reklam
reklam

CHP “KENT ANAYASASI” TASLAĞINI AÇIKLADI

Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2018, Perşembe - 10:40   Okunma Sayısı: 138993
Cumhuriyet Halk Partisi, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek yerel yönetim seçimlerine yönelik çalışmalarına devam ediyor.  CHP İstanbul İl Başkanlığınca, Şişli'de "İstanbul Yerel Basın Buluşması" toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Kaftancıoğlu, "İstanbul Kent Anayasası" taslağını yerel basınla paylaşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, bu kadim kenti korumanın önem taşıdığını söyledi. Toplantıda İstanbul CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü konuşmacılar arasında yer aldı.

İSTANBUL

"İstanbul Kent Anayasası’nın, CHP  İstanbul il örgütü olarak yaklaşık altı ay yapılan çalışma neticesinde bir metin haline geldiğini anlatan Kaftancıoğlu, bu taslağın sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve İstanbul halkının görüş ve önerilerinin ardından son şeklini alacağını kaydetti.

AK Parti'yi de eleştiren Kaftancıoğlu, "İstanbul'un bugün geldiği noktada bir kent anayasasına ihtiyaç duyulduğu aşikar. 15 Aralık itibarıyla İstanbul Kent Anayasası'na son halini vereceğiz." ifadelerini kullandı.

“Üç imparatorluğa başkentlik yapmış olan kent “

İstanbul ve İstanbulluların sorununu onlar kadar yerel basınında bildiğini söyleyen  Kaftancıoğlu, “İstanbul binlerce yıldır Türkiye’nin dört bir yanından gelerek yeni bir hayat kurmak için birbirinden farklı on binlerce insanın kültürüyle yoğrulmuş kentlerin anasıdır”dedi. Canan Kaftancıoğlu basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda sözlerini şu şeklide sürdürdü:”Dünya’da 8 bin 500 yılıdır kesintisiz insan yaşamının olduğu nadir yerleşim yerlerinden bir kenttir İstanbul. Üç imparatorluğa başkentlik yapan bu kadim kentin geçmişine sadakat ve bugünden geleceğe duyulan sorumluluk İstanbul’u ve İstanbulluyu hakkettiği geleceğe taşımanın birinci yoludur. Kente ihanet eden anlayışı İstanbul’u ve İstanbulluyu ne hale getirdiği malum . Bu kadim kenti korumak yine bizlerin elinde. Yönetmene tahkim olan bir anlayışla yeniden doğru yönetmek için asla taviz verilmemesi gereken bir kent. İdare etmeye değil yönetmeye tabi bir anlayış hakim olmalı.”

“Kent anayasasına bağlı kalmayı halkımızla birlikte öngörüyoruz”

“İstanbul kent anayasasını örgütümüzün tüm katmanlarında tartışarak bir taslak metin haline getirdik. Bugünde bu kent anayasasını İstanbul’daki sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıyla paylaşmak için geldik. Bizler 6 aydır İstanbul kent anayasasını oluştururken İstanbul’un kent anayasasına bağlı kalarak ve İstanbul’u yönetenlerin herkesin bu taslağı uygulamasını oluşturacağız. İstanbul kent anayasasına bağlı kalmayı halkımızla birlikte öngörüyoruz. İstanbul’un bugün geldiği noktada kent anayasasına ihtiyaç duyduğu aşikar. Bizler halkımızın görüşünü aldıktan sonra İstanbul kent anayasasına son halini vereceğiz. Anayasası olan bir kenti sizlerle paylaşacağız.

Anayasalar uyulduğu sürece anlamlıdır. Kent anayasasına hep birlikte sahip çıkarsak uyulacak anayasa haline getiririz. Kent anayasanın son halini halk oluştursun istiyoruz.

İstanbul kent anayasasıyla hedefimiz yeniden ortak bir şeyler hissedebilmek ve bu kentte yaşayan bu insanları farklılıklarına rağmen ortak İstanbul altın da buluşturabilmektir. Bunun için Tarih kokan bu kente saygı duyulmalı ve bir arada yaşamayı kent kültürü altında birleştirmeliyiz. Tüm vatandaşlar kent anayasası için görüşünü bildirebilir. Örneğin bugün benimde belirttiğim bir görüş İstanbul’un her kentine bir kreş yapma zorunluluğuydu. İstanbul halkı hakkı olanı kendini yönetenlerden istesin istiyorum. Ancak bu şekilde bu kadim kentte hep birlikte yaşayabiliriz. Çünkü halkın denetimde ortaya çıkan anayasalar hiç bir şekilde delinemez. Ayrıca İstanbul’un 50 yıl sonrasında bile uygulanabilir. İstanbullularla birlikte yapacağımız bu iyiliği hep birlikte yaşayacağız.”

"İstanbul'un bugün geldiği noktada bir kent anayasasına ihtiyaç duyulduğu aşikar”

"İstanbul Kent Anayasası’nın, CHP İstanbul il örgütü olarak yaklaşık altı ay yapılan çalışma neticesinde bir metin haline geldiğini anlatan Kaftancıoğlu, bu taslağın sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve İstanbul halkının görüş ve önerilerinin ardından son şeklini alacağını kaydetti.

AK Parti'yi de eleştiren Kaftancıoğlu, "İstanbul'un bugün geldiği noktada bir kent anayasasına ihtiyaç duyulduğu aşikar. 15 Aralık itibarıyla İstanbul Kent Anayasası'na son halini vereceğiz." ifadelerini kullandı.

“Yerel basının maddi imkansızlıklar sorunu var”

Kent Anayasası toplantısında konuşma yapan İstanbul CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise yerel basın ve yerel basının sorunlarıyla ilgili parlamentoda neler yaptığını anlattı. Türkiye’de ulusal basın ve yerel basının sorunları olduğunu söyleyen Tanrıkulu, yerel basının maddi olarak sorunları olduğunu vurguladı. Kağıt ve boya fiyatlarında büyük artış olduğunu ifade eden Sezgin Tanrıkulu, Gelirler giderleri karşılamadığını belirtti. Tanrıkulu sözlerini şu şekilde sürdürdü: Yazılı basın maddi imkansızlıktan dolayı da ulusal ve yerel basınlar kapanma noktasına geldi. Bizler parlamentoda yasa teklifleriyle basının  sorunlarını dile getirmeye çalışıyoruz. Mecliste çok fazla gazeteci kökenli milletvekillerinin olduğunu söyleyen Tanrıkulu, bu kişilerin basının sorunlarını çok iyi bildiğini vurguladı.

Basın mensuplarına dağıtılan taslak metin şöyle: 

Hedeflenen İstanbul;

Toplumsal enerjisini üretime dönüştüren mutlu bir kent,

Kayırmacı yönetimlerce dışlanmış yetenekli gençlerin öncülüğünde bir ‘teknoloji, sanat ve kültür kenti’,

Toplumsal barışın, huzurun, uzlaşmanın gerçekleşebileceğini gösteren öncü kent,

Geçmişteki yaşamın izlerini bugüne ayrımcılık yapmadan taşıyan, yeni değerlere açık, çok kültürlülüğü ve farklılıkları zenginlik gören hoşgörülü bir kent,

Ulaşım, çalışma koşulları, sağlık, eğitim ve sosyal olanaklarıyla emek dostu bir kent,

Güvenli kreş, çocuk yuvası, yaşlı gündüz bakımevleri ve sağlık merkezleriyle çocukların,
yaşlıların ve ana-babaların dostu bir kent,

Sosyal hizmet ve gönüllü sivil dayanışma ağlarının eşgüdümünü sağlayan, sosyal yardımları sadaka olmaktan çıkaran, yoksullara onurlu bir yaşamın ve yeniden yaşama sarılmanın mümkün olduğunu gösteren bir dayanışma kenti,

Bu çerçevede;

“Ben yaptım oldu!” mantığı ortadan kaldırılacak; katılımcı yönetim anlayışıyla büyük projeler, uzmanlarla, STK’larla vb. konuşarak, proje yarışmaları düzenlenerek hazırlanacaktır.

İlgili tüm STK’ların ve meslek örgütlerinin belediye meclisleri ve çalışma komisyonlarına katılımı sağlanacaktır;

İstanbul’un bütçesini İstanbullu bilecek; katılımcı bütçe uygulamalarıyla, açık, şeffaf ve denetlenip hesap verilebilir bir bütçe hazırlanacaktır.

İstanbul’un tüm ekonomik, fiziksel ve sosyal planları güncellenecek; her uygulama planlı olacak; planlı bir gelişim dönemi başlatılacaktır.

Ulaşımı insana yaraşır bir noktaya taşımak için, ulaşım planları güncellenecek; toplu ulaşıma, metro ve diğer raylı sistemlere, deniz taşımacılığına öncelik verilecek; İstanbul’un ulaşımı tek elden yönetilecektir.

Kuzey Ormanları, su havzaları, memba suları, göller, dereler, denizler, kıyılar korunacak; İstanbul’un çevresel-ekolojik değerleri geleceğe taşınacaktır.

Aktif yeşil alanlar, parklar arttırılacak; büyük kent parklarının yanı sıra ilçelerde de semt parkları yapılacaktır.

Yüreklerde deprem korkusu kalmayacak şekilde binaların güçlendirilmesi ve gerektiğinde
yenilenmesi desteklenecek; afet eğitimi yaygınlaştırılacaktır.

İstanbul tarihi dokuları ve zenginlikleri hak ettiği ilgiyi görecek; Tarihi Yarımada “açık müze kent” haline getirilecektir.

İstanbul’un en ihtiyaç sahibi mahallelerinden başlanarak, ilçe belediyeleriyle birlikte tüm 0-4 yaş arası çocuklarımızı kapsayacak kreşler hızla tamamlanacaktır.

Gençlerimiz özgür bir şehirde yaşayacak; gençlerimizin enerjisinden, dinamizminden en etkin şekilde yararlanılacak; onlara mesleki eğitim ve iş imkanları başta olmak üzere her tür eğitsel, sanatsal ve sportif olanaklar sağlanacaktır.

İşsizlik, geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı altında ezilen İstanbullular saptanarak yaşam standartlarının arttırılmasına destek olunacaktır.

İçinde yaşadığımız kentin kaldırımları, sokakları, caddeleri, parkları, meydanları birer okuldur. İmar planları bu anlayışla ele alınacak ve kenti oluşturan semtlerin, mahallelerin kültür genleri hayata kazandırılacaktır.

Her mahalle, her semt, öncelikle o bölgede yaşayan insanların gelişimini, yaşadığı kentle bütünleşmesini sağlayacak şekilde yeniden ele alınacaktır.

Mahallerde yaşayanların katılımını sağlamak için mahalle evleri oluşturulacak; uzman gönüllü katılımcıların desteğinde çalışma mekanları ve yaratıcılık merkezleri kurulacaktır; bu yerler aynı zamanda katılımcı mahalle örgütlenmelerinin buluşma mekanları olacaktır.

İlçe ve mahalle düzeyinde uzmanların ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kentte yaşayanlara imar konularında şeffaf bilgi veren ve haklarını aktaran danışma merkezleri kurulacaktır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam