reklam
reklam

İstanbul'da Eskrim Şöleni

Eklenme Tarihi: 7 Ocak 2019, Pazartesi - 10:39   Okunma Sayısı: 346870
Türkiye Eskrim Federasyonu tarafından düzenlenen Büyükler Flöre ve Gençler Epe Türkiye Şampiyonası İstanbul Yakacık İTO Spor Salonunda yapıldı.

 

İSTANBUL

Erkekler Flöre'de Martimo Minuto, Bayanlar Flöre'de İrem Karamete, Genç Erkekler Epe'de Ali Ege Say, Genç Bayanlar Epe'de ise Beyza Halvacıay Türkiye Şampiyonluklarını elde ettiler.

Erkekler Flöre'de Türkiye Şampiyonası'nda toplam 61 sporcu mücadele etti. Şampiyonluğu finalde İstanbul'dan ferdi olarak katılan Tevfik Burak Babaoğlu'nu 15-9 mağlup eden Adıyaman Gençlik Spor'dan Matimo Minuto kazandı. İstanbul'dan ferdi olarak katılan Engin Batuhan Menküer ile Altınyurt Spor Kulübünden Utku Özyalçın ise üçüncü sırayı elde ettiler. Bayanlar Flöre Türkiye Şampiyonası'na toplam 52 sporcu katıldı. Şampiyonluğu finalde Çankaya Eskrim'den Firuze Ayşen Güneş'i 15-7 mağlup eden Marmara Eskrim Kulübünden İrem Karamete aldı. Marmara Eskrim'den Selma Defne Karatan ile Ankara Eskrim Kulübünden Nazlı Ceren Alıoğlu üçüncü sırayı aldılar.

Gençler Epe'de mücadele etti

Gençler Epe Türkiye Şampiyonası'nda 83 sporcunun katıldığı genç erkeklerde birinciliği finalde İzmir Büyükşehir sporcusu Doruk Çika'yı 15-7 mağlup eden Mersin Eskrim Kulübünden Ali Ege Say elde etti. Efsane Eskrim Kulübünden Hilmi Taha Ekenler ve Adıyaman Gençlik Spor'dan Umut Çalkayış üçüncülüğü paylaştılar. 69 sporcunun mücadele ettiği genç bayanlarda ise Türkiye Şampiyonluğunu finalde Adıyaman Gençlik Spor'dan Merve Ersoy'u 15-12'lik skorla mağlup eden Efsane Eskrim Kulübünden Beyza Halvacıay kazandı. Ankara Eskrim ve Pentatlon Kulübünden Sıdal Arslan ve Çankaya Eskrim Spor'dan Aleyna Kılbaş ise üçüncü oldular.

 

Adıyaman'da bir İtalyan

Eskrim sporuna 5 yaşındayken memleketi İtalya'nın Monza kentinde başlayan Martimo Minuto

3.kez Türkiye Şampiyonu olarak altın madalyayı kazanma başarısı gösterdi. Son dört yıldır ise Türkiye Milli takımı adına yarışan Minuto, 2015 yılında Üniversiteler arası Şampiyonada bronz madalya kazanarak, Türkiye tarihinde eskrim sporunda kazanılmış en iyi dereceyi elde etti.  Minuto bunun dışında katıldığı Açık turnuvada ve Dünya kupalarında bir çok madalya kazandı. Her defasında daha çok kazanmak için çabaladığını söyleyen ve Adıyaman Gençlik adına yarışan başarılı sporcu ''Hedefim 2020 Tokyo Olimpiyatlarında Türkiye adına katılmak istiyorum. Türk Milli formasını giydiğim için çok mutlu ve gururluyum'' diye konuştu.

 

Seviye yüksek

Büyükler Flöre Türkiye Şampiyonasında seviyenin oldukça yüksek olduğunu belirten Türkiye Şampiyonu Martimo Minuto ''Çok başarılı sporcu arkadaşlarla mücadele ettim. Oynadığım tüm maçları kazanmak istiyordum. Ve bunu başardım. Oynadığım tüm maçları kazanarak şampiyonluğu elde ettim. Grup maçlarından sonra oynadığım eleme maçlarında bazı karşılaşmaları çok farklı skorla kazanmama rağmen, bu şampiyonanın seviyesinin düşük olduğu anlamına gelmemeli. Oldukça iyi bir seviye var. Sürekli antrenman yaptığım için performansım çok iyi düzeyde. Bu nedenle tüm maçlarımı kazanarak birinciliği elde ettim'' dedi.

 

Karamete'den 7.şampiyonluk

Bayanlar Flöre Türkiye Şampiyonluğuna ulaşan İrem Karamete, eskrim tarihimizde elemeleri geçerek olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil etme hakkını elde eden ilk Milli sporcu olma özelliğini taşıyor. En büyük hedefinin 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları olduğunu söyleyen Karamete, geçen yıl Sırbistan’ın Novi Sad kentinde düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda kadınlar flörede 12. sırayı aldı. Sezonun en önemli turnuvalarından birinde ilk 16’ya girmenin çok önemli olduğunu belirten Karamete ''Bu gerçekten kolay bir turnuva değil. Avrupa’nın en iyi eskrimcileri arasında 12. olmam bence çok önemli bir başarı" şeklinde konuştu. Tokyo Olimpiyat Oyunları’na 2 yıl kaldığına dikkati çeken İrem, "Bu uzun bir yol. Ama bu yolculuğu başarıyla tamamlayacağıma ve hedeflerime ulaşabileceğime tüm kalbimle inanıyorum" dedi.

 

Tüm aile eskrimci

Büyükler Flöre Türkiye Şampiyonasında bayanlarda birinciliği kazanan İrem Karamete'yi elde ettiği 7.Türkiye Şampiyonluğunda kendisi gibi eskrimci olan ailesi yalnız bırakmadı. Anne Nili, baba Mehmet ve abla Merve, İrem'in elde ettiği başarılarla gurur duyuyor. Anne Nili Karamete 35 senedir Türkiye'de yaşıyor. Eskrim sporcusu ve antrenörü anne Karamete artık emekli olmuş. 45 yıldır eskrim camiasının içinde yer alan baba Mehmet Karamete de eşi gibi sporculuk, antrenörlük ve hakemlik yapmış. Onlar artık bayrağı kızlarına bırakmışlar. 2002'de eskrim'e başlayan abla Merve Karamete bir çok kez Türk Milli takımında forma giymiş tecrübeli bir sporcu. O da artık anne ve babasıyla birlikte kardeşinin maçlardaki en büyük destekçisi.

 

Kadıoğlu çiftinin eskrim sevdası

Okul yıllarında sporcu olarak tanıştıkları eskrim sayesinde hayatlarını birleştiren Cansu-Mustafa Kadıoğlu çifti, tutkunu oldukları eskrim sporuna artık hakem olarak hizmet ediyorlar. Yıllarca sporculuk yaptıktan sonra, birlikte hakemliğe geçen Kadıoğlu çifti, uluslar arası hakem olarak artık bir çok yurt dışı turnuva ve şampiyonadan davet alıyorlar. 13 yaşında eskrim bir tesadüf eseri başlayan Cansu Tor Kadıoğlu, uzun boylu ve solak olmasının verdiği avantajla Türkiye'de bir çok şampiyonluk kazandı. Balkan, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında Türkiye'yi bir çok kez temsil eden Cansu, Mustafa Kadıoğlu ile 2002 yılında Afyon'da düzenlenen eskrim müsabakalarında yollarının kesiştiğini ve ardından da evlenmeye karar verdiklerini söyledi.

 

Aileye bir eskrimci daha

Cansu ve Mustafa Kadıoğlu çiftinin 2 yaşında oğulları Teoman, büyüyünce o da kendilerine katılacak. Aslında küçük  Teoman'nın eskrim serüveni henüz 3 aylıkken, Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası maçlarında başlamış. Daveti kıramayan anne-baba minik Teoman'ı da alarak Almanaya'nın yolunu tutmuş. Bebekle müsabakalara katılmanın Avrupa'da çok takdir gördüğünü söyleyen Cansu Kadıoğlu ''Final maçından önce benim bebeğimi emzirmemi bekledi. Bütün salon beni alkışladı, ondan sonra final maçı başladı. 6-7 tane yurtdışı ve yurtiçi müsabakaya götürdük. O yüzden çocuğumuz eskrimcilerin içinde büyüdü. Pistte silahı, kaskı görünce çok seviniyor. Sanırım onu da eskrimci yaparız'' diye konuştu. Teoman büyüyünce eskrimci olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak anne  Cansu flöreci, baba Mustafa ise Epeci. Genç çift oğullarının epeci mi? Flöreci mi olacağına karar verememişler. Bakalım küçük Teoman büyüyünce eskrimin hangi dalını seçecek? 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ-MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam