reklam
reklam

ERDOĞAN: ”YARADILANI SEVERİZ YARADANDAN ÖTÜRÜ”

Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2018, Salı - 10:44   Okunma Sayısı: 197359
III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı RecepTayyip Erdoğan, kadının, ailenin hem ayrılmaz bir parçası, hem de lokomotifi olduğunu belirterek, “Bizim inancımızda ve kültürümüzde aile, kadınla erkeğin ortak sorumluluğunda teşekkül eden ve yaşayan hayati bir müessesedir” dedi.

İSTANBUL

Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte düzenlediği III. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “Ailenin Güçlendirilmesi”ana teması ile İstanbul’da Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirildi. Kadına karşı şiddetle mücadele günü kapsamında düzenlenen zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan , Aile Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, KADEM Üyeleri, Türkiye’den ve dünyanın değişik ülkelerinden çok sayıda bakan, akademisyen, araştırmacı, gazeteci, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı.

CİNSİYETİMİZDEN BAĞIMSIZ SORUMLULUKLARIMIZ VAR

III. Kadın ve Adalet Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadının, ailenin hem ayrılmaz bir parçası, hem de lokomotifi olduğunu belirterek,“Bizim inancımızda ve kültürümüzde aile, kadınla erkeğin ortak sorumluluğunda teşekkül eden ve yaşayan hayati bir müessesedir. Öyle sanıldığı gibi ailede sadece ev işlerinin kadına, geçim işlerinin erkeğe yüklenmesi gibi kati bir ayrım da söz konusu değildir. Şartlara bağlı olarak, kadın ve erkek, aile içindeki görev bölümüne katkıda bulunurlar”dedi.

Aile kurumunun güçlü olmadığı bir toplumun geleceği, kadın için de, erkek için de aynı derecede karanlık olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bizim medeniyetimizde eşlerin birbirine, Rabbimizin emri üzere rahmet, sevgi, saygı, muhabbet nazarıyla bakma mecburiyeti vardır. Dikkat ederseniz bu yaklaşım, iki taraflı bir ilişki biçimini tarif eder. Yunus Emre’nin “Yaradılanı severiz yaradandan ötürü” sözü, hayatın her alanında bizim rehberimizdir. İnsan olarak, cinsiyetimizden bağımsız sorumluluklarımız vardır. Bunun yanında, erkek ve kadın olarak sahip olduğumuz özelliklere göre da ayrıca mesuliyetlerimiz bulunuyor. Yaradılıştan beri var olan bu hakikatlere rağmen, kadını ve erkeği ısrarla, insan sıfatının üstünde ve ötesinde haklara, yükümlülüklere tabi tutma gayretleri sonradan ortaya çıkmıştır. Her insanı, cinsiyetinden rengine kadar tüm farklılıklarının ötesinde, Allah’ın yarattığı bir varlık olarak gören bir inancın mensupları olarak, kadına ayrımcılık yapmamız zaten mümkün değildir. Çünkü fıtratın gereği, tüm yaradılanlara aynı gözle bakmaktır.”

 

 

 

ADALETE, ÖZELLİKLE PARTİMİZİN ADINDA YER VERDİK

Erdoğan, zirvenin isminde yer alan adalet kavramının hep peşinde koşulan, tartışılan bir değer olduğunu ifade ederek, partiyi kurarken  adalet mefhumuna özellikle isim olarak yer verdiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlüklerde adaletin farklı tanımları olmakla birlikte, burada herkese hakkını verme yönü üzerinde durmak istediğini dile getirerek, şunları kaydetti: Adalet herkese hakkını vermektir. Dikkat ederseniz herkese hakkını  vermek demek, bir şeyi herkese eşit şekilde dağıtmak veya herkese aynı şekilde davranmak anlamına gelmiyor. Burada da yanlış hareket etmeyelim. Büyükle küçüğü aynı terazide tartamazsınız. Güçlüyle zayıfı aynı yarışa sokamazsınız. Bazıları; diyor da şimdi yani biz 100 metreyi kadın-erkek aynı şekilde mi koşturacağız? Böyle bir şey olabilir mi? Hadi eşitiz; erkekle, bayan 100 metreyi koşsunlar. Bu adalet olur mu? Olmaz. Olması gereken nedir? Kadın kadın ile koşar, erkek erkekle koşar. Olması gereken budur. Çünkü  yaradılışa, fıtrata uygun olan da budur. Onun için de dünyanın hiçbir yerinde zaten böyle bir uygulama da yok. Zalimle mazlumu aynı dairede tutamazsınız. Bunun için Mevlana Hazretlerinin, Adalet, bir şeyi yerli yerine koymak, zulüm ise bir şeyi olmaması gereken yere  yerleştirmektir.Tanımını önemli gördük. Şayet her şeyi yerli yerine koymazsak zulüm yoluna girmiş oluruz. Cinsiyet konusunda da aynı durum geçerlidir. Yaradılıştan gelen fiziki özelliklerini, duygusal farklılıklarını, becerilerini gözetmeden erkeği ve kadını aynı kefeye koyarak adil davranmış olamayız, olamazsınız. Dikkat ediniz burada kadının eksikliğinden değil, fıtri farklılığından kaynaklanan bir ayrışma söz konusudur.Dünyanın hiçbir yerinde kadınla erkeği her anlamda eşit tutarak elde edilmiş bir adaletin olmadığına işaret eden Erdoğan, önemli olanın her iki cinsin öne çıkan hususlarını en ideal şekilde değerlendirerek bir denge kurabilmek ve hakların adil şekilde dağıtımını sağlamak olduğunu söyledi.

BATI, REFERANSIMIZ OLAMAZ!..

Bizim kültür köklerimizde de cinsiyet ayrımcılığı almadığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Batı ülkelerindeki insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, hatta hayvan hakları konusundaki büyük tartışmaların gerisinde, yaşanmış çok büyük acılar, ihlaller, istismarlar vardır. Kırılma keskin olunca, tartışmalar ve bu doğrultuda atılan adımlar da aynı şekilde büyük oluyor. Bizim tarihimizde, hamdolsun böyle acı kırılmalar bulamazsınız. İnancımız da, kültürümüz de buna izin vermez. Cenneti annelerin ayakları altına seren, kadına “sultan” benzetmesi yapan, onlara güler yüz göstermeyi, şakalaşmayı, yumuşak olmayı, iyi davranmayı tavsiye eden bir medeniyetin böyle bir referansı olamaz. Biz kendi meselelerimizi, kendi eksiklerimizi, kendi hatalarımızı kendi gerçeklerimiz içinde tartışarak doğruyu bulacağız.”

“AİLEYİ GÜÇLENDİREREK YAŞADIĞIMIZ ÇAĞIN SORUNLARINI BİRLİKTE AŞABİLİRİZ”

Aile, Sosyal Hizmetler ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise zirvenin ana başlığı olarak belirledikleri; etimolojik olarak bağlılığı, birlikteliği ve dayanışmayı ifade eden ‘aile’nin sadece beşerî, iktisadi kalkınma için değil, manevi kalkınma için de temel kurum olduğunu belirtti. Selçuk: “Unutulan kadim değerler küresel tehditler karşısında aileyi korumasız hale getiriyor. Biz de bu zirvede küresel tehditlere karşı zayıflayan aile yapısını nasıl güçlendireceğimizi küresel boyutta ele alacağız. Kadın ve erkeğin birbirinin rakibi değil refiki olduğu bir toplumsal cinsiyet adaleti anlayışıyla birlikte dayanışma örneğini ortaya koymalıyız. Ancak o vakit, aileyi güçlendirerek yaşadığımız çağın sorunlarını birlikte aşabiliriz. Yapılandırılmış nitelikli aile eğitimlerimizle gençlerin kadim aile değerlerine yabancılaşmaması ve sorumluluk duygularını geliştirmeleri için önemli bir çaba ortaya koyuyor ve aile eğitimlerimizden faydalanan kişi sayısını her geçen gün artırıyoruz.”

 

 

KADINI KORUMAK İÇİN TEDBİRLERİ ALDIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiçbir kadının sahipsiz ve korunaksız kalmamasını sağlayacak tedbirleri aldıklarını dile  getirerek, şöyle konuştu. Eğitimde kız öğrencilerimize yönelik düzenlediğimiz kampanyalarla okullaşma oranında cinsiyet ayrımını neredeyse sıfırladık. Tabi bunun yanında ailenin korunması ve  desteklenmesiyle ilgili de çok önemli adımlar attık. İllerimizin hemen tamamında aile destek merkezlerini, aile sosyal destek programlarını ve aile eğitim-öğretim programlarını hayata geçirdik. Gençlerimizi evliliğe teşvik etmek için çeyiz ve konut hesaplarıyla onlara destek oluyoruz. Vatandaşlarımıza sağladığımız sosyal desteklerin önemli bir bölümü aynı zamanda aile bütünlüğünü sağlamaya yöneliktir. Yaşlıların ve engellilerin evde bakımlarını teşvik ederek, öğrencilerimizin eğitimine katkı sağlayarak daha pek çok uygulamamızla ailelerimizin bir arada hayatlarını huzur içinde sürdürmelerini amaçlıyoruz. Araştırın, inceleyin, bakın. Batıda bugün bizim yaşlılarımıza verdiğimiz önemi veren bir başka ülke yoktur. Biz bir numarayız. Yani evdeki bakımına varıncaya kadar biz bunu yapıyoruz. Başta Amerika olmak üzere daha sağlık reformunu bile geçiremediler. Biz bunu da hallettik. Şu anda bizim yaşlılarımızla ilgili uygulamalarımız hiçbir yerde yok. Dünyada en azgelişmiş ülkelere destek noktasında milli gelire oranla bir numaralı ülke Türkiye’dir. Biliyoruz ki imkansızlık veya sair sebeplerle ailede yaşanacak huzursuzluktan en çok ve en önce kadınlarımız etkilenecektir. Bu bakımdan aileye verilen her desteği kadına verilen  destek olarak görmenin yanlış olmayacağını düşünüyorum”

“KADEM KADIN VE ERKEK EŞİTLİĞİNİ İÇEREN ADALET ANLAYIŞINA SAHİP”

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Saliha Okur Gümrükçüoğlu, günümüzde şehir mimarisinin ve planlamasının, ailenin ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek,“Yaşlı veya engelli bir bireyin, ya da bebek arabasıyla yolda yürümek isteyen birinin bunu rahatlıkla başarabileceği, aile dostu şehir planlamasını zaruri buluyoruz.” dedi. KADEM olarak aileyi güçlendirmenin kadın-erkek herkesin ortak sorumluluğu olduğunun bilinciyle hareket ettiklerini belirten Gümrükçüoğlu, KADEM’in bu sebeple, kadın ve aile konularında kurulduğu günden bu yana eşitliği de içeren bir adalet anlayışıyla hakkaniyeti savunduğunu söyledi. Toplumda huzurun sağlanabilmesinin öncelikle aile kurumu içerisindeki denge ile mümkün olabileceğini ifade eden Gümrükçüoğlu, bu dengeyi sağlamak adına pek çok alanda faaliyette bulunduklarını kaydetti.

FARKLI ÜLKELERDEN LİDERLER ZİRVE’DE BULUŞTU

Protokol konuşmalarının ardından Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde farklı ülkelerden aile ve çalışma bakanlıkları düzeyinde “Küreselleşen Dünyada Ailenin Önemi: Öncelikli Politikalar ve Uygulamalar”  başlığı altında Liderler oturumu gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın Dayanışma Konseyi Başkanı Dr. Esra Albayrak’ın yapacağı oturumda, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Filistin Devleti Kadın İşleri Bakanı Haifa Al-Agha Azerbaycan Cumhuriyeti Kadın İşleri, Aile ve Cinsiyet Bakanı Hijran Huseynova, Senegal Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk İşleri Devlet Komisyon Başkanı Ndèye Sali Diop Dieng, Uganda Cumhuriyeti Cinsiyet, Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakanı Janat Mukwaya ve Kırgız Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Kalkınma Bakan Yardımcısı Adiyev Kanybek Mamatbekovich konuşmacı olarak  yer aldı.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam