reklam
reklam

Dünya Devletleri

Köşe Yazarı: YİĞİT CİĞERLİ   Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2023, Perşembe - 23:29   Okunma Sayısı: 64654

Konumuz küresel yaşam. Küresel yamak demek,yerküre (dünya) üzerinde var olan canlıların bir arada uyum içerisinde ve belli kurallara göre yaşamaları demektir. Malumunuz ki, yeryüzünde her canlının bir diğer canlıya gereksinimi vardır. İnsanların insanlara, bitkilere ve hayvanlara; hayvanların hayvanlara, insanlara ve bitkilere; bitkilerin de bitkilere, insanlara ve hayvanlara mutlak gereksinimleri olduğunu bilmemiz gerekir.

Hal böyleyken asıl olan sorun insanlar arasında ki beşerî ilişkilerin sürdürülmesidir. Evet, beşerî ilişkiler olmadan yaşam olmaz. Yaşam olur da sağlıklı ve sosyal bir yaşam olmaz demek istedim. Şimdi asıl konuya geçmek için bazı kavramları açıklamakta yarar vardır diye düşünüyorum. Bunların başında da devlet kavramı gelmektedir. Devleti tanımladıktan sonra diğer bölümlere geçeceğiz. Devlet, toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal örgütlü bir ulusun ya da uluslar toplu- luğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. Toplumbiliminde ki tanımı da devlet, toplumun örgütlenişi ve örgütlerinin bütünüdür.

Şimdi de cürüm kavramını inceleyelim. Cürüm, suç, ceza ya da kabahat anlamlarına gelmektedir. Özellikle toplumsal karşılığı olarak kabahat olarak tanımlan- maktadır. O zaman ortaya çıkan durum kabahat işleyen devletler ya da suç işleye eğilimli devletler demek daha doğru olur. Bunun yanında küçük olup etki alanı büyük olan devletler de yok değil. Yani olumlu ilişkileri olan, toplumsal değerleri yüksek olan devletler de yok değil. Şimdi öncelikle nicel olarak küçük, cürüm olarak büyük olan devletleri irdeleyelim. Çünkü bu devletler her durumda bir şekilde ülkemizin karşısında bulurlar kendilerini.

İsrail, Asya Kıtası’nda Arap Yarımadası üzerinde ortalama 22.00 km2’lik bir alan ve 8,5 milyon nüfusa sahip bir devlettir. Özellikle resmi bir dini olmamakla beraber devlet tamında Yahudilik olarak geçmektedir. Hatta öyle bir Yahudilik ki, dünyanın merkezi denebile- cek düzeydedir. Çünkü birçok ülke bu ülkenin yani Yahudi iş adamlarının etkisindedir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam