reklam
reklam

“GELECEĞİN KENTLERİ, KENTLERİN GELECEĞİ”

Eklenme Tarihi: 11 Kasım 2017, Cumartesi - 11:00   Okunma Sayısı: 163956


İSTANBUL- MSGSÜ – Mimarlık Fakültesi’nde gerçekleştirilen konferans açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmalarını yapan MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Deniz İncedayı, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sema Ergönül, Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Emre Alkin ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Organizasyon Komitesi adına Bengü Bilik, Sevda Yayla ve Neşe Jones tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
EKO Yapı Proje Grubu – BEZE Group ve MSGSÜ Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Yeşil Rapido, 3.Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı” Dünya Şehircilik Gününde “Future & Cities - Geleceğin Kentleri, Kentleri Geleceği” teması çerçevesinde gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmalarını MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Deniz İncedayı, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sema Ergönül, Altınbaş Üniversitesi Rektör Yard. Prof.Dr.Emre Alkin ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı.
MSGSÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Deniz İncedayı çevre sorunlarının mimarlık ve tasarımda çok önemli olduğunu belirterek “Yaşam alanlarımızın kalitesi için tüketim alanlarını da sorgulamamız gerekiyor. Uluslararası kuruluşlar da bu konuları sürekli gündemde tutuyor. Konferans gerek eğitim, gerek ortak geleceğimiz, gerekse mesleki açıdan önemli katkıda bulunacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Sema Ergönül de konuşmasında “Günümüzde hızlı kentleşmeyle tüm kentler birbirine benzemeye başladı. Kentlerimizi yeniden yapılandırmamız, tüm boyutlarıyla sürdürülebilir kılmamız bizim en önemli görevimizdir” dedi ve fakültenin bu alandaki projelerinden bahsetti.
Altınbaş Üniversitesi Rektör Yard. Prof Dr. Emre Alkin yaptığı vizyonel konuşmasında “Geleceğin kentlerini öyle tasarlamalıyız ki uzay yolculuğu ‘kurtuluş’ anlamına gelmesin. Yeşil bina deyince çevreye duyarlılık ve enerji tasarrufu akla geliyor. Tasarruflar bugün için mi, yarına mı sorularını sormalıyız. Yeşil tasarımları toplumun en alt katmanlarına indirmek çok önemlidir. Yeşil tasarımları düşük gelirlilerden yola çıkarak benimsetmeye başlamalıyız. Elitist bakış açısı insanları bu projelerden uzaklaştırıyor. Anlatmak gerekir, liderlik yapmak gerekir” dedi.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise yeni nesil belediyecilikten bahsederek “Türkiye’nin yüzde 90’ı bana göre kentlerde yaşıyor. Plansız gelişme, özensizlik, kolaycılık var. Büyük göç yaşayan Türkiye’mizde insanların bir kente ait olmasına ilişkin aidiyet duygusu geliştirilemiyor. Yaşadığımız kent kimliğimizin bir parçası olmalı. Kentsel aidiyet, kent kimliği sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tartışılıyor. Artık sadece yediklerimizin değil içinde yaşadığımız binaların da doğal olmasını istiyoruz. Yalnızca yeşil alan değil, yeşil binalar da istiyoruz. Kentlerimizin akıllı, erdemli, yaratıcı olmasını istiyoruz. İnsanların kentlerine sahip çıkmaları çok önemlidir. Yeni Nesil Belediyecilikte iki kavram bulunuyor. Özen ve saygı. Bir kentin en değerli hazinesi insanlardır. Değerleriniz netse karar vermeniz kolay olur.” şeklinde konuştu ve Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen projeleri anlattı.
Sürdürülebilirlik ve daha yaşanabilir yapılı çevre kavramının altının çizildiği “Yeşil Rapido, 3.Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı”na konuk konuşmacı olarak iki ünlü İngiliz Mimar Bob Allies ve Peter Barber katıldı. Yapı, enerji ve yönetimi, toplu taşıma, çevre, atık yönetimi konularının ele alındığı Konferansta, ülkemizin önde gelen STK'ları, proje geliştiricileri, mimarları ve akademisyenleri, yapı sektörünün profesyonelleri, karar verici kamu kurumlarının yetkilileri, geleceğin şehirlerini tartıştı.
Geleceğin Kentleri-Akıllı Şehirler
Konferansın ilk sunumunu “Geleceğin Kentleri-Akıllı Şehirler” başlığıyla duayen akademisyen Prof.Dr.M.Rifat Sağlam yaptı. Sunumda; “2050-2070’lerde dünyada demografik durum nasıl olacak? Akıllı şehir nedir? Belirgin temel özellikleri nelerdir? Akıllı şehir dönüşümü nasıl gerçekleştirilir? Türkiye’nin kentleri nasıl akıllı şehirler haline getirilebilir. Bir mega proje ve geleceğin akıllı şehirlerine ait bir video” yer aldı.
Geleceğin Şehirleri Nasıl Gözükecek?
İlk oturumda Nihat Sandıkçıoğlu (AYD E.Genel Sekreteri) başkanlığında “Geleceğin Şehirleri nasıl Gözükecek?” sorusuna yanıt arandı. Oturumda; Gülcemal Alhanlıoğlu (CRE Consultancy Kurucu Ortak), Okan Sarıkaya (Yeni Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Rahmi Aydemir (Aydemirler A.Ş. İş Geliştirme Yön.Yazar), Salih Çıkman (Mental Design Works), Tolga İmamoğlu (WRI Yol Güvenliği Projeler Yöneticisi) görüşlerini paylaştı.
Yapı Sektörü, Malzeme Üretici ve Tedarikçileri Geleceğe Nasıl Hazırlanmalı? Başlıklı ikinci oturumun başkanlığını F.Fethi Hinginar (Türk Ytong YK Başkanı) yaptı. Cemil Yaman (ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım), Önal Yılmaz (META Gayrimenkul Genel Müdürü), Murat Kader (İki Design Mimarlık),
Esra Aydınoğlu (Şişecam Kaplamalı Camlar ve Franchise Ürün Md) ve Zafer Kabadayı (Schindler Türkiye Genel Müdürü) konuşmacı olarak katıldı.
“Yüz Millik Şehir ve Diğer Katmanları”
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı’nın konuk konuşmacılarından dünyaca ünlü İngiliz Mimar Peter Barber “Yüz Millik Şehir ve Diğer Katmanları” konulu bir sunum yaptı. Yüksek yoğunluklu alanlarda düşük katlı kentsel konut planları geliştiren Peter Barber’ın projeleri uluslararası birçok ödül aldı ve İngiliz konutlarının geleceği için bir model olarak lanse edildi. Peter Barber, mimarlığı bir yandan tasarım zanaatkârlık ve malzemelerin birleşimi bir yanda da ekonomik, sosyal, politik boyutları olan bir meslek olarak tanımlıyor.
“Geleceğin Şehirleri Şimdi Nereye?”
Son oturumda ise “Geleceğin Şehirleri Şimdi Nereye?” konusu ele alındı. “Şehrin gelişimine ve Şehrin gelecekteki ihtiyaç ve arzulara uyum sağlayacak şekilde değişimine nasıl odaklanılacak.
Uzunca bir süre şehirlerin kontrolsüz ve planlamasız büyümesine ve değişmesine izin verdik. Bu durum devam edemez. İlk metropol olan İstanbul’un evrimini yönlendirebilmek için ne yapabiliriz? İstanbul gibi bir şehrin geleceğin zorluklarını yerine getirebileceğinden nasıl emin olabiliriz?”
gibi başlıkların yer aldığı oturum Selçuk Avcı (Avcı Architects) yönetiminde gerçekleştirildi. Can Elmas (Elmas Akyürek Mimarlık), Civan Orhan (Kolektif House Kurucu Ortak), Emir Drahşan (Emir Drahşan Mimarlık), Nilüfer Kozikoğlu (Nilüfer Kozikoğlu Mimarlık), Peter Barber (Peter Barber Architects) panelist olarak yer aldı.“Bir Süreklilik Olarak Şehir: Allies and Morrison’dan Mimarlık ve Şehircilik”
Konferansın sonunda ikinci konuk konuşmacı ünlü İngiliz Mimar Bob Allies “Bir Süreklilik Olarak Şehir: Allies and Morrison’dan Mimarlık ve Şehircilik” konulu sunum yaptı. Birleşik Krallık dışında Afrika, Ortadoğu ve Kuzey Amerika dahil olmak üzere uluslararası alanda da pek çok projeye imza atan Allies and Morrison kurucu ortaklarından Bob Allies, bir mimarın yapabileceği en iyi şeylerden birinin, uzun ömürlü, kuşaklar boyunca koşullara adapte olabilen binalar tasarlamak olduğunu söylüyor. Allies, gelecekteki binaların 'yüksek performanslı' binalar olması gerektiğinin altını çiziyor.
Ayrıca bu binaların gelecekteki küresel iklim değişikliğine ve beklenmedik koşullara karşı esnek olmasının yanı sıra iklimle birlikte çalışan yapılar olması gerektiğini savunuyor.
Sonuç odaklı yaklaşım ve önerilerin paylaşıldığı “Yeşil Rapido 3. Yeşil Binalar ve Ötesi Konferansı” Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Mimarlık Fakültesi iş birliği ile MSGSÜ Fındıklı Yerleşkesi, Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu'nda gerçekleştirildi.


Geleceğin Kentleri, Kentlerin Geleceği Konferansı
Kurumlararası ilişkileri gözlemlenerek, alternatif uygulamalar başlatılsın.

Mimar Sinan Üniversitesi Prof. Dr. Sema Ergönül:
Dünyadaki şehircilik, kentler yeniden yapılandırmak bizlerin sorumluluğundadır. Üniversite olarak gelişmeler sürdürmekteyiz. Biz projeler bahsedilen 2012-2014 İstanbul Kalkınma Ajansı desteklidir. Amaç; ülkemiz için yeşil bina yapılarda enerji verimliliği bina, sertifikasını istedik. 13 ana kriter yer almaktadır. Sürdürübelir enerji etkin bizler sertika sistemi (SEEB-TR) enerji, su verimliliği, 1-Yenileme projesi, Erdekte Şubat 2017de tamamladı, kutsal ve yapısal dokuya koruyarak, kırsal peysaj analizler ürünler, 2- Mimarlık restorasyonu.
Altınbaş Ürünleri Rektör Yardımcısı Emre Alkim, (Güzel Sanatlar Dekanı)
Yeşil bina duyarlı çevreye tabiata duyarlı bina gelir tasarrufumuz geliyor akla. Yeşil binalar bugün içinmi yarın içinmi konuşuyoruz. Gördük hırs var, dijital var, hırslanmışız.
Sizler fikirleri ve tasarladıklarımızla bugünün tasarrufu önemli değil, yarına bakmalıyız. Popülerlik önemli ve yeşil binalar insanca yaşamak içindir.

Mimar Sinan Üniversitesinde söz alan
Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İnanoğlu:
Tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmalıyız. Aidiyet kavramı kente ait olması, sahiplik anlamında benim kentim beni kültürümüz anlamında, yaşadığımız kende ship çıkmalıyız, Kabul etmek insanın fıtratında olan özelliktir. Bütün özelliklere rağmen aidiyat özellikle kurmalıyız. Tersine U dönüşü yaratmalıyız. Örneğin doğduğumuz kent 600-700 nüfusu dünyada var. Kentsel aidiyat kavramları tartışılıyor. Kent kavramıyla ilgilenmek zorundayız. Tartışılan kent kavramıyla ilgilenmek zorundayız. 
Doğayla uyumlu olmalıyız, sokak ve meydanlara artık doğallık istiyoruz, yeşil binalar talep ediyoruz, doğal ve insani olmasada çaba içinde olmalıyız. Park yapmak 1 milyon 100 bin metrakereyi bulan park akıllı erdemli, yaratıcı kent, arayışları insanları katlanibilir iadiyat içinde var, erdeme sahip çıkılması gibi.
Özen gerekiyor, yönetici özenli olmalıdır. Herkese eşit ölçüde, özen göndermelidir. Kentlerin maneviyitanı, centilmence, yönetime katılma, hesap sorma, herkesi dinlemeliyiz, yaklaşım önemlidir. En değerli olan insan hazinedir. Yönetimde destek olmayı, istemiştim. Parkımızda aynı zamanda pati park denilen bir alan oluşturduk. Tam 7 yerde köpekler için. Fikirler geldikçe de ekleme yapıyoruz, çünkü saygı kavramı insana yönelik olduğu için değerimiz önemlidir.

 

Editör: fatma duru

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam