reklam
reklam

TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 21’İ SİYASETE İLGİ DUYUYOR

Eklenme Tarihi: 4 Temmuz 2019, Perşembe - 10:48   Okunma Sayısı: 121808
Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Derneği’nin (PODEM) gerçekleştirdiği, “Kadınların Gözünden Türkiye: Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Meseleler” başlıklı araştırmaya göre, Türkiye’de kadınların sadece %21’i siyasete ilgi duyuyor.

İSTANBUL (ÖZEL)

Türkiye’nin on iki şehrinden ve farklı siyasi görüşlerden 2832 kadının katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre kadınların %24’ü siyasi bir etkinliğe katıldığını, %76’sı hiçbir siyasi etkinlik içinde yer almadığını ifade ediyor.

Katılım gösterilen az sayıda siyasi etkinliğin başında mitingler geliyor. En az ilgi gösterilen etkinlik ise parti kongreleri.

Kadınlar, “yalan” ve “yetkilerin kötüye kullanılmasını” siyasetten uzak hissetmelerinin en önemli nedenleri arasında görüyor.

 

SİYASET SÖZCÜĞÜ KADINLARA “ERKEKLİĞİ” VE “TAKIM ELBİSE GİYMİŞ ERKEKLERİ” ÇAĞRIŞTIRIYOR

31 Mart yerel seçimleri öncesinde gerçekleştirilen araştırma Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı seçmeni kadınların siyasete ilgilerinin birbirine yakın oranlarda olduğunu ortaya koyuyor. İYİ Parti ve Halkların Demokratik Partisi’ne oy veren kadınların siyasete daha aktif katılım gösterdiği görülüyor. PODEM’in proje yöneticisi Zeynep Gülöz Bakır, HDP’nin eş başkanlık sisteminin, İYİ Parti’nin ise kadın bir lidere sahip olmasının bu duruma etkisi olduğu görüşünde.

Anket sonuçlarına göre, siyaset sözcüğü kadınlara en çok “oy verme” ve “gerilim” kavramlarını anımsatıyor.

Siyaset ‘erkekliği’ çağrıştırıyor

PODEM’in derlediği verilere göre, siyaset sözcüğü kadınlara “erkekliği” ve “takım elbise giymiş erkekleri” çağrıştırıyor.

Kadınlara siyasetçi kelimesinin ilk çağrıştırdıkları ise lider figürleri, milletvekilleri, seçimler, tartışma ve gerilim.

Araştırmaya katılan kadınların % 54’ü gündemdeki siyasi gerilimlerin huzurlarını kaçırdığını, % 40’ı ise siyasetin hayatlarını etkilediğini düşünüyor. Kadınların %37’si kendilerini siyasetin dışında hissettiklerini söylerken, %24’ü gündelik hayatında siyaset konuştuğunu ifade ediyor.

           

 

“En büyük sorun işsizlik”

PODEM’in araştırmasına katılan kadınların yüzde % 59’u Türkiye’nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu düşünüyor.

Türkiye’de en başarılı olunduğunu düşündükleri konu ise sağlık sistemi.

Kamu kurumlarında başörtüsü yasağının kaldırılmasının ardından 8 yıl geçmesine rağmen, başörtüsü meselesinin hem başörtülü hem de başörtüsüz kadınların gündeminde olduğu da ortaya çıkan bulgulardan biri.

Ankete katılan kadınların % 36’sı ilkokulda başörtüsü kullanımının serbest olması gerektiğini düşünürken % 40’ı de buna karşı çıkıyor.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam