reklam
reklam

Engelsiz Filmler Festivali 2019 Ekim Ayında İstanbul Ankara ve Eskişehir’de Gerçekleşecek

Eklenme Tarihi: 6 Ağustos 2019, Salı - 10:20   Okunma Sayısı: 158239
Engelsiz Filmler Festivali, 40’a yakın filmle 7. kez gerçekleşecek. Festival bu yıl 07 – 09 Ekim’de İstanbul, 11 – 13 Ekim’de Eskişehir, 16 – 20 Ekim’de Ankara’da olacak.

Engelsiz Filmler Festivali, Puruli Kültür Sanat tarafından, tüm sinemaseverlerin bir arada takip edebildiği bir film festivali olarak tasarlandı. Festival kapsamındaki film gösterimleri görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gerçekleştiriliyor.  Görme engeli bulunan seyirciler, Festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri sesli betimleme ile takip ederken engeli bulunmayan seyirciler filmleri orijinal sesi ile izleyebiliyorlar. Festivalde atölye, söyleşi vb. etkinlikler engelli bireylerin erişimine uygun olarak hazırlanıyor.

EFF HAKKINDA

İlk kez 2013 yılında ve Ankara Engelsiz Filmler Festivali adıyla gerçekleşen Festival; 2016 yılına kadar her yıl bu isimle ve yalnızca Ankara’da düzenlendi, 2017 yılından itibaren ise Engelsiz Filmler Festivali adıyla Ankara, İstanbul ve Eskişehir’de gerçekleşiyor.

Engelsiz Filmler Festivali, bir arada yaşama kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak üzere atılmış bir adımdır.

Engelsiz Filmler Festivali, Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını görünür kılmayı amaçlayan, Sabancı Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan Fark Yaratanlar programının 10. sezondaki ilk konuğu oldu. 2009 yılından bu yana 175 kişi ve kurumu konuk eden program; engelli, engelsiz tüm bireylerin kültürel hayata eşit katılımı için çalışan Engelsiz Filmler Festivali'nin hikâyesini CNN Türk 5N1K programı ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak takipçileri ile buluşturdu.

EFF İLK ALTI YILDA NE YAPTI

Festival ilk kez 2013 yılında Türkiye ve dünya sinemasının nitelikli ve güncel örnekleriyle izleyicinin karşısına çıktı. Gösterimler, söyleşiler, atölye çalışmaları ve törenlerin sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile izleyiciye sunulduğu Festival ilk yılında gördüğü ilginin ardından programını her yıl biraz daha genişleterek yoluna devam etti.

EFF, ilk altı yılında 184 uzun, kısa ve belgesel filmi izleyiciyle buluşturdu. Engelsiz Yarışma, Türkiye Sineması, Dünyadan, Uzun Lafın Kısası, Çocuklar İçin, Engel Tanımayan Filmler ve Sinema Tarihinden başlıkları altında gösterilen filmler ücretsiz olarak izleyiciyle buluştu.

Festival ilk yıldan itibaren 9-12 yaş grubundan işitme engelli çocukların canlandırma sanatıyla tanışıp, kendi canlandırma film denemelerini yaptıkları Canlandırma Atölyesi’ni sürdürüyor. Küçük katılımcılar kendi yarattıkları karakterleri canlandırarak kısa animasyon denemeleri yapıyorlar.

Festival, üçüncü ve dördüncü yıllarında engeli olan ya da olmayan tüm meraklıların katılabildiği bir senaryo atölyesi de gerçekleştirdi. Atölyede temel hikaye anlatımı teknikleri üzerine teorik bilgiler verilerek, sesli betimlemesi yapılmış filmlerden parçalar yorumlandı ve yazma alıştırmaları yapıldı.

Otizm spektrum bozukluğu yaşayanların da Festival’i takip edebilmesi adına programda yer alan filmlerden biri Otizm Dostu Gösterim adıyla, uygun koşullarda gösteriliyor.

Festival, önceki yıllarda başlayarak sürdürdüğü  etkinliklerin yanı sıra dördüncü yılında bir fotoğraf sergisini de izleyicisiyle buluşturdu. 22 engelli bireyin deneyimlerine odaklanan Erişiyorsam Varım! sergisi Festival süresince gezildi ve ilgiyle karşılandı.

Beşinci yılında Ankara’nın yanı sıra İstanbul ve Eskişehir’i de ziyaret eden Festival, gerçekleştirdiği etkinliklere kamera ve dans atölyesi ile iki ayrı VR (Sanal Gerçeklik) deneyimi ekledi. Festival, 2018 yılında da İstanbul, Eskişehir ve Ankara’da gerçekleşti ve bir önceki yıl programa eklenen VR (Sanal Gerçeklik) bölümünü her üç şehirde de izleyici ile buluşturdu.

2018’de çekilen görüntülerle hazırlanan kısa dokümantasyon filmi izleyerek Festival hakkında fikir edinebilirsiniz.( https://vimeo.com/317946274 )

Festival için erişilebilir olarak hazırlanan filmler Türkiye’nin farklı şehirlerindeki festivaller ve benzeri etkinliklerle de paylaşılıyor. Böylece bu şehirlerde yaşayan görme ve işitme engellilerin de sinemanın nitelikli örneklerine erişmesi sağlanıyor.

EFF BÖLÜMLERİ

ENGELSİZ YARIŞMA

Son dönem Türkiye sinemasının, festivallerde başarı kazanmış nitelikli yapımları, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve Seyirci Özel Ödülü için bu başlık altında yarışıyor.

DÜNYADAN

Önemli yönetmenlerin son filmleri, festivallerde ödül kazanmış yabancı yapımlar “Dünyadan” başlığı altında programda yer alıyor.

ENGEL TANIMAYAN FİLMLER

Yönetmen veya oyuncularının engelli olduğu veya engellilik konusunda duyarlılığa sahip yapımların yer aldığı filmlerin yer aldığı program, Festival’in değişmez başlıklarından biri.

SİNEMA TARİHİNDEN

Sinemanın klasikleri arasında yer alan, unutulmayan yerli ve yabancı filmleri bu başlık altında bir arada izlemek mümkün olacak.

TÜRKİYE SİNEMASI

Türkiye Sineması bölümünde, sinemaseverler, yakın dönem Türkiye sinemasının önemli yapımlarını izleme fırsatı buluyor.

ÇOCUKLAR İÇİN

Festival’in en çok ilgi gören bölümlerinden biri olan Çocuklar İçin’de küçük sinemaseverler bir arada film izleyebiliyor.

UZUN LAFIN KISASI

Festivaller dışında gösterim imkanı bulamayan kısa filmler bu sene de engelli bireylerin erişimine olanak tanıyan altyapı ile gösterilecek.

EFF ETKİNİKLİKLERİ

SÖYLEŞİLER

İzleyiciler, programda yer alan filmlerin yönetmen ve oyuncularının katıldığı gösterimler sonrası, filmler hakkında merak ettiklerini sanatçılarla paylaşma imkanına sahip oluyor. İşaret dili çevirmenleri, söyleşileri işitme engelliler için çeviriyor.

CANLANDIRMA ATÖLYESİ

9-12 yaş arasındaki çocuk sinemaseverlerin canlandırma sanatıyla tanıştığı atölye sonunda her bir çocuk kendi karakterleri ve öyküleriyle birer canlandırma film denemesi yapıyor.

SENARYO ATÖLYESİ

Görme, işitme ya da ortopedik engeli olsun veya olmasın hikayesini anlatmanın aracı olarak sinemayı seçen her yaştan katılımcı, teorik bilgilerin yanı sıra, sesli betimleme tekniği kullanılarak hazırlanmış olan filmlerden parçaları yorumluyor ve yazma alıştırmaları yapıyor.

OTİZM DOSTU GÖSTERİM

Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin film izlemelerine engel olan çevresel faktörlerin ortadan kaldırıldığı gösterim Festival programında yer alıyor.

SANAL GERÇEKLİK (VR) DENEYİMİ

EFF’nin iki yıldır programında yer vererek seyircisini dünyaya farklı gözlerden bakmaya davet ettiği sanal gerçeklik (VR) deneyimleri, bu yıl da programda yerini alıyor.

EFF’NİN AMAÇLARI VE FAYDALARI

*Tamamı sesli betimleme ve altyazılı gösterimler ile Ankara ve İstanbul’da yaşayan görme, işitme ve ortopedik engelli sinemaseverlerin yurtiçi ve yurtdışından kısa, belgesel, canlandırma ve uzun metraj filmleri takip edebilmelerini sağlamak.

*İşaret dili çevirmenleri aracılığı ile festival kapsamındaki filmlerin yönetmen ve oyuncuları ile işitme engelli izleyicilerin iletişimini sağlamak.

*İzleyicilerin filmlere ve sinemaya ilişkin soru ve görüşlerini sinemacılarla buluşturmak.

*Ticari sinemalarda gösterim imkânı olmayan kısa, belgesel ve canlandırma filmlerin izleyici ile buluşabileceği farklı bir mecra oluşturmak.

*Filmlerin hali hazırdaki ses düzenlemeleriyle birlikte sesli betimleme uygulaması yapılarak engelli bireylerin diğer aile bireyleriyle birlikte film izleyebilmesini, bir sosyal kültürel etkinliğe katılabilmelerini sağlamak.

*Engelli bireylerin toplumsal hayatta karşılaştıkları sorunlar konusunda farkındalığı artırmak.

*Toplumsal hayatta görünür olmalarına ve bu görünürlüğün tüm toplum nezdinde bir dönüşüm yaratmasına katkıda bulunmak.

*Sesli betimleme ve ayrıntılı altyazı uygulamaları yapılarak Festival kapsamında gösterilecek yerli ve yabancı filmlerden oluşan Engelsiz Filmler Kütüphanesi’ni zenginleştirmek.

*Yurt içinde gerçekleştirilen film festivallerini bu kütüphaneden haberdar ederek,engelsiz filmlerin bu etkinliklerde gösterilmesini ve bu etkinliklerin de zamanla engelsiz etkinliklere dönüşmesine katkıda bulunmak.

*Engellilik ve sinema ilişkisini inceleyen araştırmaları Türkçe literatüre kazandırarak, bu alanda okumak ve üretmek isteyenleri için bir kaynak kütüphane oluşturmak.

*Fiziksel engelli sinemaseverlerin festival mekânı olarak tercih edilecek Engelsiz Mekân’larda kültür sanat etkinliklerine katılımlarını kolaylaştırmak.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Engelsiz Filmler Festivali, 2013 yılından itibaren 184 filmin sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı uygulamasını hazırladı. Film festivallerini, belediyeleri,üniversiteleri ve ilgili kurumları bu filmlerden oluşan Engelsiz Filmler Kütüphanesi'nden haberdar ederek farklı şehirlerdeki görme ve işitme engelli sinema severlerin bu filmlere erişimini sağladı.

EFF, 2013’ten bu yana Gaziantep, Kocaeli, Malatya, Edirne, İstanbul, Mersin, İzmir, Antalya, Ankara ve Adana’da yerel partnerlerle birlikte engelsiz gösterimleri gerçekleştirdi.

EFF, yukarıdaki gösterimlerin yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile de işbirliği yaptı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun AB Üye Ülkeleri ve kültür merkezlerinin katkıları ile düzenlediği 4. İnsan Hakları Film Günleri’nde gösterilen Ben: İlk Ağızdan Sakatlık, Ben de ve Punk Sendromu; 6. İnsan Hakları Film Günleri’nde gösterilen Arazi Kapışması, 10 Milyar - Yarın Ne Yiyeceğiz?, Demokrasi, Demokratlar, Doğal Düzensizlik, Çok Uzak, Çok Yakın ve 7. İnsan Hakları Film Günleri’nde gösterilen A'dan B'ye Tekerlekli Kayak, Ayrılamayanlar, Çocuklar, Evim Güzel Evim, Kap Kaç,Sesleri Görmek ve Zelal adlı filmler EFF tarafından görme ve işitme engelli sinema severlerin erişimine uygun hale getirildi.

EFF programında yer alan filmlerin sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazı uygulamaları, Festival sonrasında bazı filmlerin yapım şirketleriyle paylaşıldı ve filmlerin DVD'lerine eklendi. Jîn, Zerre ve Şarkı Söyleyen Kadınlar filmlerinin DVD’lerinde bu uygulamalara yer verilerek daha fazla görme, işitme engelli sinema severin bu filmlere erişimi sağlandı.

Festival, farklı kurumlarla geliştirdiği işbirliklerini önümüzdeki senelerde de yaygınlaştırarak, engelsiz sinemanın kendisine daha kalıcı bir yer edinmesi için çalışmalarını sürdürecek.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZAFER YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam