reklam
reklam

ÜLKÜDER Dr. Sadık  Ahmet’i Unutmadı

Eklenme Tarihi: 9 Ağustos 2019, Cuma - 09:36   Okunma Sayısı: 164151
Ömrünü Batı Trakya Türklerinin kazanımları için harcayan ve 1995’te Yunanistan’da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Dr. Sadık Ahmet, ölüm yıldönümünde ÜLKÜDER tarafından anıldı. Dernekten yayınlanan anma mesajında; Dr. Ahmet Sadık’ın, “... Ben bir Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak bir suç ise burada tekrar ediyorum; Ben bir Türk’üm ve öyle kalacağım. Bu mesajımla Batı Trakya azınlığına sesleniyorum ve Türk olduklarını unutmamalarını söylüyorum. Haklarımızı bir gün mutlaka alacağız” sözlerine yer verildi.

Mesajda şu cümleler yer aldı; “Batı Trakya Türklüğünün Lozan'la kazanılmış, ancak Yunanistan tarafından gasp edilmiş haklarının mücadelesini veren dava adamı Dr. Sadık Ahmet'i Lozan'ın imzalandığı günün yıl dönümünde şüpheli bir trafik kazasında kaybetmiştik. Şehit Sadık Ahmet Türkiye’de vefatından önceki son konferansını 15.07.1995’te İstanbul Maltepe’de vermişti. Biz de Yönetim Kurulumuz ile kabrini 2016’da ziyaret etmiştik. Şehit lider Dr. Sadık Ahmet'i rahmetle anıyoruz”

Sadık Ahmet Hakkında

07 Ocak 1947 yılında, Gümülcine vilayetinin küçük Sirkeli köyünde dünyaya gelen Batı Trakya Türkleri´nin lideri Dr. Sadık Ahmet, ilköğrenimini kendi köyünde, orta ve lise öğrenimini Gümülcine´deki Celal Bayar Lisesinde tamamladı. 1966-67 yılında önce Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine bir yıl sonra da Selanik Üniversitesi Tıp fakültesine giren Sadık Ahmet, 1974 yılında bu fakülteden hekim olarak mezun oldu. Üniversite mezuniyetini, Yunan Ordusunda 34 ay süren piyade erliği izledi.

Hemen ardından da, Orta Yunanistan'da bir yıl zorunlu hekimlik hizmetinde bulunarak, 1978 yılında Batı Trakya'ya döndü.

Batı Trakya'ya gelişi ile birlikte; bir yandan cerrahi ihtisasını yaparken diğer yandan da toplumun sorunları ile yakından ilgilenmeye başladı.

Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Amacı, Batı Trakya Türkleri'nin sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmaktı. Yaklaşık 15.000 imza topladığı bir sırada (8 Ağustos 1986) tarihinde tutuklandı.

25 Eylül 1987 tarihinde tek başına Selanik'e giderek, orada toplantı halinde bulunan Demokrasi İnsan Hakları üyelerine toplum sorunlarını ileten bir broşür dağıttı.

1988 yılında kampanyasından ötürü 30 ay hapis cezasına çarptırıldı.

18 Haziran 1989 seçimleri öncesinde milletvekilliği adaylığı iptal edildi.

26 Ocak 1990 tarihinde Batı Trakya Türkleri'ne "TÜRK" diye hitap ettiği için Bağımsız GÜVEN listesindeki diğer aday İbrahim Şerif’le birlikte hapis cezasına çarptırıldı ve Selanik Dudullu hapishanesine gönderildi. İki ay hapis yattıktan sonra, hapis cezası paraya çevrildi ve gerek Sadık Ahmet gerekse İbrahim Şerif serbest bırakıldı.

8 Nisan 1990 milletvekili seçimlerinde aday oldu ve ikinci kez rekor oyla bağımsız milletvekili seçildi. Aynı seçimlerde İskeçe’de oluşturulan Bağımsız İkbal listesinden de Ahmet Faikoğlu milletvekili seçildi.

Dr. Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleri'nin ilk siyasal partisi olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisini kurdu. Batı Trakya Türkleri´nin haklarını dünya platformunda ararken bir yandan da Batı Trakya Türkleri´ni iktisaden kalkındırma projeleri üzerinde çalıştı.

Evli ve Levent ile Funda adında iki çocuk babası olan Dr. Sadık Ahmet; Batı Trakya Türk azınlığının haklarının imza altına alındığı Lozan Barış Antlaşmasının yıldönümü olan 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazasında hayata veda etti.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: RUHİ DENİZERİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam