reklam
reklam

Türkiye’de yılın ilk 6 ayında önlenebilir iş kazalarında tam 907 işçi yaşamını yitirdi

Eklenme Tarihi: 11 Temmuz 2018, Çarşamba - 11:00   Okunma Sayısı: 142397

Tüm iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğu savıyla iş kazası sonucu ölümlerini “iş cinayeti” olarak tanımlayan tam bağımsız bir kurum olan  İSİG  (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi)  Meclisi; 2011 yılından bugüne farklı sektörlerden, işkollarından, mesleklerden işçilerin (sanayi/hizmet/tarım, metal işçisi, mevsimlik tarım işçisi, banka işçisi, sağlık işçisi, inşaat işçisi, doktor, mühendis, akademisyen, iş güvenliği uzmanı vd.) ve işçi ailelerinin hayat verdiği bir ağ örgütlenmesi.  

Sağlıklı ve güvenli bir yaşam, çalışma koşulları için mücadele eden  Meclis 2011 yılında İstanbul’da faaliyete geçtikten sonra şimdi de Kocaeli ve Ankara’da çalışmalarına başlamış durumda 

İSİG Meclisi’nin  verdiği bilgiler ölümlü iş kazaları konusunda ülkemizin pek de iç açıcı bir durumda olmadığını göstermekte; zira İSİG Meclisi geride bıraktığımız  Haziran ayında 149 işçinin yaşamını yitirdiği bilgisine ulaştı. Yine 2018 yılının ilk altı ayında en az 907 işçiyi  iş kazalarında kaybettik. İSİG Meclisi’nin derlediği aylık ve 6 aylık verilere göre ölen işçilerin  de yüzde 97’sinin sendikalı değiller. 

İSİG Meclisi’nin  verdiği bilgilere göre Haziran ayında en az 149 işçi iş kazalarında(!) yaşamını yitirdi

Yüzde 82’sini ulusal ve yerel basından; yüzde 18’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendikleri bilgilere dayanarak tespit eden İSİG Meclisi’nin bilgilerine göre  Haziran ayında en az 149 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi...

İSİG Meclisi’nin  Haziran ayı raporunda bir de;  meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iki çiftçi ölümü de mevcut. Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık 6 “meslek hastalığı sonucu ölüm” olmakta.  

Bu durumda ise;  Türkiye’de Haziran ayında yaklaşık 900 işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceği öngörülmekte. 

2018 yılının ilk altı ayında en az 907 işçiyi  iş kazalarında(!) kaybettik 

Yüzde 84’ünü ulusal ve yerel basından; yüzde 16’ini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendikleri bilgilere dayanarak tespit eden İSİG Meclisi’nin edindiği  bilgilerine göre    2018 yılının ilk altı ayında en az 907 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş 

Yine; 2018 yılının ilk altı ayında meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen 4 emekçi ölümü tespit edilmiş.

İSİG Meclisi’nin paylaştığı bilgiler bunlarla sınırlı değil elbette ki, işin detayına inildiğinde ölümler yaş, mesleki sınıf, topluluk, dil, din  ve ırk fark etmiyor.

İşte İSİG Meclisi’nin  işçi ölümleriyle paylaştığı bazı veriler ;

• 907 emekçinin 728’i ücretli (işçi ve memur), 179’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor...

• Ölenlerin 49’u kadın işçi, 858’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, ticaret, büro, eğitim, sağlık, konaklama ve ev işçiliği işkollarında gerçekleşti…

• 11’i 14 yaş ve altında olmak üzere 33 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, ticaret, metal, inşaat, konaklama ve genel işler işkollarında gerçekleşti...

• 47 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 20’si Suriyeli, 11’i Afgan, 5’i Pakistanlı, 2’si Azeri, 2’si Gürcü, 2’si Ukraynalı, 1’i Iraklı, 1’i Kırgız, 1’i Macar, 1’i Özbek ve 1’i Tacik…

• Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, metal, ticaret/büro, belediye/genel işler, konaklama, enerji ve madencilik işkollarında gerçekleşti...

• En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, yüksekten düşme ve ezilme/göçük. Kalp krizi/beyin kanaması, şiddet, elektrik çarpması ve zehirlenme boğulma nedenli iş cinayetlerinde takip ediyor…

• 2018 yılının ilk altı ayında Türkiye’nin 78 şehrinde iş cinayeti gerçekleştmiş. En çok iş cinayeti İstanbul, Kocaeli, Manisa, Bursa, Antalya, İzmir, Konya, Aydın, Gaziantep, Samsun, Ankara ve Şanlıurfa’da yaşandı.  Sadece ;Ağrı, Çankırı ve Giresun’da iş cinayeti bilgisi gelmemiş.

• Ölenlerin 21’si (yüzde 2,31) sendikalı işçi, 886 işçi ise (yüzde 97,69) sendikasız işçi. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZAFER YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam