reklam
reklam

Okul Terkininin Önlenmesi Konusunda Örnek Proje

Eklenme Tarihi: 8 Aralık 2017, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 136885

İSTANBUL

Okul terki ve okul-içi disiplin sorunlarına karşı Maltepe Kaymakamlığı’nın öncülüğünde, Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Araştırma-Uygulama Merkezi (SOYAÇ) uzmanlığıyla ve katkılarıyla tam  2 yıldır uygulanan “Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte” projesi ile okul terki %90 oranında azaldı.

Proje faaliyetleri için okula devam sorunu yaşayan öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu bir meslek lisesi uygulama okulu olarak belirlendi. Katılımcı öğrenciler okula devam durumu, okul-içi disiplin cezaları ve okul rehberlik servisi raporları doğrultusunda risk grubundaki öğrenciler arasından seçildi. Okul terk oranlarını azaltmak için Maltepe Üniversitesi Psikoloji ve Sosyal Hizmet bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileri ile lise öğrencileri arasında akran desteği ilişkisinin güçlendirilmesi öngörüldü. “Bağlanma odaklı ekolojik sistem yaklaşımı” temel alınarak, okul terki riski ile karşı karşıya bulunan lise öğrencilerinin örgün eğitimin dışına sürüklenmeleri engellenmeye çalışıldı.  Bu amaçla pilot okulda üniversite ve lise öğrencilerinin birlikte üretip birbirinden öğrendiği 9 farklı kültür-sanat atölyesi oluşturuldu.

İki yıl süren bu projenin sonuçlarının kamuoyuna duyurulması için diğer okullardaki öğretmenlerle projemizin çıktıları konusunda bilgi-deneyim paylaşımında bulunulması için 30 Kasım 2017 tarihinde Türkan Saylan Kültür Merkezi, Kardelen I Konferans salonunda saat 10:00-16:30 saatleri arasında Maltepe Kaymakamlığı ve Maltepe Üniversitesi ortaklığında  tam 1 gün sürecek bir sempozyum düzenlendi.

SOYAÇ Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci, Maltepe Kaymakamlığı Projeler Genel Koordinatörü Köksal Banoğlu ve Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken’den önemli tespitler

SOYAÇ Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci Türkiye'nin okul terkinde Avrupa'da birinci olduğunu söyledi. 'Liseden Üniversiteye Gençler Birlikte' projesiyle okul terkini önlemeyi amaçladıklarını belirten Bademci, "Pilot okulumuzda yapılan çalışma sonrası öğrencilerin yüzde 90'ı okulda kalmaya karar verdi" dedi.

Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken de yaptığı konuşmasında; "Öğrencinin okul ortamında bulunması, okul dışına sürüklenmemesi son derece önemli. Bunun için de üniversitemiz 'Gençler Birlikte' sloganıyla bir çalışma gerçekleştirdi. Okul öncesi eğitim son derece önemli. Bazı ülkeler okula başlama yaşını 2.5 yaşa kadar indirdi. Ancak eğer koşullarımız el veriyorsa 3-4 yaş yaşında çocuk eğitime başladı. En azından da okuldan bir yıl önce okul öncesi eğitime başlamalı. Ülkemiz okul öncesinde çok çok parlak değil” dedi.

Uygulamanın tek bir lisede ve pilot olarak gerçekleştirildiğini hatırlatan Maltepe Kaymakamlığı Projeler Genel Koordinatörü Köksal Banoğlu ise  “Çalışmayı 6-7 ay boyunca yaptık. Örnek pilot okulumuzda eğitim kalitesi çok yüksekti ama sistemde kaçak varsa başarıyı elde edemezsiniz. Biz başarılı olan bir okulda kaçağı önlemeye çalıştık. Sonuçlar başarılı olduğumuzu gösterdi. Bundan sonra hedefimiz bu modelin diğer okullarda da uygulanarak sistemde yaşanan bu kaçağın önlenmesi" şeklinde konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YİĞİT FIRAT YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam