reklam
reklam

Doğal yaşam parkı

Eklenme Tarihi: 14 Ağustos 2022, Pazar - 22:29   Okunma Sayısı: 90722
Kocaeli sınırları içinde doğal çevresiyle birlikte iki bin dönümlük alana yayılan Ormanya Doğal Yaşam Parkı, çocuk hayvanat bahçesi, yaban yaşam alanı, yürüyüş ve bisiklet parkurları, kamp alanı, kuş gözlem alanı, doğa okulu ve yaban hayatı rehabilitasyon merkeziyle hayalle gerçeğin birbirine karıştığı bir masal diyarını andırıyor

Ormanya ya da diğer bir adıyla ' Ormanya Doğal Yaşam Parkı' Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan bir doğal yaşam parkı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı sorumluluğunda 2010 yılında kurulan park, Temmuz 2011'de Uzuntarla Tabiat Parkı olarak ilan edildi. Toplam iki bin dönümlük bir alana yayılan Ormanya, on iki farklı bölgeden oluşuyor. Bu özellikleri ile Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkı olma özelliğine sahip olan Ormanya 'yı geçen yıl beş milyon kişi ziyaret etti. Kuruluş amacı doğal yaşama koruma alanı oluşturmak ve bu alanı ziyaretçilerle paylaşmak olan Ormanya, yediden yetmişe herkesin ilgisini çekecek, hayvanların doğal ortamlarına yakın koşullarda yaşadığı hayvanat bahçesiyle, ziyaretçilerini büyülü bir yolculuğa çıkartıyor. Çocuk Hayvanat Bahçesi’nde hayvanların beslenme, sosyal zenginleştirme, hastalık ve tedavileri konularında üniteler bulunuyor. Alanda; alageyikten zebraya, lamadan tavus kuşuna toplam 67 türde sekiz yüze yakın hayvan, insanlarla kolay temas halinde olabilecek şekilde yaşıyorlar. Ormanköy isimli alan ise orta dünya romanlarından alınan ilhamla inşa edilmiş Hobbit evleriyle büyük ilgi çekiyor. Ormanya’da 26 kilometre yürüyüş parkuru, 15 kilometre bisiklet parkuru ve 5 bin kişilik mesire alanı mevcut. Ayrıca 100 çadır ve 25 karavan kapasitesi bulunan kamp alanı, doğaseverlere yirmi dört saat güvenli kamp yapma imkanı sunuyor.

On iki farklı bölgeden oluşuyor

Ormanya içindeki 12 farklı bölge bulunuyor. Bu bölgeler; Çocuk hayvanat bahçesi, mesire alanı, doğa parkurları, atlı binicilik, yaban yaşam alanı, yaban hayatı kurtarma ve rehabilitasyon merkezi, kuş gözlem alanı, sportif olta balıkçılığı, kamp alanı, ormanköy, doğa okulu ve sergi salonudur. Çocuk Hayvanat Bahçesi Alanı'nda 67 türde toplam 768 hayvan bulunmakta.Çocukların hayvanlara dokunabilmeleri ve rahatça görebilmeleri sağlanmaktadır. Kamp Alanı 24 karavan ve 100 çadır kapasitesine sahip kamp alanında elektrik,su,duş,wc,atıksu döküm,bulaşık yıkama alanı gibi ihtiyaç duyulan temel hizmetler konaklayan ziyaretçilerin hizmetine sunumaktadır. Ormanköy gölet,orman evleri, değirmen ve doğal yolların bulunduğu bir alan, ziyaretçilerin genelde fotoğraf çekildiği bir bölge durumunda. Doğa Parkurları 18 km'lik yürüyüş parkurları ile spor ve yürüyüş yapma imkanı sunan, farklı zorluk düzeylerine sahip 8 km'lik bisiklet ve uzunluklarına göre renklendirilerek ayrılmış alanlardır. Kuş Gözlem Alanı kızılgerdan,sıvacı,ispinoz,ağaçkakan ve birçok kuş türünün bulunduğu doğal ortamında beslendiği alandır.Bu alanda ağaçlara ve yerlere konumlandırılmış yem istasyonları bulunmaktadır. Doğa Okulu doğayı keşfetmek isteyenler için eğitim modeli ve çeşitli etkinliklerin olduğu bir alandır.Doğa Kaşileri,Çevre Dedektifleri,Orman Saat Atölyesi,Minik Çiftçiler,Doğanın Şefleri gibi modüllerden oluşan eğitimler bulunmaktadır.

 

 

Yaban hayatı unutulmamış

Yaban Yaşam alanında ise, Ala geyik, Kızıl Geyik, Karaca ve Yılkı atlarının yer aldığı 40'ar dönümden oluşan toplamda 9 adet yaban yaşam alanında 5 türde 150 adet hayvan bulunmaktadır. Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde ise Ayı, Geyik,Tilki, sürüngen ve kuşlara yönelik kurulan hayvan sağlık merkezi ile bu hayvanların izlenmesi, korunma, tedavi edilmesi ve rehabilitasyon işlemleri yapılmaktadır.İl içinde veya çevre illerde, yaban hayvan türlerini belirlemek, korunmasını sağlamak ve çoğaltılmasını sağlamak,araştırmacıları desteklemek rehabilitasyon merkezinin görevlerinden biridir.Bu merkezin bünyesinde hastane, laboratuar, barınak, istasyon,gözlem evleri,hayvanat bahçesi ve koruma alanları bulunmaktadır. Merkez ile hasta, güçten düşmüş,yetim yaralı yaban hayvanlarının bakımı, rehabilitasyonu ve yeniden doğaya kazandırılması sağlanmaktadır.

En önemli doğa turizm destinasyonu

On yılı aşan araştırma ve planlama süreci sonunda ortaya çıkarılan Ormanya Doğal Yaşam Parkı projesine 2014 yılında başlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı sorumluluğunda ve koordinasyonunda gerçekleştirilen ve doğal çevresiyle birlikte 2 bin dönümlük alana yayılan Ormanya Doğal Yaşam Parkı Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olma özelliğine sahip.Bitki ve hayvanların doğal koşullarına en yakın ortamda yaşamaları için tüm ihtiyaçların yerine getirildiği Ormanya Doğal Yaşam Parkın’da ziyaretçiler için de tüm detaylar titizlikle düşünülmüş. Her yönüyle dünya ölçeklerinde bir proje olan Ormanya; doğal yaşamın korunması ve turistik amaçlı kullanımın bir araya getirildiği özgün bir model ortaya koymaktadır. Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda Ormanya, Türkiye’nin en önemli doğa turizm destinasyonu olma potansiyeline sahiptir.

Ormanya'da tedavi edildiler

Yorgun düştüğü için göçe devam edemeyen bir Kara Leylek, Ormanya Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedaviye alındı. Leyleğe düzenli mineral ve vitamin takviyeleri yapılarak kanatlarının eski gücüne kavuşması sağlandı. Hekimlerin özenle hazırladığı beslenme rasyonu ile birlikte sağlığının iyiye gittiği gözlemlenen Kara Leylek, Ormanya’nın yüksek kesimlerinde doğaya salındı.Ormanlık alanda yaralı halde bulunan Kurt yavrusu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesine bağlı Ormanya Doğal Yaşam Parkı'ndaki tedavisinin ardından, doğal yaşam alanına geri salındı. İzmit Plajyolu’nda yaralı halde bulunan baykuşa da elini uzatıldı. Yaralı baykuş, Ormanya Doğal Yaşam Parkı'ndaki tedavisinin ardından doğal yaşam alanına geri salındı.

Doğa Okulu’nda eğitimler devam ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda 7-14 yaş arasındaki çocuklara yönelik doğa eğitimlerinin verildiği Doğa Okulu Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler doğrultusunda yeniden başladı. Eğitimlerin açık havada yapılması ve sınırlı kontenjan olması veliler tarafından da memnuniyet ile karşılandı. “Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.” Bu bağlamda gerçekleştirilen eğitimlerde, çocukların doğayla zayıflayan bağlarının tekrar güçlü bir şekilde oluşturulması hedefleniyor. Her eğitim için farklı konseptte hazırlanan açık hava sınıflarında, Covid-19 önemleri alınarak eğitimlere başlandı. Uzun süredir evde olan çocukların doğa ile buluşmaları görülmeye değerdi. Sosyal mesafenin korunarak gerçekleştirildiği eğitimlerde, çocuklar özel olarak hazırlanan ağaç dilimlerine hayvan figürlerini boyayarak ilk eğitimlerini gerçekleştirdi. Eğitimin devamında doğada ritim atölyesi, doğa kartları ile ormanı yakından tanıma ve Kaşif Diyor ki oyunlarını oynayarak sertifikalarını aldılar. Doğada olmanın mutluluğu yüzlerine yansıyan çocuklar eğitimden oldukça mutlu ayrıldılar.

Çevre dedektifleri iş başında

Binlerce çocuğa eğitim verilen Doğa Okulu’nda, çocuklara birbirinden farklı içerikler ile doğayı tanıma fırsatı sunuluyor. Yaban Hayatı, Kuş Gözlemi, Geri Dönüşüm, Doğada Ritim ve Sanat konularının sık sık işlendiği eğitimlerde çevreye duyarlı ve doğa bilincinin oluştuğu çocuklar gönüllü birer Çevre Dedektifi oluyor. Doğanın kıymetinin daha iyi anlaşıldığı bu zamanlarda çocukların doğaya dört elle sarılmasını sağlayan çevre dedektifleri etkinliğinde, doğanın ve sürdürülebilir yaşamın önemi vurgulanıyor. Sosyal mesafenin korunarak gerçekleştirildiği eğitimlerde, çocuklar özel olarak hazırlanan ağaç dilimlerine hayvan figürlerini boyayarak ilk eğitimlerini gerçekleştirdi. Eğitimin devamında doğada ritim atölyesi, doğa kartları ile ormanı yakından tanıma ve Kaşif Diyor ki oyunlarını oynayarak sertifikalarını aldılar. Doğada olmanın mutluluğu yüzlerine yansıyan çocuklar eğitimden oldukça mutlu ayrıldılar.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam