reklam
reklam

Hoş Geldin Ya Şehr-i RAMAZAN!

Eklenme Tarihi: 16 Mayıs 2018, Çarşamba - 10:00   Okunma Sayısı: 200062

Allah'ın Kitabı'ndan:

"Ramazan ayı ,insanlara hidayet olan, doğru yolun ve hak ve bâtılı ayırt eden hükümlerin nice açık delilleri olan Kur'ân'ın indirildiği aydır. Öyleyse içinizde kim o aya erişirse onun (orucunu) tutsun..." (Bakara 185)

Uzun bir açlıktan sonra midelerin tıka basa doldurulduğu otuz günlük bir törene girmiyoruz. Her anlamıyla cennetin kapısını bizlere açacak bir mevsime bir güzellik ve rahmet iklimine giriyoruz. Kuşatıcı ve koruyucu bir iklime...
Af dileyenlerin bağışlanacağı şerefli bir aya giriyoruz. Ramazan'ın en çok atladığımız konularından biri de şüphesiz düşünme ayı olmasıdır. Bir muhasebe ayıdır Ramazan. İnsanın kendisini  aynanın karşısına koyacağı bir aydır bu ay. Hatalarımızı, günahlarımızı, eksikliklerimizi, yanlışlarımızı düşünüp mağfiret talep edilecek olan tek makamdan mağfiret talep etme ayıdır Ramazan.

Ramazan Ayının Bereketi

Ramazan ayı arınma ayıdır. Günahların kirinden arınıp, günahlarımızın yükünü hafifletip, sevap hazinemizi çoğaltma ayıdır. Rabbimizin ve insanların rızasını kazanmada en büyük fırsatları elde edilebileceğimiz bir aydır. Sofralarımızdaki yaşanan bereket bunun en güzel göstergesidir. Bereket sadece maddi sofralarımızda değildir. Manevi sofralarımızdaki bereket daha fazladır. Ramazan ayı kendisinden istifade etmek isteyenlere her türlü güzellikleri barındıran  11 ayın Sultanı bir aydır. Yeter ki istifade etmek için gayret gösterelim. Yeter ki Rabbimizin rızasını gözetelim.

Her Raman olduğu gibi bu Ramazan ayını da  birçok güzelliklerle geçirmeye gayret göstereceğiz. Öncelikle, Kur’an ayı olan Ramazanı Kur’an-ı Kerim okuyarak, Rabbimizin bizden istemiş olduğu şeylerin neler olduğunu anlamak için Kur’an-ı Kerim’i anlayarak, bunlarla beraber Yüce Rabbimizin emirlerini yerine getirip, yasaklarından kaçmak suretiyle Kur’an’i hükümleri hayatımıza aktararak Kur’an-ı Kerimle hemhal olacağız.
 Oruç ibadetimizi  Rabbimizin rızasını gözeterek tutacağız, sadece midemize değil, bütün organlarımıza oruç tutturmak geçireceğiz. Namazlarımızı özenle kılmaya çalışacağız, bununla beraber namazlarımızı cemaatle kılmaya gayret göstereceğiz. Daha oruca başlamadan Ramazana teravihle girdiğimizin hikmetini anlamaya çalışıp, Sevgili Peygamberimizin sünnetiyle hemhal olacağız.

     Teravih Namazı
Ramazan ayında diğer zaman dilimlerinde yapmadığımız farklı ibadetlerimiz biride teravih namazı. Dün ilk olarak Ramazana teravihle cemaatle beraber merhaba dedik. Daha sahura kalkmadan kendimizi Ramazana teravihle hazırladık. Ramazan ayının Kur’an ayı olmasının yanı sıra ilk olarak teravihle kendisine merhaba dememiz, bu ayın namaz ayıda olduğunun büyük bir işaretidir.

Teravih namazı Sevgili Peygamberimizin sünnetidir. Ancak öncelikle nafile ibadetlerin Yaratan katındaki değerini sizlerle paylaşmak isterim. Çünkü bir şeyin kıymeti onun en iyi şekilde idrak edilmesiyle elde edilmektedir. Sevgili Peygamberimiz kutsi bir hadiste şöyle buyurmaktadır.

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, şöyle buyurdu:

“Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Her kim bir dostuma düşmanlık ederse, ben ona karşı harb ilân ederim. Kulum, kendisine emrettiğim farzlardan, bence daha sevimli herhangi bir şeyle bana yakınlık sağlayamaz. Kulum bana (farzlara ilâveten işlediği) nâfile ibadetlerle durmadan yaklaşır; nihâyet ben onu severim. Kulumu sevince de (âdeta) ben onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum. Benden ne isterse, onu mutlaka veririm, bana sığınırsa, onu korurum.”(1)

Esasında namaz kılmak kişinin dünya hayatında kötülüklere sürüklenmesine engel olmaktadır. Kişinin kötülükler içerisinde olmaması, hep razı olunan şeyleri yapması ise onu ahrette cennete götürecektir. Ramazan ayı günahlardan, hatalardan ayrılıp, sevaplara, doğrulara gitme ayıdır. İşte bu yolculukta bize en çok yardımcı olacak namazlarımızdır. Kur’an-ı Kerim’de namaz hakkında buyrulan şu ayeti yeniden hatırlayalım.

(Resûlüm!) Sana vahy edilen Kitab'ı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki, namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.(2)

Teravih namazı Sevgili Peygamberimiz tarafından Ramazan aylarında kılınmış olan sünnet namazdır. Hüküm bakımından sünnet olan Teravih namazı Allah’ın rızası gözetilerek kılındığı vakit geçmiş günahlara kefaret olmaktadır

Ramazan ayında beş vakit namazlarımızdan ayrı kılmış olduğumuz teravih namazımız ise bizleri camilerde buluşturan, birlik ve beraberliğimizi sağlamlaştıran, Rabbimizin rızasına nail olmamıza sebep olmaktadır. Bu ve daha birçok hikmetli sebeplerden dolayı Teravih Namazlarımıza iştirak edelim.

Çocuklarla Ramazanı Yaşamak

Çocuklar büyürken anne ve babalarını model alarak büyürler. O halde Ramazan ayında da çocuklarımız bizleri örnek alacaktır.
Ramazan ayıyla iftar odaklı sohbetler, alışverişler, reklamlar da çoğaldı. Orucu, yani yeme-içme içermeyen bir eylemi, ancak yeme-içme eylemi ile anlamanın alışkanlık haline dönüştüğü günümüzde, çocuklarımıza bu ayı ve bu ibadeti anlatabilmemiz mümkün mü?
Ramazana dair çocuklarımızda gelişmesini umduğumuz bir farkındalık varsa bu ancak bizde başladığında mümkün olacaktır.

Çocuklarımıza orucu anlatalım.
Paylaşmaktan, yardımlaşmanın öneminden bahsedelim. Vermekten, insanın ancak  vererek çoğaldığını söyleyelim.… Ramazan ayının bireysel bir ibadet oluşu kadar, toplumsal bir ibadetinde tetikleyicisi olduğundan. İhtiyaç sahiplerine yardım etmekten, komşuluktan, aile olmak gibi kavramlardan bahsedelim. Ramazan ayının paylaşama ayı olduğunu ama bunun sadece bu ayda kalmaması gerektiğinden de bahsedelim. 

Çocuklarımızı Teravih Namazlarına götürelim. Ramazan ayındaki çok büyük manevi atmosferden onları istifade ettirelim. Sadece en arka safa atarak, geri plana atarak değil, her birinin elinden tutup yanımıza alarak safa gelmelerini sağlayalım. Çocuklarımız bizlerin geleceğidir. Gelecek nesillerin dinine bağlı bireyler yetişmesi için biraz onların yaramazlıklarına karşı müsamahalı olmakta fayda vardır. Ayrıca unutmayalım ki, günahı olmayan çocuklar, bizlerin dualarının makbul olmalarına birer vesiledir. Lütfen çocuklarımızı azarlayarak camiden kovmayalım. Çünkü bu camiler Allah’ın (c.c.) birer evleridir ve biz bu evlerde misafiriz. Uyarmak, gönül incitmeden güzellikle doğru şeyleri telkin etmeliyiz. Bize düşen güzel öğütler vermektir. Camiler herkesindir. Bu çocukta olabilir, hayatı boyunca günah işleyip sonradan camiye gelmek isteyen biride olabilir.

Çocuklarımızın namaza alışmalarındaki en kolay zaman dilimi Ramazan ayı ve bu ayda kılmış olduğumuz teravihlerdir. Çocuklarımızın namaza alışmaları için teravih namazlarımızı fırsat olarak bilmeliyiz. 

Ramazan ayı Kur’an ayı, oruç ayı, namaz ayı, yardımlaşma ayı, bereket ayı, mağfiret ayı. Ramazan ayı her türlü güzelliklere ulaşabileceğimiz bir ay. Bu aydan istifade teme yollarını arayalım. Teravih namazlarımızın bu ayın feyiz ve bereketinden istifade etmek isteyen bizlere bir fırsat olduğunu unutmayalım.

Yüce Rabbimiz ibadetlerimizi makbul eylesin. Bizleri Bir sonraki Ramazan kavuştursun.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam