reklam
reklam

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Yeşilçam’daki Deniz Sefasının İzini Sürüyor

Eklenme Tarihi: 18 Temmuz 2018, Çarşamba - 11:00   Okunma Sayısı: 203525

Beyoğlu’nun tarihi ve kültürel merkezi olan Pera’nın merkezinde bulunan  hizmet veren ve 10.Senesini İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisini  bir süredir sanat severlere ve eski İstanbul’un o naif, doğal ve samimi ortamını  özleyenlerle buluşturmakta. 

Bu güzel serginin kapsamında, Yeşilçam filmlerinden derlenen plaj sahnelerini de İstanbul Araştırmaları Enstitüsü   kendi galerisinde izleyiciyle buluşturuyor. Söz konusu seçki, 1951’den 1967’ye uzanan süreçte İstanbul’un plajlarına ve plaj kültürüne dair önemli ipuçları sunarken, Yeşilçam’da nostaljik bir yolculuğa çıkarmakta. 

“ İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisinin Yeşilçam’a özel seçkisi aynı zamanda Yeşilcam’a saygı duruşu 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi ortaklığıyla sunulan “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisinde dönemin plajlarından kesitler içeren bir seçki sunuyor. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, bu sergi kapsamında galerisini bir izleme odasına dönüştürüyor ve ziyaretçileri, Yeşilçam filmlerinden hareketle nostaljik bir yolculuğa çıkartıyor.

Bu güzel seçkide çok değerli ve unutulmaz isimlerin  çalışmaları var. Kimler mi Esat Özgül, Şadan Kamil, Metin Erksan, Osman F. Seden, Ömer Lütfi Akad gibi Türk sinemasının unutulmaz yönetmenleri ile İsmail Dümbüllü, Münir Özkul, Neriman Köksal, Zeki Müren, Sadri Alışık, Çolpan İlhan, Eşref Kolçak, Belgin Doruk, Muhterem Nur, Öztürk Serengil ve Gazanfer Özcan gibi usta oyuncuları görmekteyiz. 

“İstanbul’da Deniz Sefası” sergisine eşlik eden seçkide, on üç filmden nostaljik kesitler izleyiciyle buluşmakta. Bu filmler sırasıyla; Ne Sihirdir Ne Keramet (1951), Edi ile Büdü Tiyatrocu (1952), Cingöz Recai (1954), Gurbet (1959), Yalnızlar Rıhtımı (1959), Gece Kuşu (1960), Biz İnsan Değil miyiz? (1961), Affetmeyen Kadın (1964), Kırk Küçük Anne (1964), Plajda Sevişelim (1964), Taçsız Kral (1965), Yasak Sokaklar (1965), Kara Duvaklı Gelin (1967) olarak karşımıza çıkmakta. 

 

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün 10. yıla özel sergisi: “İstanbul’da Deniz Sefası” denizin kent yaşamının bir parçası olması ve plaj kültürünün oluşması ile birlikte değişen toplumsal yapıyı gözler önüne seriyor

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü 10. yıldönümünü koleksiyonlarından yola çıkarak, çeşitli özel ve kurumsal koleksiyonların da katkılarıyla derlenen “İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji” sergisiyle kutlamakta. 

Pera Müzesi ile İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde sergilenen “İstanbul’da Deniz Sefası” projesi, denizin kent yaşamının bir parçası olması ve plaj kültürünün oluşması ile birlikte değişen toplumsal yapıyı gözler önüne sererken, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan süreçte kent halkının boş zaman değerlendirme normlarındaki değişimine, toplumsallaşmasına değiniyor. 

Küratörlüğünü tarihçi, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Zafer Toprak’ın üstlendiği sergi, fotoğraf, dergi, karikatür ve kitap gibi orijinal malzemeleri izleyiciyle buluşturuyor. Enstitü’nün sergi salonları, Yeşilçam filmlerindeki plaj sahnelerinden oluşan bir seçki ve plaj üzerine yayınların derlendiği bir okuma odasına dönüştürülüyor. 

Pera Müzesi’ndeki bu nostaljik sergiyi 26 Ağustos 2018 tarihine kadar gezebilirsiniz 

26 Ağustos 2018 tarihine kadar Pera Müzesi’ndeki ana sergiye eşlik eden, film kesitlerinden oluşan seçki ve okuma odası, Beyoğlu Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde, Pazar günleri hariç hafta içi her gün 10:00 - 19:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam