reklam
reklam

Otizmli bir çocuğa sahip olmak

Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2018, Cumartesi - 19:00   Okunma Sayısı: 156206

İSTANBUL- Yaşadığımız çevrede yada bir yakınımızın çocuğu olarak otizmli bir çocuğu gördüğümüzde ondaki farklılığı merak edip hastalığının tam olarak anlamını öğrenmeye çalışmış ve bu çocukların yaşadıkları sıkıntılara ortak olmayı düşünmüşüzdür çoğu zaman...

Bu araştırmalarımız sonucunda acı bir gerçek karşımıza çıkar. Otizmli bir çocuk ebeveyni olmak zor bir durumdur ve bu ailelerin ekstra bir ilgiye ve desteğe ihtiyaçları olmaktadır.  Şimdi bir kez daha Otizm nedir bu hastalık nasıl belirtiler veriri ve otizmli bir çocuk ebeveyni olmak nasıl bir duygudur bunları kısaca tekrar hatırlayalım...

 Otizm; iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlık olup ömür boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur. Yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. Otizm nedir sorusunun cevabını erken yaşta arayan aileler, erken teşhiste uygulayacakları rehabilitasyon programı ile rahatsızlığın etkilerini minimize etmeleri mümkündür. Bilim adamları nedenini henüz tam olarak tespit edemese de genetik bir rahatsızlık olduğu görüşü kuvvetlidir.  Otizm nedir sorusunun ardından en çok merak edilen bir diğer konu otizmin belirtileri olmaktadır. Çocuğun başkaları ile göz teması kuramaması, adı ile seslenildiğinde bakmaması, söylenenleri duymuyor gibi davranması, bazı sözleri tekrar tekrar alakasız ortamlarda söylemesi, oyuncaklarla oynayamaması, parmağı ile bir şeyi gösterememesi, yaşıtlarının oynadığı oyunlara ilgisiz kalması, akranlarına göre konuşmada geri kalması, sallanma, çırpınma veya aşırı hareketli olması, gözlerinin bir noktaya takılıp kalması, eşyaları döndürme, sıraya dizme, rutin değişikliğine aşırı tepki vermesi, kucaklamak isteyene tepki verip ona yönelmemesi otizmin başlıca belirtilerindendir. Ebeveynler için güç bir durum olan otizmin kabullenilmesi zor olsa da erken teşhis ve tedavi ile son derece pozitif sonuçlar elde edilmektedir. Otizm nedir sorusunun sıklıkla rastlanan yanlış cevabı bir hastalık olmasıdır. Otizm bir hastalık değil bir rahatsızlıktır. Rahatsızlığı kabullenme sürecinde ve otizmle ilgili tedavide sosyal destek faktörü önemlidir. Uzmanlardan alınan destek yanında sorunla başa çıkmanın yollarını gösteren sosyal destek faktörü, hem ebeveynlerin hem de otizmli çocukların bulundukları duruma uyum sağlamalarını kolaylaştırmaktadır.

Bu tür hastalı olan çocuk sahibi bireylerin elbette ki kendilerini anlayan ve destek olan kurum yada kuruluşlara ihtiyaçları vardır.

Size kısaca yukarıda anlatmaya çalıştığım otizm, hakkında daha çok bilgilenip onlara karşı elimizden geleni yapmalıyız en azından bu bireylerinde yaşadıkları sıkıntılara bir parça da olsa destek olmalıyız yada destek olacak olanlara vesile olmalıyız. Bu yaptıklarımız otizm ve diğer engelli bireyler için bir farkındalık hareketi olacak ve damla damla büyüyecektir.

Şimdi size bahsedeceğim ve yardım çağrısı yapacağım yavrumuz için bizzat evinde kendisini ziyaret eden ve ailesi ile yaşadıkları sıkıntıları paylaşan muhabir arkadaşım Selami Baltaoğlu’nun yaşadıklarını ve yardım çağrısını size aktaracağım.

Selami bey, bize Yağız’ın durumundan, ailenin yaşadıkları sıkıntılardan ve gözlemlediklerinizi anlatır mısınız?  

 

 

Selami Baltaoğlu: Dün akşam bir iftar programı çıkışında Otizmli bir evladımızın ailesinin daveti üzerine evlerine ziyarete gittim. Adı Yağız, sevimli bir evladımız pırıl pırıl bir çocuk, ailesini evlerinde ziyaret ettim. Bizleri kapıda karşıladılar, çocuğumuzu yanıma çağırdım ve biraz sevmek istedim, yüzüne elimle hafifçe dokundum ve gülümsedi. İnanın değerli dostlar duygu dolu anlar yaşadım. Başta babası ve annesi  bizlerin ziyaretinden çok mutlu oldular duygu dolu anlar yaşadık, annesinin yanına giderek annesine sarıldı.
Yağız’ın  annesi ve babası hayatları boyunca çok büyük zorluklar yaşadıklarını söyleyen aile, bizim ziyaretimizden memnuniyet duydular, bizim onlara bir umut ışığı olduğumuzu gördüler. Biliyorsunuz ki Türkiye’de ve Dünyada Otizmin tedavisinin zor bir süreç olduğunu biliyoruz.

Otizmin bilinen kesin bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, bireysel eğitimin tedavideki yeri çok önemlidir. Otizmin tedavisinde ilk adım ailenin bu konuda yetkin kişiler tarafından bilgilendirilmesidir. Tanı sürecinde ailelerin büyük bir çoğunluğu durumu kabul edemediklerinden ve suçluluk duygusu yaşadıklarından dolayı tedaviye başlama gecikebilmektedir. Fakat erken müdahale edilmesi tedaviden daha fazla yararlanılmasını sağlayacaktır. Tedavi aşamasına geçen ailelerin bilmesi gereken en önemli nokta ise tedavi ile eğitimin uzun süreli ve zor bir süreç olduğudur. Benim de  belirtmek istediğim bu ailemiz için Yağız için neler yapabiliriz? Tedavisi ve destek anlamında tüm vatandaşlarımızın ve değerli dostlarımızın bu konuda hassasiyet göstereceklerine inanıyor şimdiden ‘’Yağız’ın tedavisi için bizde neler yapabiliriz’’ diye söylediklerini duyar gibi oluyorum. Babası Cemal Bey’e bizler Yağız için elimizden ne gelirse yapacağımızı ve değerli dostlarımızla, duyarlı işadamlarımız ve kamu kurumlarımızla ve bu konuda eğitim veren kurumlarla görüşme yapacağımızı belirterek kendisinden bilgilerinizi paylaşabilir miyiz? diye izin istedik.  Kendileri de ‘’Yeter ki evladımız bir an önce sağlığına kavuşsun memnuniyetle’’ dediler.

Tüm duyarlı, kalbi merhamet ve şefkat dolu kıymetli dostlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.

Yağız’ın ailesi  ile irtibata geçmek isterseniz  Babası Cemal PATAR 0506 688 51 97

 

 Ben de öncelikle Yağız’a ve ailesine geçmiş olsun dileklerimle tüm duyarlı vatandaşlarımıza yardım çağrısında bulunan ve bizleri de bu duyarlı davranışına vesile kılan muhabir arkadaşım Selami Baltaoğlu’na çok teşekkür ederek ‘’Yağız için neler yapabiliriz’’ diye tüm okurlarımızdan bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Herkese şimdiden teşekkür ederim.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE KALYON-SELAMİ BALTAOĞLU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam