reklam
reklam

Kaşla göz arasında yarıştılar

Eklenme Tarihi: 24 Ağustos 2023, Perşembe - 17:54   Okunma Sayısı: 41617
Antalya'nın Kaş ilçesiyle, tam karşısında yer alan ve Yunanca 'Göz' manasına gelen Meis adası arasında Barış ve Dostluk sloganıyla yüzme yarışı düzenlendi.

Her yıl Uluslararası Likya Kaş Kültür Sanat Festivali’nin sonunda düzenlenen Megisti Kaş Swim Race, bu yıl 17. kez gerçekleşti. Rekortmen yüzücüler, “Barış ve Dostluk” sloganıyla antik dönemden Likyalılar’a, Türk topluluklarından Bizanslılara pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış Kaş’ta buluştu. Yunanistan’a en yakın kara parçası olan Meis Adası’ndan sabahın erken saatlerinde başlayan zorlu yarış, 7 kilometre parkurun ardından Kaş’ta son buldu. Rossist Event tarafından düzenlenen yüzme yarışı Akdeniz’in masmavi sularında, akıntıya ve dalgalara karşı verilen bir mücadeleyi spor tutkunları ile buluşturdu. Türkiye ve Yunanistan'ın yanı sıra; Birleşik Devletler, İngiltere, Avustralya, Afganistan, Bosna Hersek, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Japonya, Makedonya ve Rusya’dan gelen üst düzey 193 sporcu birincilik için kıyasıya mücadele etti. Kaş Belediyesi ve Radisson Blu Hotel Kaş ana sponsorluğunda, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kaş Kaymakamlığı, Türkiye Yüzme Federasyonu ve Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin destekleriyle, MK Group co-sponsorluğunda MEKVIN Hotels konaklama sponsorluğunda gerçekleşen yarış, otoritelerden bir kez daha tam not aldı.

Dostluk için kulaç attılar

16 ülkeden 193 sporcunun katıldığı Meis-Kaş Swim Race’te Kadınlarda yarışın en genç sporcusu ENKA'dan Aybike Su Irçağ, 1 saat 46 dakika 34 saniyeyle birinciliği kazandı.  1 saat 57 dakika 32 saniyeyle Avusturyalı Kathryn Haesner ikinci ve 1 saat 59 dakika 53 saniyeyle Ironman şampiyonu Sera Sayar üçüncü oldu. Erkeklerde İzmir Büyükşehir Belediyespor'dan Emre Erdoğan, 1 saat 37 dakika ve 42 saniyeyle karaya varan ilk isim oldu. İkinci sırayı ise 1 saat 38 dakika 1 saniyeyle Spyros Chrysikopoulos aldı. İstanbul Yüzme İhtisas Kulübünden Ahmet Nakkaş ise 1 saat 39 dakika ve 15 saniye ile yarışı üçüncü sırada tamamladı. Dostluk için kulaç atan ve ilk ikiye giren Türk ve Yunan sporcular yarış sonunda sarılarak sıcak anlar yaşattı. 100 metre Serbest 60-64 Yaş Dünya rekoru sahibi 61 yaşındaki Ahmet Nakkaş yarışı 1.39:15 süreyle üçüncü olarak tamamladı. Sporcuların arasında Manş Denizi’ni geçen en genç Türk sporcu Aysu Türkoğlu, ultra maraton yüzücü Bengisu Avcı da yer aldı. Hasan Gökhan Kotan, 3 saat 22 dakika 30 saniyeyle yarışı tamamlayarak dünyada 7 kilometre yüzen ilk down sendromlu yüzücü oldu. Hasan Gökhan Kotan, 7 kilometre yüzerek Kaş’a 3 saat 44 dakika 30 saniyede vararak dünya tarihine geçti. İskelede alkışlarla karşılanan Gökhan’ı görenler, duygusal anlar yaşadı. Nefes kesen yarışının ardından ödül töreni Antalya’nın simge noktalarından olan Kaş Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Yarışı ilk üçte tamamlayan isimler ödüllerine kavuştu. Kazananlara ödüllerini ise Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan, MK Group İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Gürsoy ve Meis Belediye Başkan Yardımcısı Nicolas Asvestis verdi.

Yarış büyük heyecana sahne oldu

Sabahın erken saatlerinde başlayan yarışın start noktasında yüzücüleri yerli yabancı basın mensupları ve spor severlerin yoğun ilgisi karşıladı. Yarışın startını ise spora ve sporcuya verdiği önemle ön plana çıkan Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Yavuz Gürhan ve Rossist Event Kurucusu Polat Dede verdi.   Yarışı ilk 3’te bitiren sporcular aynı hizada yüzerek yarışı tamamladı. Sıcak havanın etkili olduğu yarışta sporcular dalgalara meydan okudu. Birincilik için kıran kırana mücadele eden sporcular finish noktasına aynı anda geldi. Yarış hakkında düşüncelerini aktaran Rossist Event Kurucusu Polat Dede; “Yoğun geçen bir yarışın ardından Kaş’ın masmavi sularında sporcularımızı karşıladık. Bu güzel yarışın öncesinde Yunanistan genel seçimlerinin olduğu gün yarışımızı gerçekleştirmemizde özel destek verenler teşekkürlerimi sunuyorum. Tüm sporcularımızı tebrik ediyorum” dedi.

Basın toplantısı Kaş’ta düzenlendi

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş; “24. kez düzenlediğimiz Likya Kaş Festivalimizi gerçekleştirdik. 3 gün süren festival kapsamında en önemli faaliyetlerimizden biri de Yunanistan’dan, Kaş’a yüzme yarışı oldu. Megisti Kaş Swim Race Yüzme Yarışı festivalimizi uluslararası bir noktaya taşıyor ve bizi her sene heyecanlandırıyor. Toplumlar birbiriyle spor sanat ve etkinliklerle kaynaşıyor. Biz de Kaş Belediyesi olarak buna vesile oluyoruz. Meis ve Kaş arasında geçmişten bugüne güzel bir dostluk var. Bu ilişkilerin güçlenmesine de bu tarz etkinlikler vesile oluyor. Sporcularımız barış ve dostluk için kulaç attılar. Bu kulaçların dostluğa barışa ve kardeşliğe vesile olmasını istiyorum. Kaş’ın kapısı herkese açık. Kaş’ın tarihi ve doğal güzelliklerine tanık olmaya herkesi davet ediyorum. Bu etkinliğin başlamasına vesile olan tüm dostlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Destansı bir yarışa tanıklık edildi

MK Group İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Gürsoy ise yarışla ilgili düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “Burada destansı bir yarışa tanıklık ettik. Bu özel yarış Türkiye’nin en gözde yerlerinden biri olan Kaş’ta yapıldı. Aileden Kaş’lı biri olarak böyle bir organizasyona katkı verebilmek benim için çok önemli. İki ülkeyi bir araya getirmek bizim için gurur verici. MK Group ve Raddison Blu Hotel Kaş ailesi olarak Kaş’ın daha güzel ve kaliteli olması bir hale gelmesinde tüm desteklerimizi vereceğimizi söylemek isterim'' diye konuştu. Elit Atlet Sera Sayar Yakimoviç; “Bu benim ilk Meis adasından yüzüşüm oldu. Ben aslında İronman sporcusuyum ve ilk kez 7 km yüzdüm. Daha önce yüzdüğüm açık deniz yarışlarda zorlu hava koşullarıyla da karşılaştım. Şimdi burada Kaş’ın güzel denizinde yüzmek beni çok heyecanlandırdı” dedi.

Sporun birleştirici gücü

Milli Sporcu Ahmet Nakkaş; “Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. 1984 olimpiyatlarında milli bir sporcu oldum. Sayısız şekilde, tüm dünyada ülkemizi temsil ettim. Spor ruh işidir ve ruhu ortaya koyduğunuzda sonuçları güzel oluyor. Sporun birleştirici gücü Yunanistan ve Türkiye dostluğu açısından da oldukça önemli” dedi. 2005 yılında yarışı hayata geçiren Turizmci Ufuk Güven; “İlk yarışımızda 37 kişiyi zor bulmuştuk. Şimdi geldiğimiz nokta bizi gururlandırıyor. Yunanistan’a geçtiğimizde Meis Belediye Başkanı bizi karşıladığında Zeki Müren’in bir şarkısını çalıyordu. Akabinde yarışa başladık. Yunanistan’la dostluğumuz bu kadar güçlü ve özel. İlk yarışımızda 37 kişiyle başladık ve şimdi 193 kişiye ulaştık. Bu bizim için de oldukça gurur verici” dedi.

Her şey bir soru ile başladı

Her şeyin Kaş'tan Meis'e yüzülür mü? sorusuyla başladığını söyleyen Yarış Direktörü ve Rossist Event Kurucusu Polat Dede, ''2005 senesinde “Kaş’tan Meis adasına yüzülür mü?” sorusuyla başlayan maceramız Likya Kaş Festivali kapsamında bu sene 17. kez düzenlendi. 16 ülkeden 193 sporcuyu ağırladığımız bu güzel yarışımızda bize destek veren tüm paydaş ve destekçilerimize çok teşekkür ederiz. Bu yarışı dünyanın en iyilerinden bir tanesi haline getirmeyi her zaman çok istedim ve her sene başvuru kontenjanını doldurup Kaş’ı ve ülkemizi dünyaya tanıtmak için çalışacağız. Daha fazla sporcuya ev sahipliği yaparak Kaş’ın güzelliklerini göstermeyi çok istiyoruz'' şeklinde konuştu.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam