reklam
reklam

ÜSKÜDAR’IN SİMİTÇİ ABLASI

Eklenme Tarihi: 30 Ekim 2018, Salı - 11:46   Okunma Sayısı: 282321
Üsküdar’da oğlunu okutmak için 7 yıldır simit satan 46 yaşındaki Raziye Buka, simit tezgahında bir çok erkek

 

Simitçinin olduğu yerde  dikkatleri üzerine çekiyor. Yolu Üsküdar Meydanı’na düşen herkes Raziye Buka’nın çalışkanlığını ve güler yüzünü fark ediyor. Uzun yıllar bir çok işte çalışıp kendi ayakları üzerinde duran Buka, 7 yıldır Üsküdar’da. Sabah 6’dan akşam 9’a kadar çalıştığını söyleyen Raziye Buka”gelenler bazen bakmadan abi bir simit versene diyorlar. Sonra beni gördüklerinde çok sevinip takdir ediyorlar”dedi. Amacının ailesine katkı sağlamak olduğunu vurgulayan Buka, kadınlar isterse her zaman her koşulda ayakları üzerinde durabileceğini ve kadınların her şeyin üstesinden gelebileceğini söyledi.

Amacım aileme katkı sağlamak

46 yaşında Siirt doğumlu olan Üsküdar’ın Simitçi Ablası  7 yıldır İstanbul’da.  4 çocuğu olan Raziye Buka, 3 kız 1 erkek çocuğuna sahip. Oğlunun  Marmara Üniversitesi’ni kazanmasıyla İstanbul’a geldiklerini söyleyen Buka;” oğlum okulunu bitirdi atanmasını bekliyorum. Oğlum verdiğim emeklerin hiç birini boşa çıkarmadı. 4 yıllık maliye bölümün bitirdi. Eşimde bir temizlik şirketinde çalışıyor. Simit satmak aklıma şu şekilde geldi. Önceki yıllarda bir iki yere girdim çalışmak için baktım ki insanlar o kadar emek verdiğim halde emeğine saygı duymuyor. Bende çalışan her yerde para kazanır diye düşündüm. İlk başta yevmiye hesabı bir simitçinin yanında çalıştım. Sonra esnaflığı sevmeye başladım. Çalışmayı çok seviyorum. Amacım aileme katkı sağlamak. Oğlum üniversiteyi bitirdi. KPSS sınavına girdi iyi bir puan aldı şimdi atanmasını bekliyoruz”dedi.

Sabah 6’da başlıyorum bazen akşam 9’a kadar çalışıyorum

Sabahın ilk ışıklarıyla yola koyulan “Üsküdar’ın Simitçi Ablası”bazen akşam 9’a kadar çalışabildiğini dile getirdi.

Çalışma saatlerinin  uzun olabildiğini belirten Raziye Buka, eve gittiğinde de  ev işleri ve yemekle meşgul olduğunu söyledi. Küçük kızının da Siirt Devlet Hastanesi’nde çalıştığını ifade eden Raziye Buka, “Beni gören vatandaşların hoşuna gidiyor ayaklarımın üzerinde durmam . Kadın simitçi görünce biraz şaşırıyorlar. “Abi bir simit versene” diyorlar sonra “Pardon Abla”diyorlar. Bende önemli değil diyorum. Güler yüzü mü çok severler. Rızık Allah’tan diyorum ve sabah koyuluyorum yola”dedi.

Kadın gerektiği her yerde her koşulda hakkını aramalı

Küçük yaşta evlendiğini  34 yıllık evli olduğunu belirten Raziye Bukan, Hayatın her türlü zorluğunu gördüğünü söyledi. Bu yaşıma kadar kimseye muhtaç olmadığını vurgulayan Raziye Bukan, “hayatım boyunca ben eşimden hiç bir zaman para istemedim. Dışarda çalışmazken bile eve iş getirdim evde iş yaptım parayla. Birçok kişiye yardımımda olmuştur. Yarım ekmeğim olsa çeyreğini yine veririm. Çalışmam ayaklarımın üstünde durmamı  eşim destekliyor. En büyük desteğim eşim ona minnet duyuyorum. Evlilikte güven çok önemli güven oldu mu her şey iyi gidiyor. Bizim ailede yani akrabalarda çalışan kadın yoktur. İlk başta çok yadırgadılar. Ancak ben çocuklarımı okutmak için çalıştım”diyerek mücadelesini anlattı. 

Herkese tavsiyem  çalışmaktan korkmasınlar ve işlerini severek yapsınlar 

Bilmemenin  ayıp olmadığını bilmeyip  öğrenmemenin ayıpp olduğunun altını çizen Raziye Bukan, Çalışmadan istemenin ayıp olduğunu söyledi. Çocuklarının annelerinin emeklerini hiç bir zaman boşa çıkarmadığını ifade eden Üsküdar’ın Simitçi Ablası “Ben oğluma çok inanmıştım .Çünkü emeğime hiç bir zaman saygısızlık yapmadı. Her şeyden önce evlatlarım gelir. İsteyen herkes ekmeğini kazanabilir hem de helaliyle ekmeğini taştan bile çıkarabilir. İş her zaman var çalışmak isteyene. Kadınlar isterse her zaman ayakları üzerinde durabilir. Kışın soğuklarda burada durmak çok zor oluyor. 7 yıldır bu işi yapıyorum. Burada genelde herkes beni tanır ve sever. Birçok erkek soğuklara dayanamazken ben dayanıyorum. Yazın da çok sıcak oluyor. Hiç kimse işten korkmasın  ve  işlerini  severek yapsınlar”diyerek herkese tavsiyelerde bulundu. İnsanlara faydalı olmayı çok sevdiğini söyleyen Raziye Bukan; ilerde torunlarına da yardımcı olmayı düşündüğünü belirtti. İsteyen her kadın ayakları üzerinde durabileceğini vurgulayan Bukan”  bence kadın yapısal olarak erkekten çok daha güçlü. Bir kadının uykulu hali bile uyanık olan bir erkekten daha iyidir bence. Kadın her zaman daha güçlü yeter ki ayakta durmayı istesin”dedi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam