reklam
reklam

Yeniden üretime kazandırma

Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2020, Perşembe - 09:12   Okunma Sayısı: 157417
Kullanılma süresi içerisinde işlevini bitirmiş her şey için atık (atılması gereken) denebiliyor. Geçtiğimiz yıllarda özellikle denizlerimizden çıkarılan ve deniz kıyılarımızdan toplanan önemli miktardaki atık malzeme, yurdumuzun çeşitli illerinde sergilenmektedir.

 

Atık maddeler

 

Bu atık malzemeler, otomobil lâstiğinden fıçıya, kutudan şişeye kadar birçok malzemeye yeni işlevler yüklenmiş ve gezenlerin dikkatini çeksin diye sıcak renklerle boyanmak suretiyle görücüye çıkarılmaktadır. Bu malzemelerin bazılarından evlerde bazılarından da genel yerlerde (kütüphane, şirket girişleri, okullar vb) istifade edilebilmektedir.

 

Yeniden istifade

Atıklar, yeniden değerlendirilme imkânı elde etmek amacıyla çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülmektedir. Hammadde ihtiyacımızı karşılamakta ikincil kaynak gibi görebileceğimiz bu yöntem, aynı zamanda çevreyi kirlilikten de kurtarıyor.

 

Geri dönüşümden amaç; kaynakların lüzumsuz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarının azaltılmasına hizmet etmektir. Demir, çelik, bakır, kurşun, kâğıt, plastik, kauçuk, cam, elektronik atıklar gibi maddelerin geri dönüşüme sokulması ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecektir.

 

Bu durum, ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak, kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır. Diğer yandan, yukarıda bahsedildiği gibi geri dönüşümün bir diğer amacı bertaraf edilecek katı atık miktarlarının azalması nedeniyle çevre kirliliğinin de önemli ölçüde önlenmesini sağlayacaktır.

 

Son sözler

İnternette yapacağınız bir araştırmada atık malzemelerin yeniden üretime kazandırılmasıyla büyük oranlarda tasarruf elde edildiğini göreceksiniz. Özellikle kâğıt ve cam atıkları yeni iş kollarının da kurulmasına yol açmakta, kazanç kapısı oluşturmaktadır.

 

Evlerimizde kullandığımız pilleri denize atmakla deniz hayvanlarının zehirlenmesine, yiyenlerin hastalanmasına neden olacağımızı unutmayalım. Belediyeler, mahallelere çöp toplama konteynırları, atık malzeme ve pil kabinleri koymak suretiyle kolaylık sağlamaktadırlar.

 

Biraz dikkatli davranarak çöplerimizi ayrıştırmadan bu kabinlere atmayalım. Çöp ayrıştırma merkezlerine istenen şekilde gönderilmesini sağlayalım.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: EMİNE AVCI

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam