reklam
reklam

35. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi Galeri Işık’ta açıldı

Eklenme Tarihi: 5 Şubat 2019, Salı - 12:13   Okunma Sayısı: 192582
Dünyanın dört bir yanından karikatürleri ve karikatüristleri uluslararası bir platformda buluşturan 35. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda ödül alan ve sergilenmeye değer görülen karikatürler, bu zamana kadar pek çok önemli sergiye ev sahipliği yapmış olan Galeri Işık’ta ziyaretçilerini bekliyor. 29 Ocak Salı günü davet iel açılan sergi  9 Şubat’a kadar gezilebilecek. Serginin açılışına Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı da katılım gösterdi.

İSTANBUL

 

Karikatür sanatına verdiği değerle bilinen Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 35’incisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na 64 ülkeden 623 sanatçı 2 bin 143 eseriyle katılım sağladı.

“KARİKATÜRLERİN OSCAR”I

Şiddet ve ayrımcılığın evrensel ve etik normları tehdit ettiği modern dünyada, hoşgörü duygusu her zamankinden daha çok önem kazanmaktadır. Karikatür de hoşgörü ve sağduyuya dayalı, farklı düşünce ve inançlara açık bir toplumun temel yapıtaşları arasında yer almaktadır. Bu düşünceden hareketle düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması bugün dünyada “Karikatürlerin Oscar”ı olarak bilinmektedir.

1983 yılından itibaren düzenlenen yarışmaya bugüne kaadr 137 ülkeden 8 bin 800’ü aşkın sanatçının katılması da ödülün yeri ve önemini gözer önüne sermektedir. Pek çok farklı ülkeden yüzlerce saygın karikatüristin katıldığı yarışmanın seçici kurulu da dünyanın en önemli karikatür ustalarından oluşmaktadır.

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması her yıl Türkiye’de Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenmektedir. Yarışma, tüm ülkelerin profesyonel ve amatör karikatüristlerine açıktır. Seçiciler Kurulu uluslararası üyelerden oluşmaktadır

Sergide yarışmanın bu yılki birinciliğini paylaşan Dokhshid Ghodratipour (İran), Jugoslav Vlahovic (Sırbistan), ikincisi Shahrokh Heidari (İran), üçüncüsü Krzysztof Grzondziel (Polonya) ve ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ kategorisinde verilen Özel Ödül’ün sahibiBernard Bouton (Fransa) eserlerinin yanı sıra Başarı Ödülü alan ve sergilenmeye değer görülen karikatürler de yer aldı. Geleneksel posta yöntemiyle eser kabul eden yarışmaya katılım 04 Mayıs 2018'de sona ermişti. Yarışma konusu 'Serbest'ti. Birincilik ödülüne eşdeğer olarak "Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar" Özel Ödülü de verildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliğiyle sergideki eserler, Karikatür Yarışması’nın 35. yılına özel bir görsellikle sergileniyor.

Seçici Kurul’un ödüle değer gördüğü Başarı Ödülü kazananları arasında ise Turan Aksoy (Türkiye), Constantin Pavel (Romanya), Moacir Knorr Gutterres (Brezilya), Konstantin Kazanchev (Ukrayna), Silvano Mello (Brezilya), Roman Peshkov (Rusya), Sajad Rafeei (İran), Nicos Terzis (İsveç), 2 ödül olmak üzere Didie Sri Widiyanto (Endonezya), Kürşat Zaman’ı (Türkiye) yer alıyor.

Yarışmada birincilik ödülü ve özel ödül kazanan sanatçılar 8.000’er ABD doları, ikincilik ödülü kazanan sanatçı 5.000 ABD doları ve üçüncülük ödülü kazanan sanatçı 3.500 ABD doları ile ödüllendirilecek. Başarı Ödülü kazanan 10 sanatçı ise 500 ABD dolarının sahibi olacak.

Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları 27 Kasım 2018, Salı günü 18.00’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Osman Hamdi Bey Salonu’nda düzenlenecek törenle takdim edildi.

 

 

AYDIN DOĞAN VAKFI

Temelleri 1996 yılında atılan Aydın Doğan Vakfı’nın kuruluş amacı, tarafsız ve doğru bilginin ulaşılabilir olması, toplumun sorunlarını özgür ve adil bir biçimde çözümleyebilmesi, eğitim ve kültür düzeyinin artırılması için yatırımlar yapılması ve buna yönelik çalışmaları desteklemektir. Kamu yararı gözetilerek yapılan Vakıf faaliyetleri eğitim, kültür, kamu sağlığı, bilimsel araştırma, spor ve ekonomi alanlarında yoğunlaştırılmıştır. Aydın Doğan Vakfı çatısı altında toplanan Doğan Grubu şirketlerinin gerçekleştirdiği bütün sosyal ve kültürel faaliyetler ise Vakfa en önemli katkıyı sağlamaktadır.

 

Kazananlar:

Birincilik Ödülü: Dokhshid GHODRATIPOUR, İran

Birincilik Ödülü: Jugoslav VLAHOVIC, Sırbistan

İkincilik Ödülü: Shahrokh HEIDARI, İran

Üçüncülük Ödülü: Krzysztof GRZONDZIEL, Polonya

"Güçlü Kızlar Güçlü yarınlar" Özel Ödülü: Bernard BOUTON, Fransa

Başarı Ödülleri:

Dide Sri WIDIYANTO, Endonezya

Dide Sri WIDIYANTO, Endonezya

Konstantin KAZANCHEV, Ukrayna

Kürşat ZAMAN, Türkiye

Moacır Knorr GUTTERRES, Brezilya

Nicos TERZIS, İsveç

Pavel CONSTANTIN, Romanya

Roman PESHKOV, Rusya

Sajad RAFEEI, İran

Silvano MELLO, Brezilya

Turan AKSOY, Türkiye

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam