reklam
reklam

Sanat Duvarları Aşar Orhan Veli’yi Anma Programıyla Sürdü

Eklenme Tarihi: 24 Nisan 2020, Cuma - 12:36   Okunma Sayısı: 116278
Maltepe Belediyesi’nin bir süredir devam ettiği dijital sanat buluşmaları kapsamında belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk’ün sunduğu “Sanat Duvarları Aşar” programına Türk şiirinin büyük ustası ve yazar Ataol Behramoğlu konuk oldu. Program Maltepe Belediyesi’nin resmî instagram hesabı ve Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın resmî YouTube kanalı üzerinden canlı yayınlandı. Özgentürk, usta şair ile çocukluğu, gençliği, edebiyat yaşamı ve şiirleri üzerine keyifli bir söyleşi yaptı.

Yazar ve belgesel yönetmeni Nebil Özgentürk “Bugün çok sevdiğim ağabeyim, çok sevdiğim şair Ataol Behramoğlu’nun doğum günü. Orhan Veli Kanık ile aynı gün doğdu. Çok heyecanlıyım. Ataol Behramoğlu’nun şiirlerini okuyun. Şiirleri iyi gelir.”

Maltepe Belediyesi’nin insanların sosyal medyada çok yoğun yer aldığı bir dönemde, koronayla mücadele günlerini moralle aşmaya çalıştığını belirten Özgentürk “Bugün çok sevdiğim ağabeyim, çok sevdiğim şair Ataol Behramoğlu’nun doğum günü. Orhan Veli Kanık ile aynı gün doğdu. Çok heyecanlıyım. Akıp gidecek bir program yapacağım. 30 yıldır ağabey kardeş gibi hissediyorum. Doğum günün kutlu olsun. Ataol Behramoğlu’nun şiirlerini okuyun. Şiirleri iyi gelir.” dedi.

Özgentürk ve Behramoğlu, Garip Akımı’nın öncüsü Orhan Veli Kanık’ın hayatı üzerine söyleşi yaptılar

Programda Nebil Özgentürk ve Ataol Behramoğlu, Garip Akımı’nın öncüsü Orhan Veli Kanık’ın hayatı üzerine söyleşi yaptı. Orhan Veli’nin en sevdiği şairlerden biri olduğunu ve onunla aynı gün doğumlu olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Behramoğlu, “Orhan Veli Türk şiirini aruzuyla, türküsüyle çok genç yaşında özümsemiş biridir. Şiirlerinde sevgi, yalın Türkçe, Türkçe’nin duruluğu, yaşama sevinci vardır. Orhan Veli’nin Mehmet Ali Sel takma adıyla yazdığı şiirler birer inci tanesi gibidir. Çok kıymetli şiirlerdir. Beni çok etkilemiştir. Edebiyat edebiyatın içinden doğar. Şiir şiirden doğar.” dedi.

Usta şair Ataol Behramoğlu, çocukluk yıllarını yaşadığı Kars’ın yaşamını etkilediğini ve şiirlerinde yer bulduğunu ifade etti 

Çatalca’da doğup altı aylıkken geldikleri ve on yaşına kadar yaşadıkları Kars’taki çocukluk yıllarını paylaşan Behramoğlu, geniş gökyüzü ve büyük kırlarıyla Kars’ın yaşamını etkilediğini ve şiirlerinde yer bulduğunu söyledi. “Muhalif edebiyat insanı, toplumsal sorumluluk tavrını nereden aldın” şeklindeki soruyu yanıtlayan Behramoğlu “1962 yılında 20 yaşında Türkiye İşçi Partisi’ne üye olan ilk gençlerden biriydim. Hümanist olmadan devrimci ya da muhalif olunamaz. Bu köksüz bir şeydir. Temeli sağlam olmayan bir şeydir. 1960’lı yıllarda keskin devrimci olup da sonradan kurulu düzenin adamı olan çok insan tanıdık. ‘Ne çok hain’ şiirimde onları yazdım. Ortaokul yıllarında keskin milliyetçiydim. 1950’li yıllardan bahsediyorum. Liseyle beraber hümanist edebiyatı keşfetmek de kendiliğinden oldu. Hümanist olmam siyasi bir olay değildi. Varlık dergisini, Yaşar Kemal’i, Orhan Veli’yi, Sabahattin Ali’yi okumak. Önce hümanist olmak, merhamet duygusu. İnsan sevgisi olmadan bir şey olmaz. Beni şair ve sosyalist yapan şey çocukluğumdan itibaren sürüp gelen isyan ve merhamet duygularıdır.” diye konuştu.

Behramoğlu, kendi yazmış olduğu şiirlerden de bir dinleti sunarak sanatseverlere unutulmaz anlar yaşattı. Orhan Veli ve Ataol Behramoğlu Portreleri’nin yayınlandığı belgeseller ile sanatseverler iki usta şairin yaşamına tanıklık etti.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam