reklam
reklam

Sinüzit, tedavi edilmediğinde körlüğe yol açabilir

Eklenme Tarihi: 10 Eylül 2018, Pazartesi - 11:00   Okunma Sayısı: 140483

Baş ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklık ile kendini gösteren sinüzit tedavi edilmediğinde büyük hastalıklara davetiye çıkarıyor. Özellikle sonbahar aylarıyla beraber hava kirliliğinin artmasıyla sinüslerde enfeksiyon oluşmaya başlıyor. Üzerinde durulmayan sinüzitin büyük tehlikelere neden olabildiğini belirten Avrasya Hastanesi K.B.B Uzmanı Op. Dr. Ferhat Oğuz, hastalıkla ilgili bilgiler verdi.

Sinüzit nedir?

Burun ve göz çevresindeki kemiklerin içinde bulunan boşluklara sinüs denir. Sık sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında, sinüs boşluklarını kaplayan mukozanın iltihaplanması sonucu sinüzit ortaya çıkar. Sinüslerin ağzında ödem olur ve sinüsler tıkanır.

Sinüzit, akut sinüzit ve kronik sinüzit olmak üzere iki şekilde görülür;

Akut sinüzit genel olarak soğuk algınlığı sonucunda ortaya çıkar, kısa süreli antibiyotik tedavisi ile hastanın şikâyetleri son bulur. Kronik sinüzit 3 aydan fazla sürerken, burun akıntısı, baş ağrısı ve yerleşmiş burun tıkanıklığını da beraberinde getirmektedir. Kronik sinüzitin ilaç tedavisine cevap vermediği durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Sinüzite neden olan sebepler

Sinüzit, genellikle üst solunum yolu iltihabı sonucunda oluşur. Enfeksiyonlu diş veya mantar enfeksiyonları da sinüziti beraberinde getirebilir. Sinüzitin kronikleşmesine neden olan bazı faktörler şu şekilde sıralanabilir;

* Sigara kullanımı

* Alerjik bünye

* Astım

* Alerjik rinit

Sinüzit belirtileri nelerdir?

Sinüzitin en önemli belirtileri geçirilen grip sonucunda aşağıdaki maddeler şeklinde görülüyor.

* Bir haftadan fazla süren grip,

* Zonklama şeklinde baş ağrısı,

* Burun tıkanıklığı,

* Burun akıntısı,

* Göz çevresinde basınç hissi,

* Geceleri ortaya çıkan inatçı öksürük,

* Geniz akıntısı,

* Üst çene ve diş ağrısı,

* Tat duyusunda azalma,

* Görme bozuklukları,

* Ateş,

* Halsizlik.

Sinüzit tedavisinde…

Kesin tedavisi olmadığı düşünülen sinüzitin tedavisi imkânsız değildir. Tedavi planlanırken hastalığa neden olan faktör bulunur. Akut sinüzitler genellikle ilaç tedavisiyle iyileştirilebilir. İlaç tedavisine direnen kronik sinüzitlerde ise cerrahi müdahaleye başvurmak gerekmektedir. Medikal ve cerrahi tedaviye çok hızlı cevap veren sinüzit, doğru tedavi edilmediğinde beyin apsesi, menenjit, körlük gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.

Sinüzit ameliyatı ne zaman gündeme gelmeli?

Uzun ilaç tedavilerine rağmen sinüzit sık sık tekrarlıyorsa, sinüslerde ileri derecede iltihap varsa, bu durumdan hastanın sosyal hayatı etkilenip yaşam kalitesi düşüyorsa cerrahi müdahale gündeme gelir. Ameliyatta öncelikli amaç sinüzite neden olan faktörleri ortadan kaldırmaktır. Sinüslerin içerisindeki iltihap temizlenir, endoskopik sinüs cerrahisi ile hasta günlük yaşamına döner.

Sinüzitten korunma yolları

* En doğru önlem enfeksiyondan kaçınmak,

* Bağışıklık sisteminizi destekleyecek şekilde beslenmek,

* Klimalı ortamlarda uzun süre bulunmamak,

* Saçlar ıslak şekilde soğuk havaya çıkmamak. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam