reklam
reklam

Halk Eğitimlere Avrupa deneyimi

Eklenme Tarihi: 3 Mart 2020, Salı - 11:36   Okunma Sayısı: 197853
Kadıköy Halk Eğitim Merkezi yönetici ve öğretmenleri ‘'Çok Kültürlü Ortamlarda Güçlü İletişim Ve Önyargısız Eğitim'’ projesi kapsamında Portekiz’de göçmen vatandaşların entegrasyonu konusunda eğitim aldı

Projede İstanbul Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nin yanı sıra İstanbul Gaziosmanpaşa Halk Eğitim Merkezi ve Eskişehir Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi de yer aldı

Hareketliliğe Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunu temsilen kurum müdürü Hülya Narsap, müdür yardımcısı Muazzez Özer, proje irtibat kişisi/öğretmen Sevgi Civaş ve öğretmenlerden Serdar Bombacı katıldı.

 

2019 teklif çağrısı döneminde T.C. Dış İşleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından uygulamaya değer görülen ‘'Çok Kültürlü Ortamlarda Güçlü İletişim Ve Önyargısız Eğitim'’ projesinin 1. ayağı Portekiz’de 10-14 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Projenin 2. ayağı 2020 Mayıs ayında Almanya’da gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, Portekiz eğitim sisteminin temelinde yer alan farklılıklara saygının insanların bu ülkede yaşamayı tercih etmelerinin en önemli nedeni olduğunu gördüklerini vurgulayan Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap, “Portekiz hükümeti şehirlere gelen göçmen profilini çıkararak sonrasında entegrasyon çalışmalarını yapıyor.

Eğitim Bakanlığı sene başında okullara çok genel bir eğitim şablonu gönderiyor. Okullar yıl sonunda bu şablona ulaşmak zorundalar. Ancak okul yöneticileri bulundukları bölge, öğrenci profili, kurum kapasitesi, imkanları vb. göz önünde bulundurarak inisiyatif kullanabiliyorlar. Bu durum okullar için çok büyük bir avantaj. Yine ülke de okul türü olarak sadece lise ve meslek lisesi şeklinde iki başlığın olması göçmen entegrasyonunun eğitim boyutunda çok daha kolay olmasını sağlıyor. Okullar göçmen entegrasyonunu sağlamak için aralarında protokol imzalıyorlar. Protokolle okullar bütün öğrencilere aynı davranılacağını kabul ediyorlar.” Dedi.

Portekiz eğitim sisteminde amaç; Farklılıkların görünmez olmasını sağlamak. Dil ve kültürel entegrasyon için her alanda faaliyet gösteriliyor. Herkesin fırsatlara erişimde eşit olmasını sağlamaya çalışıyorlar. İtalya, Fransa ve İngiltere’de Portekiz’e çok göçmen gönderen ülkeler arasındalar. Bu ülkelerden gelen göçmenler emeklilik dönemlerinde yılın 330 günü güneşli olan Portekiz’in güney kısmını tercih ediyorlar. İtalyan, Fransız, İngiliz göçmenlerin entegrasyonunda ortak bir kültüre sahip olunduğu için herhangi bir sorun yaşanmıyor. Romanya ve Ukrayna’dan gelen göçmenlerle de ortak tarihsel geçmişten dolayı entegrasyon çok kolay oluyor. Braga hem Atlas Okyanusuna kıyısı olması hem de iş imkanları nedeniyle çok göç alan bir şehir. Braga’nın nüfusu 500 bin, göçmen sayısı ise 14.090. Ülkenin genelinde okyanus kıyısında nüfus daha yoğun. Porto’nun da 1.5 milyon nüfusunun 32 bin 614’ü göçmenlerden oluşmakta.

Portekiz’e gelen göçmenler kendi ülkelerinin iklim özelliklerine benzer yerleri tercih ediyorlar. Ülkenin kuzeyi soğuk, güneyi ise sıcak ve bol güneşli. Ülkeye gelen göçmenler kendi akrabalarını ve arkadaşlarını davet ediyorlar. Böylece belli bölgelerde bazı göçmenler yoğunlukta oluyor. Braga’da Brezilyalı göçmenler çoğunlukta. Portekiz’de Almanya ve Fransa’ya göçmen gönderiyor. Antonio de Oliveira Salazar döneminde Portekiz’in eğitimli kesimi göç etmiş. Portekiz’in 5.000.000 eğitimli ve meslek sahibi vatandaşı diğer Avrupa ülkelerinde (İngiltere, Fransa, Almanya) yaşıyor. Portekiz hükümeti eğitimli meslek sahibi kesimin ücretlerini arttırarak ülke dışına kalifiye eleman/beyin göçünün önüne geçmeye çalışıyor. 2018’de Portekiz vatandaşlığına 41.324 kişi başvurmuş.2018’de 32.414 kişi Portekiz vatandaşlığına kabul edilmiş. Türkiye’den 1.141 kişi Portekiz vatandaşlığı almış.

Portekiz vatandaşlığına Brezilya (en fazla), Çin, Bangladeş, Ukrayna, Romanya, İtalya, Türkiye, Estonya, Bulgaristan, Yunanistan, Fransa, İngiltere, Etiyopya, Nepal, Venezuella, Angola,Hindistan’dan başvuru var. Dünyada 272 milyon göçmen ve mülteci yaşıyor. Portekiz hükümeti Göçmen Bürosu, Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğiyle birlikte çalışarak ülkesine gelen göçmen ve mültecilerin kayıtlarını tutmaya başlıyor. Hükümet göçmen politikasını BM Mülteci Yüksek Komiserliği, Göçmen Ofisi ve diğer gruplarla birlikte çalışarak yönetmeye çalışıyorlar. Portekiz adalet bakanı siyahi bir kadın ve evet bir göçmen. Portekiz Başbakanı Antonio Costa’nın kökeni Hindistan’a dayanıyor.Yöneticiler de ülkenin çok kültürlülüğünden nasiplenmişler.

İnsanların kökeninin ne olduğunu değil ne yaptığını dikkate alarak değişen dünyaya ayak uydurmayı hedefliyorlar. İnsanların iş üretmesi, yeni bakış açıları getirmesi, yaratıcı vb. olması diğer her şeyden önemli. Eğitimde de insan hakları, farklılıklara saygı, iletişim, insan ilişkileri, empati diğer derslerden çok daha önemseniyor. Çok kültürlü eğitim sistemi içinde herkese eşit eğitim vermeyi ve göçmenlerin iletişim kabiliyetlerini arttırarak sosyal entegrasyonu sağlamayı amaçlıyorlar.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam