reklam
reklam

TAKSİM ESKİ GÜNLERİNİ ARIYOR

Eklenme Tarihi: 11 Nisan 2019, Perşembe - 11:13   Okunma Sayısı: 243521
İstanbul’un Batıya dönük yüzüydü taksim. Ancak 2013 yılında Gezi Parkı eylemlerinden sonra komple değişen ve eski havalı günlerinden artık uzakta İstiklal Caddesi.

İSTANBUL

İstanbul’un göbeğinde ve en eski semtlerinden Taksim. Tünel’den Taksim Meydanı’na kadarki alanda 9 ayrı mahalleyi kapsıyor. Hiç bitmeyen kalabalığı, her telden insanı, sokaklarda yapılan sanatları, tarihi dokusu ve ışıl ışıl renkleri ile bir bütün haline geliyordu. Bir zamanlar istiklali istiklal yapan en önemli şeylerden biri birbirini tamamlayan çevresel unsurlardı. Hasır sandalyeli çaycı, tarihi binalar, tramvay, çevreye yayılan müzik ve ağaçları. O büyülü meydanda ağaçların yok olması aynı zamanda caddelerin değiştirilmesinin ardından ve  yaşanan acı kayıplarla kayboldu.

Bu unsurlar zamanla yok oldukça istiklal'in verdiği o yarı nostalji hisside kayboldu. Taksim Meydanı yaklaşık 6 yıldır tüm güzelliklerini kaybeder noktaya geldi. 2016 yılında terör eylemleriyle birlikte art arda yaşanan bombalı eylemlerde yaşanan can kayıpları Taksim Meydanı’nı bitiren en önemli unsurlardan biri oldu. “İğne atsan yere düşmez”deyimini tam anlamıyla yaşatan cadde 2016-2017 yılları arasında neredeyse bomboş kalmıştı. Son yıllarda kendini toparlamaya çalışsa da 2000’li yılların başındaki “TAKSİM” algısını oluşturamıyor. İstiklal Caddesi’nde artık değil eğlenmek yürümekten bile çekiniyor insanlar .Önceki yıllarda üst üste geçirdiğimiz terör saldırıları nedeniyle Avrupalı turist Taksim’e hala gelmekten çekiniyor. 2016 yılıyla birlikte neredeyse herkesin diline pelesenk olan Taksim biter mi?  Bitti mi? muhabbetleri bitmek bilmezken artık  herkesin inandığı bir gerçek ki eski Taksim yok. Artık üçüncü sınıf bir Orta Doğu şehrine benzediği.

“BELİNİ BİR TÜRLÜ DOĞRULTAMADI BU MEYDAN”

Taksim meydanın da en işlek yönde 20 yıldır esnaflık yapan Hasan Toksöz,  2013 yılından sonra mekanların ve esnaf dükkanlarının toparlanamadığını söyledi. 2013 yılından sonra ülkeyi etkileyen bir çok konunun İstanbul’un en işlek yeri olan Taksim Meydanın’da olumsuzluk yarattığını vurgulayan Toksöz şunları söyledi:

Uzun yıllar ailece burada çalışıyoruz. Artık sohbetlerimizin tek konusu taksimin nasıl değiştiğiyle ilgili. 2000’li yılların başında ekmeğin, huzurun, barışın ve her insanın birlikte yaşayabildiği tek yer gibiydi. 2012 yılından sonra olaylar hiç durulmadı. Gerçi çok şükür son bir kaç yıldır  eskisi gibi hadiseler yaşanmasa da  belini bir türlü  doğrultamadı bu meydan. Esnafları, yerli halkı ve gelen turistlerin hepsi değişti. Bizlerdeartık zorla kendimizi çekip çevirmeye çalışıp ayakta durmaya çalışıyoruz. Eski günlerine döner mi; pek umutlu değilim ama inşallah döner diyelim.

MEKAN TABELALARI ÇOĞUNLUKLA ARAPÇA

Kalabalıklığı ve eski temposu son yıllarda biraz toparlansa da beyaz yakalılar ve entelektüel kesimin uğrak yeri değil artık. Değişen turist profiline bağlı olarak kültür, sanat ve eğlence mekânları bir bir kaybolurken yerine Arap turistlere hitap edecek işletmeler geldi. Herhangi bir Ortadoğu'nun ana caddelerinden . Cadde boyunca Türkçe'den sonra en çok konuşulan dil, son yıllarda hızla artan Arap turistler nedeniyle Arapça. Özellikle 2015 ve 2016 yılında art arda gelen ve onlarca kişinin ölümüne yol açan bombalı intihar saldırıları başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye turizmini vurunca, İstiklal Caddesindeki pek çok dükkan boşaltıldı. Başta yabancılar olmak üzere pek çok sakini Cihangir ve benzeri mahalleri terk etti. Bu nedenle kiralar şimdilerde görece olarak biraz düşmüş durumda. Bu dükkanlar ve evler yeniden doluyor ama, yeni ziyaretçi ve sakinlerinin ihtiyaçlarına cevap veriyor artık. Çoğunlukla Arap turistler. Ülkemize gelen Batılı Turist sayısı son yıllarda düşüşte Onun yerini genelde Araplar, İranlılar ve mülteciler aldı. İstiklal Caddesi’nde tabelalar artık çoğunlukla Arapça. Şöyle bir tabelalara göz attığımızda Eğlence mekanlarında da daha çok Arap ve İranlı turistler eğleniyor. istiklalin ve Taksim’in bir önceki kültürü yok olma seviyesine gelince oluşan boşluk Arapları çekti. Taksim her zaman yabancı turist için cazibe merkezi idi, Araplar eskisinden çok değiller, sadece eski cazibesinden geriye fazla bir şey kalmadığı için diğer ziyaretçiler azaldı, bu yüzden Araplar görünür oldu .Kitapçılar, barlar ve gece kulüpleri yerine nargile kafeler, baklavacılar ve arap restoranları açıldı.

İSTİKLAL CADDESİ KOZMOPOLİT YAPISINI KAYBETTİ

Türkiye'yi darbeden sonra terk eden yerleşik yabancı sayısının da oldukça fazla. Cadde zamanla İstiklal Caddesi’nin kozmopolit yapısı karakteristik yapısını kaybetti. Emniyet güçleri artan terör eylemlerine karşı vatandaşları korumak adına sıkı tedbirler almak zorunda kaldı. Kolluk kuvvetleri bunu sağlamak adına kalabalık olan tüm caddelere emniyet teşkilatını görevlendirmek zorunda kaldı. Eskiden tüm dünyadan insanların uğrak yeri olan Taksim Meydanı barışın simgesi durumundaydı. Ancak artırılan güvenlik önlemleri nedeniyle adım başı polisle karşılaşılan bir hale geldi. Bu uygulama ülkemizde can güvenliğimiz için dahi olsa psikolojik olarak vatandaşları tedirgin ediyor. Yaşanan değişime paralel olarak eskiden Taksim’de kendini rahat, özgür ve mutlu hisseden insanlar artık eğlence için Taksim’i tercih etmemeye başladılar. Her an tekinsiz bir şey olacakmış gibi gelen bir yerde eğlenemeyen insanlar Taksim’e yüz çevirmek zorunda kaldı.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam