reklam
reklam

SURİYELİ MÜLTECİLER TÜRKİYE’DE KÜLTÜREL ADAPTASYONDA SORUN YAŞAMIYOR

Eklenme Tarihi: 20 Ağustos 2019, Salı - 09:22   Okunma Sayısı: 163662
Suriye'de yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin mülteci konumuna düştüğü ve yerinden edildiği iç savaş 8 yılını geride bıraktı.

İSTANBUL (ÖZEL HABER)

 

2011 yılında 1 Ağustos 2019 tarihi itibarıyla şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı 3 milyon 576 bin 804 kişi oldu. En çok Suriyeli barındıran şehir 547 bin 479 kişi ile İstanbul. Savaş bitti bitecek ne zaman yurtlarına dönecekler derken aradan yıllar geçmesine rağmen hala ülkemizde bizlerle yaşamaya devam ediyorlar. İstanbul’da Suriyeli vatandaşların yaşamadığı bir semte örnek veremeyiz. Savaştan kaçıp gelenlerin dönüp dönmeyeceği ise tartışma konusu olarak hala gündem de yerini koruyor. Yapılan araştırmalar Suriyeli mültecileri yüzde 46’sı kendilerini Türkiye toplumunun bir parçası olarak hissediyor.  İstanbul’da en çok Suriyelilerin yaşadığı semtlerin başında Küçükçekmece, Bağcılar, Sultangazi, Fatih ve Esenyurt geliyor.

Taksim, Beşiktaş, Bakırköy gibi  kentin merkez noktalarında yürürken metroda ya da metrobüste yolculuk ederken suriyeli vatandaşlara rastlamak sıradan bir durum haline geldi.

Ancak Aksaray-Topkapı arasında durum çok daha değişik İstanbul’un bu eski yerleşim yerleri adeta küçük bir Şam gibi . Caddeler üzeri Arapça yazılı seyehat ofisleri, emlakçılar ve restoranlarla dolu. Fez,Al sahbaa, Serciya, Tarbuş bu restoranlardan sadece bazıları.

SURİYELİLERİN YÜZDE 42’Sİ KÜLTÜREL ADAPTASYON YAŞAMIYOR

Yapılan araştırmalara göre kültürel adaptasyonda mültecilerin yüzde 42’si sorun yaşamadığını belirtiyor. Yine araştırmalara göre yeme-içme hususunda ise göçmenleri yüzde  46’sı herhangi bir sorun yaşamadığını Suriye’de yedikleri gıdaları burada da temin ettiklerini belirtiyor. .

Suriyeli mültecilere kendi içlerinde dönüp baktığımızda Arapların gelir düzeyleri yüksek, alım güçleri Kürt kökenli Suriyelilerden daha iyi olduğu için  istediklerini alıp yiyebildikleri ve giyebildikleri için ve yeni yaşamlarına uyum sağlıyorlar. Kürt kökenli Suriyelilerin gelir düzeyleri düşük ve alım güçleri olmadığı için hem istediklerini alamamaktadırlar. Ayrıca bir arada yaşadıkları için geleneksel yeme- içmeve giyim alışkanlıklarını devam ettirememektedirler. Bundan dolayı da adaptasyon konusunda zorlanmaktadırlar. Kürt ve Arap kökenli Suriyelilerin ekonomik anlamda farklılık yaşadıkları görülmektedir. Bunun yanında sosyal anlamda da farklı aktivitelerde bulunmaktadırlar. Kendi yaşam tarzlarını aynı derecede yaşamaya çalışan Suriyeliler azınlıkta olurken kültürel anlamda değişime uğrayan Suriyelilerin oranı hiç azımsanacak kadar az değildir. Aynı şekilde dini yaşayış tarzlarının kültürel olarak farklılaştığı görülmektedir.

ARAP KÖKENLİ SURİYELİLER HİZMET SEKTÖRÜNDE ÇALIŞIYORLAR

Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de yaşamlarını en temelde etnik yapıları etkilemektedir. Çünkü etnik yapıları göçmenlerin yaşadıkları alanların yanında yaşamlarını idame ettirecekleri mesleklerin seçimini

bile etkilemektedir. Örneğin Kürt kökenli Suriyeli göçmenler genellikle kendi ekonomik düzeylerine yakın bölgeleri seçerken küçük atölye tarzı işletmelerde çalışmaktadırlar. Fakat Arap kökenli göçmenler daha çok hizmet sektöründe çalışmaktadırlar. Türkmenler ise meslek olarak seçecekleri alanlar bulamadıklarından hem harabe evlerde yaşamayı tercih etmektedirler hem de dilenerek geçimlerini sağlamaya çalışmaktadırlar. Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de yaşamaktan memnuniyetleri göz önüne alındığında kadınların erkeklere oranla daha çok memnun olduğu görülmektedir.

SURİYE HALKI TÜRKİYE’DE KENDİ TOPRAKLARINDA YAŞIYOR GİBİ

Kültürel uyum olarak Suriyeli vatandaşlarda Türkiye’de yaşadıkları semtlerde kendilerini var ediyorlar. Artık neredeyse her sokakta yada uzun caddelerde Halepli tatlıcı, Şamlı dönerci, Suriye kahvecileri, kendi tarzlarını yansıtan restoranlar, Kitapçı ve kafelerdeki şiir ve müzik dinletilerine rastlıyoruz. Küçükçekmece, Bağcılar, Sultangazi, Fatih ve Esenyurt semtlerinde yürüdüğümüzde bazen tek dil Arapça olarak algılanabiliyor. Suriye halkı Türkiye’de artık kendi topraklarında yaşıyormuş gibi kültürel bir sorun yaşamıyorlar. Çünkü artık aileler, kadınlar ve erkekler caddeyi ve sokakları doldurup kendi kültürlerini yansıtan tüm mekanlara ve eşyalara rahatlıkla ulaşabiliyor. Savaştan  kaçanSuriyelilerin  açtıkları müzik ve şiir dinletilerinin düzenlendiği kitapçı ve kafe, Suriyelilerin kent kültürüne yaptıkları en büyük katkılardan biri.

SURİYELİ ERKEKLER KADINLARA GÖRE DAHA İYİ DÜZEYDE TÜRKÇE KONUŞUYOR

Suriyeliler Türkçeyi çok iyi düzeyde konuşabilen toplam oranı yaklaşık olarak yüzde 24’dür. Erkekler kadınlara göre daha iyi düzeyde Türkçe konuşmaktadır. Suriye’de genellikle bir fabrikada ya da atölyede işçi olarak çalışıyorken ekonomik durumu biraz daha iyi olanlar kendi tekstil atölyelerinden kazandıklarıyla geçimlerini sağlamakta olduklarını ve bu ailelerin İstanbul’da da aynı sektörde devam ediyorlar.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam