reklam
reklam

Onlar bizim Kutup Yıldızlarımız

Eklenme Tarihi: 21 Nisan 2018, Cumartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 172901

İSTANBUL

Allergan, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) iş birliği ile, gerekli rehabilitasyon desteğine ulaşamayan, maddi durumu sınırlı olan ailelerin, orta ve ağır düzeyde engelli olma riski taşıyan 0 - 3 yaş arasındaki bebeklerinin gelişimlerine destek olacak. Kutup Yıldızları isimli sosyal sorumluluk projesi kapsamında, 30’a yakın bebek ve ailelerine destek sağlayacak.

Global biyofarmasötik şirket olarak, yenilikçi ilaçlar, tıbbi cihazlar ve biyolojik ürünler üreterek tüm dünyada hastalara sunan Allergan, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) iş birliği ile kendi imkanlarıyla gerekli desteğe ulaşamayan ailelerin Serebral Palsi açısından riskli bebeklerine Erken Müdahale Programı ile destek sağlayacak.  

“Kutup Yıldızları” projesi kapsamında 0-3 yaş arasında 30’a yakın bebek ve ailelerinin; nörolojik değerlendirme, gelişimsel danışmanlık, fizyoterapi, rehabilitasyon ve psikolojik destekten oluşan erken müdahale hizmetleri Allergan tarafından karşılanacak.  Bu sayede, Serebral Palsi açısından riskli bebeklerin hayatında fark yaratabilmek mümkün olacak.

Kutup Yıldızları Projesi’nin tanıtımı için 18 Nisan Çarşamba günü TSÇV Yönetim Kurulu Başkanı Dr.h.c. Dilek Sabancı, TSÇV Genel Direktörü Nigar Evgin ile Allergan Avrupa Bölge Başkanı James Greenhalgh’ın ev sahipliğinde, Serebral Palsili bir çocuk annesi olan Ceyda Düvenci’nin de katılımıyla düzenlenen toplantıda projenin detayları aktarılırken, Serebral Palsi farkındalığı için hazırlanan videolar da paylaşıldı. 

Kutup Yıldızları Projesi
2018 yılında kendi imkanları ile gerekli rehabilitasyon desteğine ulaşamayan bebekler için Allergan İlaçları Türkiye’nin desteği ile Vakfımızın bünyesinde sunulan Erken Müdahale Programına dahil edilen bebeklerin toplam 1.320 seans rehabilitasyon alması planlandı.

Ocak 2018’de başlayan Kutup Yıldızları Projesinin 3 temel amacı bulunmaktadır. Bunlar;

  • Cerebral Palsy açısından riskli bebeklerin en erken evrede tespit edilerek gereken müdahalenin yapılması ve ileride oluşabilecek engel seviyelerinin azaltılması,
  • Riskli Bebek, Erken Müdahale Programı ve Cerebral Palsy hakkında toplumda farkındalık yaratmak,
  • Türkiye genelinde uygulanabilir bir model oluşturmaktır.

Projenin Faaliyetleri:

3 yıl sürmesi planlanan projenin ana faaliyetleri aşağıdaki gibidir:

  • Hedef kitleye uygun en az 20 bebeğin Ocak – Aralık 2018 arasında projeye dahil edilerek Erken Müdahale Programında 1.320 seans hizmet alması,
  • Hizmetler kapsamında nörolojik muayenelerinin yapılması, gelişim testlerinin uygulanması, Prechtl Analiz ile hareket paternlerinin tespit edilmesi, gereken fizyoterapi ve eğitim desteğinin verilmesi,
  • Erken Müdahale Programına alınan bebeklerin ailelerine psikolojik destek sağlanması,
  • Toplumda Riskli Bebek, Erken Müdahale ve Cerebral Palsy farkındalığını artırmak amacı ile bilgilendirme videolarının hazırlanması, sosyal medya üzerinden farkındalık kampanyasının yürütülmesi,

Kutup Yıldızları Projesiyle, Cerebral Palsy açısından riskli bebeklerin en erken evrede tespit edilip doğru müdahalenin yapıldığı, Cerebral Palsy’li çocuğu olan ailelerin çocuklarının, konuştuğunu duydukları, attığı ilk adımı gördükleri, desteksiz yürüdüğüne tanık oldukları, hayata karıştığını gördükleri o değerli anları paylaşmanın hayalini kuruyoruz.

Erken müdahale ile fark yaratabilmek mümkün

Kutup Yıldızları Projesi ile; erken dönemde tespit edilen Serebral Palsi açısından riskli bebeklerin erken müdahale programına alınarak, ileride oluşabilecek engel seviyelerinin azaltılması ve bebeklerin gelişim potansiyellerine ulaşabilmesi hedeflenmektedir. Bununla birlikte, riskli bebeklerde erken teşhis ve erken müdahalenin öneminden hareketle, ayrıca bu konuda toplumda farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını ifade eden Allergan Avrupa Bölge Başkanı James Greenhalgh şu açıklamaları yaptı: 

 

“Allergan olarak sağlık ve güzelliği buluşturan yenilikçi ürünlerle; Türkiye’de göz sağlığı, medikal estetik, nörolojik bilimler ve ürolojiden oluşan alanlarda hizmet veriyoruz. Kutup Yıldızları projemiz toplumla kurduğumuz bir köprü olması açısından bizim için büyük bir önem taşıyor. Serebral Palsi gibi Türkiye’de dünya ortalamasının üstünde görülen toplumsal bir soruna işaret ediyor olmak en önemli önceliklerimizdendi. Özellikle yüksek risk grubunda bulunan prematüre bebeklerde, erken dönemde teşhis edilerek fizyoterapi ve rehabilitasyon açısından erken müdahaleye başlandığında büyük oranda gelişim sağlanabiliyor. Kutup Yıldızları Projesini kendi imkanları ile gerekli rehabilitasyon desteğine ulaşamayan ailelerin Serebral Palsi açısından riskli bebeklerine destek olmak amacı ile hayata geçirdik. Proje adımızı belirlerken ise yön gösteren ve en parlak yıldız olan Kutup Yıldızı’ndan ilham aldık. Serebral Palsili çocuklar bazen bir gülümseme, bazen bir adım, küçücük bir kelimeyle ailelerinin gözünde bir yıldız gibi parlıyor ve onlara yön gösteriyor. Destek sağladığımız her biri birer Kutup Yıldızı olan bebeklerin konuştukları, ilk adımlarını attıkları, desteksiz yürüyebildikleri ve hayata karıştıkları o değerli anların hayalini kuruyoruz” dedi. 

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr.h.c. Dilek Sabancı konuşmasında Serebral Palside erken tanı ve rehabilitasyonun önemine dikkat çekti. Kendisinin şanslı bir Serebral Palsili olduğunu ancak onun kadar şanslı olmayan bebek ve çocuklar için Kutup Yıldızları gibi projelerin çok değerli olduğunu belirterek “Kutup Yıldızları gibi projelerin varlığı ancak özel sektörün sivil toplumu desteklemesi ile mümkün olabiliyor” dedi. Anne ve babalara seslenen Sayın Sabancı, “Ne olur çok geç kalmayın, bebeğinizin gelişimini takip edin” dedi. Erken dönemde başlayan rehabilitasyonun önemini vurguladı. 

Serebral Palsili bir çocuk annesi olarak projeyi desteklediğini belirten Ceyda Düvenci ise konuşmasında bu çocukların topluma kazandırılmalarının ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Kızının ona “Anne” deyip diyemeyeceğini bile bilemiyorken, gerekli rehabilitasyon destekleriyle bugüne kadar süregelen başarı yolculuğunu katılımcılarla paylaştı. 

1 yılda 30 bebeğe destek ve rehabilitasyon

TSÇV Genel Direktörü Nigar Evgin, dünyada her 1000 bebekten ortalama 2'sinin Serebral Palsili olarak dünyaya geldiğine dikkat çekerek, Türkiye’de ise bu oranın binde 4’ün üzerinde olduğunu belirtti. Evgin sözlerine şöyle devam etti: 

Serebral Palsiden etkilenen çocukların kimisi konuşamıyor, kimisi yürüyemiyor, kimisi de görme bozukluğu yaşıyor. Pek çok araştırmada 0-3 yaş arası erken dönem deneyimlerinin beyin gelişiminde çok önemli yer aldığını, bu dönemde gelişimin oldukça hızlı olduğu belirtiliyor. Bu sebeple erken müdahale programımız doğumdan üç yaşına kadar olan dönemi kapsıyor. Erken müdahale ile, bu bebeklerin hayatında fark yaratabilmek mümkün. Kutup Yıldızları projesi kapsamında, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda programa alınan bebekler bu yıl içinde toplam 1.320 seans rehabilitasyon alacaklar. 2018 sonuna kadar 30 bebeği bu programa dahil etmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam