reklam
reklam

Havaalanlarında güvenlik tepsileri mi, tuvaletler mi daha hijyenik?

Eklenme Tarihi: 27 Eylül 2018, Perşembe - 10:00   Okunma Sayısı: 139548

 Havaalanları yüksek güvenlik önlemlerine sahip mekanlar. Peki bu mekanlar hastalıklara karşı da yüksek güvenliğe sahip mi? Hayvanlar, uçak kabinleri, metro koltukları ve ATM’lerde mikrop olabileceği konusunda uyarılıyoruz. Bu uyarılara havaalanı güvenlik tepsilerini de eklemeliyiz.  Dünyanın her yerinde havaalanı güvenlik noktalarında bulunan ve milyonlarca insanın X-ray cihazından geçirmek için, içine ayakkabı, laptop, kemer başka bir sürü eşya koyduğu tepsiler uzmanlara göre fazlaca mikrop barındırıyor.

İngiltere’deki Nottingham Üniversitesinden ve Finlandiya Ulusal Sağlık ve Refah Enstitüsünden bilim insanları, 2016 kışının en yoğun saatlerinde ve sonrasında Finlandiya’daki Helsinki Havalimanında sık sık temas edilen yüzeylerinden gribin kaynağı olan rinovirüsün ve influenza A virüsünün örneklerini topladı.

TEPSİLERDEKİ VİRÜS TUVALETTE YOK

Test ettikleri valiz tepsilerinin yarısı üzerinde, diğer yüzeylere nazaran bu virüslere daha çok rastladılar ve bu virüslerin hiçbirinin havaalanındaki tuvaletlerde bulunmadığını gördüler.

BMC Enfeksiyon Hastalıkları dergisinde yayımlanan bulgular, dünya çapında bulaşıcı hastalıkların yayılmasına karşı mücadelede, halk sağlığı stratejilerinin geliştirilmesinde yardımcı olabilir.

Nottingham Üniversitesinden Sağlık Koruma Profesörü Jonathan Van-Tam, bu çalışmanın, her kış yayılması önlenemeyen enfeksi-yonlar konusunda halkı eğitmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

Günlük olarak dokunduğumuz bir çok yüzey virüsleri barındırdığı gibi yayılmasına da sebep oluyor. Cep telefonları, mutfak süngerleri, hatta plastik banyo ördekleri bu yüzeylere dahil. Ancak hava yolları grip gibi salgın hastalıkların dünya çapında yayılmasını hızlandırmasıyla biliniyor.

Nottingham Üniversitesi ve Finlandiya Enstitüsü tarafından yürütülen bu çalışma, Avrupa Birliği’nin “yüksek tehdit” oluşturan patojenlerin toplu taşımayla yayılmasını önlemek için Pandhub adında finanse ettikleri projenin bir parçası.

Çalışmaya katılan Finlandiya Enstitüsünden Viroloji Uzmanı Niina Ikonen, “Havaalanı çevresindeki mikropların varlığı daha önce hiç araştırılmamış” dedi.

Ikonen sonuçların aynı zamanda havalimanı tasarımı ve tadilatında teknik iyileştirmeler için yeni fikirler sağladığını da ekledi.

BASİT ÖNLEMLER SALGINI ÖNLEYEBİLİR

Profesör Van-Tam, ellerin düzgün bir şekilde yıkanmasının ve öksürüğün mendille veya kolla kapatılmasının virüslerin bulaşma riskini en aza indirmeye yardımcı olabileceğini söyledi.

“Bu basit önlemler, dünyanın birçok farklı bölgesine çok sayıda insanın seyahat ettiği havalimanları gibi kalabalık bölgelerde salgın hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir” diye ekledi.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam