali’nin özgün genç yetenekleri duyurduğu bölümü “Bright Future”da yapan film, geçtiğimiz ay da dünyanın en önemli belgesel film festivallerinden DokuFest’in Balkan bölümünde yarışmıştı.

 

New York’ta Museum of the Moving Image’ın düzenlediği First Look Festivali’nin programına seçilen “Maddenin Halleri”, Türkiye’de ise ilk kez 3-10 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 57. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterilecek. Ekim ayında ayrıca, 39. İstanbul Film Festivali’nin Belgesel Film Yarışması’nda İstanbul prömiyerini yapacak olan film, ardından İstanbul'da Engelsiz Filmler Festivali’nde, New York’ta da Imagine Science Film Festivali’nin Science New Wave bölümünde seyirciyle buluşacak.

“Bağımsız Sinema’nın Yeni Yüzü” Deniz Tortum

1989 İstanbul doğumlu yönetmen ve medya sanatçısı Deniz Tortum, Bard College’da sinema eğitimi aldı. Filmleri ve yeni medya çalışmaları Venedik Film Festivali, SXSW, Sharjah Bienali, Sheffield, !f İstanbul, True/False ve Dokufest dahil olmak üzere pek çok önemli festivalde gösterildi. 2013’te çektiği ilk uzun filmi “Zayiat”, dünya prömiyerini South by Southwest’te (SXSW) yaptı. 2017’de Carmine Grimaldi ile birlikte yönettikleri “Keşke Barış Gelse”, Dokufest’te En İyi Kısa Belgesel Ödülü’nü aldı ve Sheffield, True/False gibi önemli festivallerde gösterildi. MIT Open Documentary Lab’de araştırma görevlisi olarak sanal gerçeklik üzerine çalıştı ve !f İstanbul ve Camden film festivallerinin yeni medya bölümlerinin küratörlüğünü yaptı.

Çağrı Hakan Zaman ve Nil Tuzcu ile birlikte hazırladıkları ve 6-7 Eylül olaylarını anlatan “Eylül 1955” (2016) ve Emre Yeksan’ın “Yuva” filminin dünyasından ilhamla çektiği “Selyatağı” (2018) adlı sanal gerçeklik projelerine imza attı. 2018 yılında Can Eskinazi ile birlikte “Anadolu Turnesi” adlı müzik belgeselini yönetti. 2019’da Filmmaker Magazine tarafından “Bağımsız Sinema’nın 25 Yeni Yüzü” arasında gösterildi. 2016-2018 yıllarında Harvard Film Study Center’da üzerine çalışmaya başladığı son belgeseli “Maddenin Halleri”, dünya prömiyerini Ocak 2020’de Rotterdam Film Festivali’nin Bright Future bölümünde yaptı. Film ve yeni medya çalışmalarını İstanbul ve New York arasında sürdürmeye devam ediyor.

 

 

MADDENİN HALLERİ / PHASES OF MATTER

2020 / Türkiye / 71’

Belgesel, Renkli, Digital

 

Dünya Prömiyeri

  1. Uluslararası Rotterdam Film Festivali

Bright Future, Ocak 2020

 

Türkiye Prömiyeri

  1. Antalya Altın Portakal Film Festivali

Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ekim 2020

 

İstanbul Prömiyeri

  1. İstanbul Film Festivali

Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ekim 2020

 

Yönetmen: Deniz Tortum

Yapımcılar: Anna Maria Aslanoğlu (istos film, TR), Öykü Canlı (Yumurta Yapım, TR), Aslı Erdem (Beatrice Films, TR)

Ortak Yapımcı: Fırat Sezgin (Institute of Time, TR)

Kurgu: Sercan Sezgin

Görüntü Yönetmeni: Deniz Tortum

Müzik: Alican Çamcı

Ses Tasarımı: Ernst Karel, Yalın Özgencil

Renk: James Norman 

Deniz Tortum, babasının hekim olarak 30 yıl görev yaptığı ve kendisinin dünyaya geldiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki gündelik hayatı mercek altına alıyor. Hasta odalarından koridorlara, yemekhaneden ameliyathanelere uzanan kamera, seyirciyi birbirinden renkli karakterler geçidine sokuyor. Eskimeye yüz tutmuş mekanın olduğu kadar, işlerine tutkuyla bağlı sağlık çalışanlarının ve iyileştirmeye çalıştıkları hastaların portresini çizerken; seyircisini hayattan ölüme, gerçekten kurmacaya taşıyor. Bu titiz gözlem, yalnızca bir hastanenin değil, aynı zamanda ülkenin de hikâyesini anlatıyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YİĞİT CİĞERLİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam