reklam
reklam

50 bin yıllık sakin şehir; HAVRAN

Eklenme Tarihi: 28 Ocak 2022, Cuma - 08:22   Okunma Sayısı: 138252
Seyit Onbaşı’nın şehri olarak bilinen ve 50 bin yıllık yerleşim alanlarını sınırları içinde barındıran şirin Anadolu kasabası Havran, şimdilerde Cittaslow (Sakin Şehir) başvurusuna yanıt bekliyor

İstanbul Gazete, TV ve İnternet Habercileri Derneği’nin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdiği 3 günlük gezi programında çok özel bir bölüm vardı programda.

Balıkesir’e gidip de Seyit Onbaşı’nın mezarını ziyaret etmemek elbette olamazdı ve gezinin üçüncü günü 50 bin yıllık geçmişi olduğunu öğrendiğimizde küçük dilimizi yutacak duruma geldiğimiz Havran ile başladı. Havran’a girdiğimizde bir çok arkadaşın ortak söylediği, “Balıkesir’e onlarca kez geldik, haftalarca, aylarca bu bölgede kaldık ama Havran’ı görmemekle çok şey kaybetmişiz” oldu.

Dernek Başkanı Ali Rıza Yıldız’a br kez daha teşekkür ettik bizleri bu saklı güzellikle tanıştırdığı için.

Ayağımızın tozuyla; kaldırdığı 276 Kg.lık top mermisi ile Çanakkale Savaşı’nın seyrini değiştiren kahraman Seyit Onbaşı’nın anıt mezarını ve hemen yanındaki müzesini ziyaret ettik. Havran Belediyesi burayı en güzel şekilde koruyacak olan Koca Seyit’in ikinci kuşak torunu Muhammet Yıkar’ı burada görevlendirmiş Muhammet Yıkar, 9 yıllık aradan sonra savaş bitince 3 günlük yürüyüşün ardından köyüne dönen Seyit Onbaşı’yı en güzel şekilde anlattı.

Tarihi ile bu denli iç içe yaşayan Havran’ın belediye logosunda dahi Seyit Onbaşı’yı temsil eden bir görsel var. Sırtında mermisi, gözleri ufka bakan bu logo Havran’ın tarihini özetliyor. Havran denilince akla yiğitlerin memleketi geliyor.

Çok eski bir yerleşim yeri olan Havran, Balıkesir’in körfez ilçeleri arasında yer alıyor. Havran’a yolunuz düştüyse, buradan leblebisini almadan, höşmerimini tatmadan yolunuza devam etmeyin! Havran’ın bir başka kent değeri ise tarihi konakları. Renk renk tarihi konakların bulunduğu sokaklarda dolaşmanın keyfini dilediğinizce sürebilirsiniz.

Anıt ziyaretinin ardından Başkan Ali Rıza Yıldız ve Belediye Başkanı Emin Ersoy gazetecilerle birlikte Seyit Onbaşı Köy Kahvesinde çay içerek sohbet gerçekleştirdi.

Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, tarihi yapılar ile ilgili yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı: “Havran, 50 bin yıllık geçmişi olan bir ilçe. Bu konu ile ilgili kent müzemizi kurduk. Örneğin en son Bizans dönemine ait kalıntılar bulundu. Havran ‘da koruma atına alınan bölgeler var. Havran tarihi evleri ve yüzyıllık konakları ile ön plandadır. Havran’daki tarihi evleri restore ettirmek için girişimlerimizi başlattık. Balıkesir’deki ilk kent müzesini Havran’da kurduk. Tarihi bir konak içerisinde geçmişten günümüze Havran’ı herkes çok ama çok iyi bir şekilde tanıyacak. Sokak iyileştirme çalışmalarımız var. Binalarımızın dış cephelerini aynı Odunpazarı ve Beypazarı evleri gibi yapmak için projelerimiz var. Bu çalışmalarımızı gerçekleştirdikten sonra Havran tarihi turistik bir kimliğe kavuşacak.”

Havran’ın tarihi sokaklarını gezerken bizlere Havran Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz rehberlik yaptı.

SAKİN ŞEHİR BAŞVURUSUNUN

SONUCU BEKLENİYOR

Mehmet Yılmaz, şehir müzesini ve ilçedeki diğer tarihi binaları kapsayan gezi öncesinde Havran Belediyesi’nin dünyada 30 ülkede 252 şehrin üye olduğu Cittaslow (Sakin Şehir) turizm ağına başvurusunu gerçekleştirdiği ve sonucu beklediği bilgisini paylaştı.

Başkan Yardımcısı Yılmaz  “Havran çok eski yıllara dayanan bir yerleşimi olan aynı zamanda öncü Kuvay-ı Milliyecilerin, tarihi eserlerinin, tescilli kültür varlıklarının bulunduğu bir şehir. Aynı zamanda Havran sakin bir şehir. Yani sosyal hayatın hala sokakta devam ettiği, dışarıdan göç almayan ancak kendi değerlerini bugüne kadar çok güzel bir şekilde korunmuş bir şehir. Bu değerleri restorasyonlar ile ortaya çıkarıyor, korunmasına yardımcı oluyoruz. Aynı zamanda turizme yönelik olarak da kullanılmasını sağlıyoruz. Eğer sakin şehir ünvanlı almayı başarırsak ciddi manada yabancı turist çekmeye başlayacağız“ dedi.

KENT MÜZESİ

Havran’da 8 Eylül 2017 tarihinde, ilçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıldönümünde, Balıkesir ve ilçelerinin ilk ve şimdilik tek Kent Müzesi açılmış. Hocazade Abdurrahim Efendi tarafından 1912 yılında yaptırılan ve Fatma Özgünel Budaras Us tarafından müze olarak kullanılmak üzere bağışlanan yapı 3 katlı. 800’ü bina, 1100’ü bahçe olmak üzere 1900 metrekarelik alana oturan yapının zemin katı taş-tuğla karışımı, diğer katları ise tamamen tuğladan yapılmış. 13 odalı binanın mimarı bilinmiyor ama, bayağı usta işi olarak tasarlanmış.

Üç sergileme odası olan giriş katının ilk odasında Havran’ın tarihi anlatılıyor. İkinci odada, Osmanlı Dönemi’ndeki Havran var. Havran Mutfak Kültürü’ne de yer verilmiş. Havran düğünlerinin gelenek ve göreneklerinin anlatıldığı Yatak Odası da bu katta.

İkinci katta Çanakkale Cephesi ve Ömer Çavuş ile Seyit Onbaşı’nın kahramanlıkları anlatılıyor. Basın Odasında, Cumhuriyet Döneminin tüm belediye başkanlarının dışında “zeytin, zeytinyağı, yağhaneler”e ilişkin görsel metinler bulunuyor. Bir oda da konak sahipleri ile bağışçıların yaşamlarına ilişkin bilgi ve fotoğraflarına ayrılmış.

Türk Hamamı ve hamam kültürünün de tanıtıldığı, hamam var. Diğer bölümde ise küçük hücrelerde, “Zeytinci-Leblebici-Arabacı-Körüklü Çizmeci-Arabacı” meslekleri; “konu mankenleri-görsel metinler-iş aletleri-video gösterimleri” eşliğinde canlandırılıyorlar.

TERZİZADE KONAĞI

Mustafa Kemal Atatürk’ün Havran’a ziyaretinde kaldığı Terzizade Saadettin Bey Konağı, aslına uygun bir şekilde müze olarak restore ediliyor. Atatürk’ün, Çanakkale Kahramanı Seyit Onbaşı (Kocaseyit) ile görüşmeler gerçekleştirdiği konak, Havran Cumhuriyet Caddesi’nde bulunuyor. Özaydın Ailesi tarafından 25 yıllığına Havran Belediyesi’ne tahsis edilen konak, müze olarak halkın kullanımına açılacak.

TARİHİ BELEDİYE BİNASI

Cumhuriyetimizle yaşıt tescilli kültür varlığı olan Tarihi Havran Belediye Konağının restorasyonu yapılıyor. Mimar Kemalettin’in nadide eserlerinden birisi olan tarihi bina uzun yıllar Havran Belediyesi hizmet binası olarak kullanılmış. Binanın restorasyonu Balıkesir Valisi Hasan Şıldak’ın bizzat talimatıyla verilen destek sayesinde yapılmaya başlanmış. Üç katlı yapının üst katı restorasyondan sonra Havran İlçe Halk Kütüphanesine tahsis edilecek. Alt Katına Havran Belediyesi Turizm Tanıtma Ofisi, Havran Kent Konseyi ve toplantı salonları yer alacak. Gelen misafirleri şehrin girişinde muazzam yapısı ile karşılayacak tarihi bina, şehrin tanıtımına katkı sağlayacak.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam