reklam
reklam

PAZARCI ESNAFI “TANZİME” TEPKİLİ

Eklenme Tarihi: 14 Şubat 2019, Perşembe - 11:37   Okunma Sayısı: 215987
Türkiye genelinde kış ayları boyunca pazar fiyatları vatandaşın cebini yakıyor. Yüksek sebze ve meyve fiyatları vatandaşı mağdur ediyor. Alışveriş yapmaya gelen vatandaşlar pazar fiyatlarını görünce aylardır çoğu kez elleri boş dönüyor. Ülkenin dört bir yanında enflasyon şampiyonu biber, patlıcan, domates. Enflasyonun yükselmesi nedeniyle enflasyonla topyekûn mücadele başlatılmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tanzim satış noktalarındaki fiyatlara ilişkin, “Bu fiyatların yayılmaya başladığını tüm Türkiye'de göreceğiz. Amaç da bu zaten… Spekülasyon yapmak isteyen, fahiş kar, fahiş fiyatlama yapmak isteyenlere izin vermeyeceğiz” söyleminde bulunmuştu. Devlet yetkilileri tarafından üretici ,aracı ve komisyonculara yapılan çağrılara rağmen fiyatlar düşmeyince devreye uygun fiyata satılması sağlamak anacıyla sebze ve meyveler için "Tanzim satış noktaları" girdi. Vatandaş getirilen çözüm için oldukça memnun olurken pazar esnafı getirilen çözümden şikayetçi. 

İSTANBUL

“BİZLER ESNAF OLARAK VERGİ VERİYORUZ”

Semt pazarlarını gezdiğimiz pazar esnafı belediyelere bağlı tanzim mağazalarının kendi satışlarının durdurması açısından haksızlık olduğu görüşünde. Yapılan uygulamayı sorduğumuz 12 yıldır pazarcı esnafı olan Hasan Çolak artan sebze ve meyve fiyatlarından vatandaşlar gibi onlarında mağdur olduğunu vurguladı. Çolak, tanzim noktaları; esnaf satışı için haksız rekabet oluşturacağını belirterek "bizler esnaf olarak vergi veriyoruz ancak yanı başımızda ucuza sebze ve meyve satılacak bu haksızlık değil de nedir" dedi.

Pazarcı esnafının genel fikrini yansıtan Hasan Çolak tanzim satış noktalarıyla ilgili sözlerini şu şekilde sürdürdü: 

Bu kış üretim azdı fiyatlar bu yüzden de arttı. Devlet üreticiye çiftçiye destek verip denetimleri tam olarak yaparsa bu sorunlar yaşanmaz. Bu fiyatın artışını düşürmenin yolu aradaki komisyoncuları ortadan kaldırmak değil.

Komisyoncunun da  işleri iyi değil. O iyi olmayınca zincir gibi bizlere yansıyor bizden de vatandaşa yansıyor.  Bunun yolu tanzim noktaları değil. Çünkü bizlere ve diğer esnaflara haksızlık olur.

Bizler vergi verip emek harcıyoruz ayakta durmak için. Bizlerde evimize ekmek götürüyoruz. Üreticilere yönelik yasa ve çalışmalar olmalıdır. Bu çözüm kalıcı olamayacaktır. Üreticiye mazot , ilaç ve gübre desteği verilirse bu tür kampanyalara da gerek kalmayacak .Bunlar kalıcı çözümler değil çünkü üretici üretemezse fiyatlar her yerde yine yüksek olacak. Fiyatlardan vatandaş ürün alamadığı için bizlerde satamadığımız için şikayetçiyiz. Talep fazla ürün talebi karşılamıyor. Fiyatlar bahara doğru zaten düşecektir.

 

 

“HİÇ BİR ZAMAN FİYATLAR BU KADAR PAHALI OLMADI “

Semt pazarlarında poşetlerini doldurmaya çalışan vatandaşlar ise pazardaki sebze ve meyve fiyatlarından oldukça şikayetçi. Vatandaşlar pazar tezgahları arasında ucuz ürün alırım ümidiyle dolaşıyor. Ancak evinin yolunu alan çoğu kişi ise eli boş Pazar'dan alışveriş yaptığını fakat hiç bir zaman fiyatların bu kadar artmadığını söyledi . Uzun" Pazardaki sebzelere bakıp elimiz boş geri dönüyoruz .Mutfağımızda eksik olmaması gereken patates soğanda artık yarım kilo şeklinde alıyoruz. Çocuklarımıza ne pişireceğimizi bulamıyoruz . Devlet ucuz yerler açmış umarım her yerde olur bizlerde rahat ulaşırız" dedi. 

 

 

TANZİM NEDİR?

Türk Dil Kurumu’nun yaptığı açıklama göre, tanzim kelime olarak sıraya koyma, sıralama, düzene sokma, düzen verme, yoluna koyma, düzeltme, düzenleme gibi anlamlara geliyor.

 

İSTANBUL TANZİM SATIŞ NOKTALARI

1- Kağıthane Meydanı

2- Mecidiyeköy Meydanı

3- Avcılar Meydanı

4- Kadıköy Meydanı

5- Bakırköy Meydanı

6- Aksaray Meydanı

7- Eminönü Meydanı

8- Taksim Meydanı

9- Kasımpaşa Kızılay Meydanı

10- Beylikdüzü Meydanı

11- Bayrampaşa Meydanı

12- Bağcılar Meydanı

13- Güngören Meydanı

14- Sultanbeyli Meydanı

15- Sultangazi Meydanı

16- Gaziosmanpaşa Meydanı

17- Sarıyer Meydanı

18- Beşiktaş Meydanı

19- Üsküdar Meydanı

20- Şirinevler Meydanı

21- Kartal Meydanı

22- Maltepe Meydanı

23- Pendik Meydanı

24- Tuzla Meydanı

25- Sancaktepe Meydanı

26- Ümraniye Meydanı

27- Esenler Meydanı

28- Esenyurt Meydanı

29- Çekmeköy Meydanı

30- K.Çekmece Meydanı

31- Zeytinburnu Meydanı

32- Bahçeşehir 1. Kısım

33- Bahçeşehir 2. Etap Metro çıkışı

34- Büyükçekmece

35- Eyüp Sultan Meydanı

36- Ataşehir Örnek Mahallesi

37- Beykoz Kavacık Meydanı

38- Üsküdar Kirazlıtepe

39- Fatih Karagümrük Meydanı

40- Bostancı Lunapark

41- Pendik Sahil Meydanı

42- Halkalı Meydan

43- Ümraniye Meydan AVM Otopark

44- Ataşehir Meydan

45- İstinye İSPARK

46- Zeytinburnu AVM

47- Alibeyköy Silahtar

48- Haliç

49- Bayrampaşa Yıldırım Mahallesi

50- Esenler 100. Yıl Mahallesi

 

ANKARA TANZİM SATIŞ NOKTALARI

Ankara Büyükşehir Belediyesince, 15 noktada kurulan “halk sebze” tanzim satış noktalarında 11 Şubat tarihinden itibaren ürünler satılmaya başlandı. Sayının 30'a çıkması bekleniyor.

İlk etapta, Abdi İpekçi Parkı, Kızılay 15 Temmuz Milli İrade Meydanı, Kurtuluş Parkı, Altındağ Ulus Metrosu çıkışı, Altındağ Siteler İtfaiye Meydanı, Hasköy Cemre Parkı, Keçiören Kuyubaşı Metrosu çıkışı, Keçiören Belediyesi önü, Pursaklar Hicret Camisi önü, Etimesgut Belediyesi karşısı, Sincan Lale Meydanı, Mamak Şafaktepe Parkı, Mamak Bostancık Caddesi, Yenimahalle Batıkent Gimsa karşısı, Gölbaşı Belediyesi karşısında olmak üzere 15 noktada “halk sebze” tanzim satış noktası kuruldu.

 

TANZİM VE PAZARDA FİYATLAR

Tanzim: Domates 3, çarliston biber 6, sivri biber 6, salatalık 4, soğan 2, patates 2, patlıcan 4,5 TL

Pazar: Domates 6, sivri biber 12, salatalık 6, soğan 4, patates 4,  patlıcan 8 TL

 

3 KİLO SATILIYOR

Tanzimlerde domates, soğan, patates, patlıcan, salatalık ve biber başta olmak üzere toplam 6 çeşit sebze ürünü satılıyor. Sebze almak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Tanzimlerde; domates 3, çarliston biber 6, sivri biber 6, salatalık 4, soğan 2, patates 2,  patlıcan 4,5 TL’ye satılıyor. Tanzimlerde vatandaş ürün başınaa sadece 3 kilogram alabiliyor.

 

TANZİM SATIŞIN TARİHİ

Tanzim satış, Bülent Ecevit'in Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) başında olduğu 1970’lerde halka ürünleri daha uygun fiyattan satmak amacıyla uygulanmaya başlandı. Uygulamanın merkezi belediyelerdi. 1973’te İzmir’de belediye tarafından açılan Tansa ve 1976’da İstanbul’un bazı ilçelerinde kurulan Tanzim Satış mağazaları hızlıca yaygınlaştı.

Bu mağazalarla ana hedef, temel ürünleri doğrudan üreticiden ya da kooperatiflerden temin ederek aracıları ortadan kaldırmak ve fiyatlardaki artışın önüne geçmekti.

İzmir Tansa daha sonra TANSAŞ adını aldı ve süper market zinciri haline geldi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam