reklam
reklam

3. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu 4-6 Aralık Tarihleri Arasında Gerçekleşecek

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2020, Salı - 10:22   Okunma Sayısı: 150350
2016 yılından itibaren Türkiye’de sinema felsefesi alanında ilk ve tek uluslararası alan indeksli akademik dergi olarak faaliyette bulunan ve yine YouTube kanalıyla video makalelere ve sinema eğitimi etkinliklerine yer verme özelliğiyle ilk ve tek olma özelliğine sahip SineFilozofi Dergisi, sinema felsefesi sempozyum faaliyetleriyle de düşünenleri yine bir araya getiriyor. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nun üçüncü bu yıl, 04 – 06 Aralık 2020 tarihinde Akbank Sanat’ta gerçekleştirecek.

Sempozyum, sinema ve felsefe ilişkisi açısından işaret edilen geniş alan üzerine, derinlemesine düşünme, tartışma ve inceleme olanağı yaratma amacını taşıyor.

 

Üç senedir düzenlenen sempozyum Sinema-Felsefe İlişkisini irdeliyor

Filmler ile felsefe arasında ilişki kurulabilir mi? Sinemanın kendisi felsefeye ne gibi katkılar sunabilir? Sinemanın yazılı felsefeye katkı dışında kendi başına felsefe yapabilmesi, özgün düşünceler üretebilmesi mümkün müdür? Eğer filmler felsefe yapıyorsa imajlarla yapılan bu felsefenin söz ve yazı ile yapılan felsefeden ne gibi farkları olabilir?

Günümüz dünyasında kendi başına bir alan, bir disiplin haline gelmeye başlayan sinema felsefesinde son yıllarda bu sorular üzerine geniş bir tartışma bulunmakta. Aslında sinema ve felsefe ilişkisine dair benzer soruları sinemanın ilk yıllarından itibaren görebiliriz. İlk bakışta farklı disiplinler olarak görülebilecek felsefe ve sinema ilişkisinin boyutları, ister filmlerde felsefi sorunların ele alınışında, ister sinemanın düşünce ve dolayısıyla kavram üretici olma özelliği ile öne çıkışında olsun, her geçen yıl çeşitlenerek genişlemektedir. Görüntü ve ses bloklarından oluşan sinema son yıllarda hem akademi hem de akademi dışı sahada artık giderek felsefe ile iç içe geçmiştir.

2016 yılından itibaren Türkiye’de sinema felsefesi alanında ilk ve tek uluslararası alan indeksli akademik dergi olarak faaliyette bulunan ve yine YouTube kanalıyla video makalelere ve sinema eğitimi etkinliklerine yer verme özelliğiyle ilk ve tek olma özelliğine sahip SineFilozofi Dergisi, sinema felsefesi sempozyum faaliyetleriyle de düşünenleri yine bir araya getiriyor. İlkini 2018’de, ikincisini 2019’da yaptığı Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nun üçüncüsünü bu yıl, 4-6 Aralık 2020 tarihinde yine Akbank Sanat’ta gerçekleştiriyor.

4-6 Aralık 2020 tarihinde Beyoğlu, Akbank Sanat’ta düzenlenecek 3. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu tıpkı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sinema ve felsefe ilişkisi açısından işaret edilen geniş alan üzerine, derinlemesine düşünme ve tartışma olanağı yaratmayı amaçlıyor.

Bu doğrultuda Sempozyum, sinema uygulayıcıları ile akademik çevre ve tüm sinemaseverleri bir araya getirmeyi hedeflerken; Sempozyum’da, akademik alanda çalışma yürütenlerin ve sinema-felsefe üzerine düşünenlerin bildiri sunumları ile sinemamızda ürün veren yönetmenlerin, yapımcıların, sanatçıların söyleşileri yer alıyor.

Uluslararası, hakemli, akademik elektronik bir dergi olan Ulakbim-TR Dizin ile uluslararası alan indeksi The Philosopher’s Index ile diğer önemli indeksler, DOAJ, SOBIAD, CEEOL, OVit, ProQuest gibi indekslerde taranan SineFilozofi’nin 3. Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nu düzenleme amacı, iki disiplin üzerine düşünen, yaratan, üreten bireyleri bir araya getirerek, üretim ve eleştiri üzerine düşünce geliştirme ve bunları paylaşma olanağı oluşturmaktır. Sempozyum’da sunulan bildiriler, aynı zamanda, SineFilozofi’nin özel sayısında yayınlanarak daha geniş kitlelere de ulaştırılacak.

Sempozyumlarda akademik bildirilerin yanı sıra sinema pratiğinin içerisinde yer alan sanatçılarla paneller gerçekleştirilecek

Sempozyumda akademik bildirilerin yanı sıra sinema pratiğinin içerisinde yer alan sanatçılar ile aşağıdaki paneller gerçekleştirilecektir:

Bu yıldan başlayarak sempozyumlarda sinemamıza emek veren sanatçıları anma oturumları düzenlenecek. 3. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda üzerinde tartışılacak yönetmeni Tunç Başaran olarak belirlendi. Oturumda görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, sinema oyuncusu Nur Sürer, oyuncu ve sanatçı Meriç Başaran, akademisyen Tunç Başaran filmleri üzerine söyleşi yapacaklar.

Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda yapılacak bir diğer panel Türkiye’de Bağımsız Sinemanın Sorunları üzerine olacak. Panel yönetmen, oyuncu, senarist, yazar Ercan Kesal’in moderatörlüğünde yönetmen ve oyuncu Onur Saylak, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve yapımcı Zeynep Aatakan’ın katılımlarıyla gerçekleşecek.

Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda bir diğer etkinlik sinemamızın önemli kurgucularından Mustafa Preşeva ve Aylin Zoi Tinel ile montaj-düşünce paneli olacak.

Sanatseverlerin tam üç gün boyunca sinema ve felsefe üzerine konuşup fikirlerini paylaşabileceği, yeni “düşünce” üretimlerine olanak sağlayacak 3. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’na katılımcı ve dinleyici olmaya herkes davet ediliyor.

Bildiri özeti göndermek isteyen katılımcılar, web sitesinde yer alan (www.sinefilozofievents.org ) katılım koşullarını ve diğer bilgileri bulabilirler.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: GAMZE YILMAZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam