reklam
reklam

İSPESO Başkanı Terlan Kaya Güven Tazeledi

Eklenme Tarihi: 24 Ocak 2022, Pazartesi - 12:38   Okunma Sayısı: 103743
Merkezi İstanbul Üsküdar’da bulunan ve başkanlığını Terlan Kaya’nın yaptığı, İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odası yoğun bir katılım ile olağan kongresini yaptı.

Yoğun katılımla gerçekleşen kongreye İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz’da katılım sağladı

İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odası Olağan Kongresi 18 Ocak 2022 Salı günü Saat 13.00’de Üsküdar Belediyesi  Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, Üsküdar Belediyesi  Başkan Danışmanı Esat Kalay ve CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş gibi isimler de kongreye katılanlar arasındaydı. Kongrede Mevcut Başkan Terlan Kaya ile Nihat Güler aday oldular. Delegelerin oy kullanma işlemi saat 17.00’de bitti. Açılan sandıklarda yapılan oy sayımı sonucunda mevcut Başkan Terlan Kaya 109 oy rakibi Nihat Güler 27 oy aldı. Böylece Başkan Terlan Kaya, büyük bir oy farkı ile yeniden güven tazeleyerek İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı oldu.

Başkan Terlan Kaya, İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odasına  verdikleri desteklerden dolayı Üsküdar Belediyesi  Başkan Danışmanı Esat Kalay’a ,Mali Müşavir Mine Demirel’e ,İstanbul Flaş Gazetesi Gen. Yay. Yön. Yaşar Kaba’ya ve Kafkas Yapı Olay Şaşı’ya İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkan Yrd. İle birlikte birer teşekkür plaketi verdi.

 

İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odası Başkanı Terlan Kaya “Türkiye Cumhuriyeti, dünyaya aydınlanmayı getiren medeniyetlerin üstüne kurulmuştur. Sanatı ve sanatçıyı yok sayan milletler tarihin karanlık sayfalarında kaybolurlar. Yeni dönemde siz sayın üyelerimiz ve kurumlarımızla başlattığımız çalışmaları birlikte sonuçlandıracağız. Yönetimde geçirdiğimiz, kısa zamanda kazandığımız deneyimler ile, önümüzdeki süreçte daha büyük gelişmelere birlikte imza atacağız size inanıyorum. Üyelerimizin meslek ve yaşam standartlarını yükseltme çabamız aralıksız sürecek.”

Başkan   Terlan Kaya’nın Genel Kurulda yaptığı konuşmanın tam metni;

“ Sayın Başkan, sayın konuklar, sayın basın mensupları, değerli üye arkadaşlarım her birinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

Olağan Genel Kurulumuza hoş geldiniz!

İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odamız 34 yıl önce Nevzat Ekmekçioğlu tarafından kurulmuş, ülkemizin hala tek sanatçılar odasıdır. Nevzat Ekmekçioğlu ve sonrasında emeği geçen, başkan ve yöneticilerine minnettarız.Aramızdan ayrılanları rahmet ve şükranla anıyoruz.

Sayın konuklar, değerli arkadaşlarım, odamız, 2010 yılında genel kurulunu yapamadığı için kayyuma geçmiş, tam 8 yıl kayyumda kalmıştır. İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanımız, Sayın Faik Yılmaz’ın bu süreçte odamızın kapanmaması için özel çaba harcadığı açıktır. Kendisine şahsım ve sahne sanatçıları adına teşekkür ediyorum.

Başkanımız Sayın Yılmaz, 2018 yılında ise bizi cesaretlendirmiş, teşvik etmiş, onun desteği ve üyelerimizin katkıları ile 28 Nisan 2018 tarihinde yaptığımız olağanüstü genel kurulda, sizlerden aldığımız onay ile yönetim kurulunu oluşturmuş, görevi kayyumdan devralmıştık.

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimizin çatı katında faaliyet gösteren odamızı, önce daha merkezi yer olması bakımından Üsküdar’a taşıdık. Önce yapısal eksiklikleri giderdik, bir yandan da üyelerimizin sorunlarının üzerine yoğunlaştık. Tam da; bu süreçte pandeminin (salgın hastalık) tüm dünyada olduğu ülkemizde de yarattığı tehdit nedeniyle kapanma kararı alındı. Tüm faaliyetlerine ara veren sahne sanatçılarımız ile ilgili neler yapabileceğimizi düşündük.

15 Mart 2020 tarihinde kapanma kararının ardından acil toplanarak esnafımızla yaptığımız görüş alışverişi sonrası, alınması gereken tedbirleri 18 Mart 2020 - 57 tarih ve sayı ile salgın ve esnaf mağduriyeti hakkında başlığı ile, ilgili makamlara ulaştırılması istemiyle üst birliğimize gönderdik. Birlik Başkanımız Sayın Faik Yılmaz, TC Ticaret Bakanlığına Esnaf ve Sanatkârlar kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’ne ertesi günü elden teslim etmiştir. Üyelerimize bu süreçte, yaşamsal anlamda gerekli desteğin verilmesi için gece gündüz, temaslarımızı sürdürdük.

Bu arada merkezi yönetimin, karar ve tedbirlerinin gecikebileceği varsayımından yola çıkarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, 39 ilçe belediye başkanına kent sınırları içinde, hemşeri dayanışmasını devreye sokabilmek için yazı yazdık, ayrıca yüz yüze temaslarımızı aralıksız sürdürdük. Bu süreçte, yapısal sorunları da olan sahne sanatları sektörü olarak çok sıkıntılı bir dönem yaşadık.

Bizler yönetim olarak, bir yandan pandeminin üyelerimize getirdiği sıkıntıları aşmaya çalışırken, bir yandan da, tiyatro, spor salonları ve organizasyon sektörlerinde faaliyet gösteren uzman arkadaşlardan oluşturulan çalışma gruplarımız ile birlikte, meslek tanımlarının taslak çalışmasını bitirdik. Önümüzdeki süreçte, bu çalışmaları nihai karara bağlamak için ilgili kurumlara sunacağız. Üyelerimizin meslek ve yaşam standartlarını yükseltme çabamız aralıksız sürecek.

Bir diğer asıl sorunumuz ise, sahne sanatlarından özel tiyatrolarımızın Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan destek almasını düzenleyen 30619 sayılı yönetmelik. Uzman görüşüne göre bu yönetmelikte teknik bir hata var. Hatta yasalarımıza aykırı bir hata,

  1. Yanlış bu yönetmelik, bizim üyelerimizi, yani ihtisas odası üyelerini amatör olarak tanımlıyor.
  2. Yanlış (5362/13 sayılı kanun; Resmî ve özel kuruluşlarca, tacir ve sanayiciden meslekî faaliyetleri ile ilgili olarak istenilen ve 18.5.2004 tarihli ve 5174 sayılı Kanunun 26’ncı maddesinde öngörülen belgeler, esnaf ve sanatkârlar için mensup oldukları oda tarafından düzenlenir ve verilir.) Hükmüne rağmen yönetmelik üyelerimizden tacir olma şartı ile Ticaret Odası faaliyet belgesi istiyor. Profesyonelliği Sanat Profesyonelliği değil, para profesyonelliği üzerinden Ticaret Kanunumuza göre değerlendiriyor.

Bu durumda sanatçılarımız;

1 Sanatçı kimliğinden ayırıyor,

  1. Esnaf kimliğinden koparıyor. Tacir yapıyor, fiili olarak ta Anayasamızın sanatçıyı koruyan 64. Maddesi ve esnafımızı koruyan 173 maddesinin koruyucu şemsiyesinin altından çıkarmış oluyor.

Ticaret Kanununun; tek başına sanat ve sanatçı ile ilgili ihtiyacı karşılayamayacağı açıktır, bu nedenle “Kamu ve Özel Tüm Sanat” alanlarını kapsayan özel bir yasa yapılması talebimizi T.C. Ticaret Bakanlığı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Birliğimiz üzerinden ilettik.

Bu yönetmeliğin sahne sanatlarını 1982’den itibaren getirdiği yer İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odası dışında ikinci bir oda kurmayı imkânsız hale getirmiş durumdadır. Çünkü sahne sanatçıları yönetmelik marifetiyle tacir sıfatıyla Ticaret Odalarına kayıt yapılmıştır.

Biz oda yönetimi olarak bir yanda pandemi ile ilgili sorunları aşmaya çalışırken bir yanda bu ve bunun gibi sorunlarımızı ilgili makamlara resmi yazılarını yazdık. “1982 bu yana” dedim, çünkü bize gelen yanıtta “1982’den bu yana bu yönetmeliği uyguluyoruz.” yanıtını aldık. Bundan 3 bin yıl önce, üstünde yaşadığımız bu coğrafyanın birçok bölgesine sahne sanatları için 25-30 bin kişilik amfi tiyatroların yapıldığı gerçeğini hepimiz biliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, dünyaya aydınlanmayı getiren bu medeniyetlerin üstüne kurulmuştur. Sanatı ve sanatçıyı yok sayan milletler tarihin karanlık sayfalarında kaybolurlar. Yeni dönemde siz sayın üyelerimiz ve kurumlarımızla başlattığımız çalışmaları birlikte sonuçlandıracağız. Yönetimde geçirdiğimiz, kısa zamanda kazandığımız deneyimler ile, önümüzdeki süreçte daha büyük gelişmelere birlikte imza atacağız size inanıyorum. Bu nedenle her koşulda ve her zaman değerli eleştirilerinizi önerilerinizi düşüncelerinizi ve desteklerinizi bekliyor hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

İSPESO Başkanı Terlan Kaya’dan  seçimlerin ardından teşekkür mesajı

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Başkan Terlan Kaya bir teşekkür mesajı yayınladı;

“Çok değerli arkadaşlarım;

Genel kurulunu yapamadığı için 8 yıl kayyumda kalan, 4 yıl önce kayyumdan devraldığımız odamızın, bu gün yapılan, olağan genel kuruluna olan yoğun katılımınız, şahsıma ve yönetim kurulumuza verdiğiniz güvenoyu bizleri oldukça mutlu etmiştir. Bu ilgi tüm yorgunluğumuzu atmamıza önümüzde yapacak olduğumuz çalışmalarda motivasyonumuzu yükseltmiştir. Kuruluşumuzun 34. Yılını geleceğe daha bir güvenle bakarak kutlayabiliriz.  Gösterdiğiniz ilgi verdiğiniz güvenoyu  için şahsım Yönetim Kurulumuz adına çok teşekkür ederim.”

 

İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf ve Sanatkârları Odası Olağan Genel Kurulunun ardından Yönetim ve Denetim Kurullarına şu isimler seçildi:

YÖNETİM KURULU

ASİL ÜYELER; TERLAN KAYA, ÖZER CANLI,AHMET ŞAHİN ,AYŞE MELDA MUTU ,                                               CEBRAİL DAL, ÜMİT PEHLİVANLAR, TÜRKER KATOĞLU                                                

YEDEK ÜYELER; BAKİ KEMANCI, FATMA SAĞLAM, REMZİ KAYA, MURAT AVCI,BAHATTİN TOPKAYA, ABDULHAMİT ÇAKMUT,METİN ŞENEL

DENETİM KURULU

ASİL ÜYELER; TOLGA TOPRAK ŞADİYE BARUT, ÖMER YILMAZ                                                                                                        

YEDEK ÜYELER; MURAT KARATAŞ, FATİH KÜÇÜK, HAMİT BENER    

                                                     

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE AVCI

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam