reklam
reklam

CSUN EURESİA Fabrikasında Ücret Krizi Üzerine İşçiler Eyleme Geçti

Eklenme Tarihi: 23 Haziran 2018, Cumartesi - 00:00   Okunma Sayısı: 133556

İstanbul Tuzla Serbest Bölgesi'nde kurulu CSUN EURASIA fabrikası, ülkemizde bugüne değin yapılan en yüksek derecede yabancı yatırımlardan olarak kurulduğu dönemden bu yana ilgi çekti ve  2014 yılında yüksek verimli güneş panelleri üretiminde dünya çapında birinci seviye üretici seçilerek, güneş enerjisi konusunda öncü bir firma oldu. Ancak fabrikada bir süredir  ücretlerin  ödenmeyişi yüzünden çalışanlar isyan bayrağını açtı ve  fabrikada çoğunluğa sahip olan DİSK'e Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler fabrikayı ücretler ödenene değin fabrikayı terk etmeme kararı aldı.

Birleşik Metal-İş, "Sendikamızın örgütlü olduğu fabrikada yaklaşık bir yıldır ücret ve ücrete bağlı ödemelerde düzensizlikler yaşanmasına rağmen işçiler çalışmalarını sürdürdüler. Ancak artık bıçak kemiğe dayandı. Ücretlerin ödenmemesi üzerine dün itibariyle işçilerin tamamı fabrikaya kapandı. Yaklaşık 400 işçi geceyi fabrika içinde geçirdi"

Konu üzerine Birleşik Metal-İş Sendikası yönetim kurulu bir yazılı açıklamada bulunarak CSUN EURASIA fabrikasındaki eylemler hakkında bilgi verdi.

Buna göre eylemlerin ücretler ödendiğinde sona ereceği ve CSUN EURASIA fabrikasındaki eylemin bu şekilde sonuçlanabileceği iletirken,  CSUN işçilerinin de haksızlığa rıza göstermeyeceğini vurgulandı.

CSUN işçilerinin talebi, ücretlerin derhal ödenmesi ve sonrasına ilişkin net açıklamaların yapılması olduğu belirtilen açıklamada, "Çin sermayeli şirket 2013 yılında ülkemizde, güneş enerjisi panelleri üretimine başladı. Kurulurken Türkiye'deki en büyük Çin özel sektör yatırımı olarak kayıtlara geçti. Şirket bu süre zarfında hükümetin uluslararası sermayeye tanıdığı büyük olanaklar, teşvik ve imtiyazlardan yararlanarak büyüdü. Devlete güneş enerjisi panelleri sattı. Şirket 2014 yılında yüksek verimli güneş panelleri üretiminde dünya çapında birinci seviye üretici seçildi" diye kaydedilirken işçilerin bu büyümeden payına düşenin sefalet olduğu savunuldu ve  açıklamada  "2014 yılında sendikamızda örgütlenerek çalışma koşulları ve ücretleri hakkında söz hakkı etmiş olsalar da şimdi şirket kriz koşullarını bahane ederek faturayı işçilere çıkarmaya çalışıyor" denildi.

Yazılı açıklamanın devamında ise kurulduğu günden buyana sürekli büyüyen ve karlarına kar katan şirketin ilk krizde faturayı işçilere çıkarmaya kalkmasının kabul etmeyeceklerinin altı çizilirken  sendika yönetimince de yazılı açıklamada  "Ayrıca işçilerin hakları konusunda, ülkemize yatırım yapan yerli yabancı sermaye gruplarına bunca imtiyazı, teşviki, imkanı sağlayan Hükümetin de sorumlu olacağının bilinmesini istiyoruz" diye belirtildi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ARİF HAKVERDİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam