reklam
reklam

GRAVÜR SANATÇISI CEMAL AKYILDIZ’IN ATATÜRK ESERLERİ SERGİSİ AÇILDI

Eklenme Tarihi: 1 Eylül 2019, Pazar - 22:45   Okunma Sayısı: 363717
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin düzenlediği ve ressam Cemal Akyıldız’ın Atatürk temalı resimlerinden oluşan “30 Ağustos Zafer Bayramı Sergisi”, 26 Ağustos–8 Eylül tarihleri arasında Kültür AŞ’nin Taksim Meydanı metro istasyonu girişindeki Taksim Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin düzenlediği “30 Ağustos Zafer Bayramı Sergisi”, Büyük Taaruz’un başladığı 26 Ağustos Pazartesi günü saat 18:00’de Kültür AŞ’nin Taksim Meydanı metro istasyonu girişindeki Taksim Sanat Galerisi’nde açıldı. Sergi, ressam Cemal Akyıldız’ın gravür tekniğiyle çizdiği Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk temalı eserlerden oluşuyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği sergide Akyıldız, sanatseverlere resimleri hakkında bilgi verdi. Serginin açılışında eserlerinin üretim süreci üzerine konuşan Akyıldız, şunları söyledi: “Büyük kumandan Atatürk’ün resimlerini çizmek için elimden geleni naçizane yapmış bulunuyorum. Kurtuluş Savaşı ve Atatürk resimlerini çizmem için 2000 yılında Cumhurbaşkanlığı beni görevlendirdi. 3 sene boyunca Atatürk’ün savaştığı bütün cephelere giderek gözlem yaptım ve o mevkilerde bu resimleri çizdim. Eserlerimi meydana getirebilmek için resim sanatının en zor dalı olan gravür tekniğiyle çalıştım.” Akyıldız’ın konuşmasından sonra vatandaşlar da Atatürk portrelerinin önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Sergide, ressam Cemal Akyıldız’ın farklı tarihlerde çizdiği 45 eser yer alıyor. Atatürk portrelerinin ön plana çıktığı sergide, 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a gittiği Bandırma Vapuru, 11 Ekim 1922’de Mudanya Mütarekesi’nin yapıldığı bina, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk binası, 4 Eylül 1919’da Sivas Kongresi’nin yapıldığı binalar gibi tarihi mekanların resimleri de bulunuyor. Sergi, 8 Eylül’e kadar ziyaret edilebilecek.

 CEMAL AKYILDIZ KİMDİR

Trabzon’un Of ilçesinde doğan ressam Cemal Akyıldız, Güzel Sanatlar Akademisinde resim eğitimi almak için 1949 yılında İstanbul’a gelir. Bu Karadeniz delikanlısı, zamanın değerli ressamlarının atölyelerinde klasik tarzda resim çalışmalarını sürdürür. Resme ve sanata adanan ömrüne neleri sığdırmaz ki?

Resmin her dalında eserler veren sanatçı, eğitim konulu kitaplara resim çizerek basın topluluğuna da girer. Tarih konulu, belgesel nitelikli ve iz bırakacak, gravür tarzında resimler çizerek sanat adına hizmet üretir. Başlangıçta çalışma alanı olarak İstanbul’u seçmiştir. Daha sonra Anadolulun birçok bölgelerindeki tarihi yapıların, gravür tarzında resimlerini çizerek sanat hizmetinde bulunur. Anadolu’yu gezerek çizeceği eserlerin bulunduğu yerlere gidip, tarihlerini de araştırarak çizer. Milli Mücadelede yer alan ülkemizin en önemli tarihi mekânlarını çizmek için Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilmiştir. Belgesel nitelikteki bu resimlerinden şimdiye kadar yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda sergi açmıştır. Sanatçının bu çalışmaları televizyon yayınlarına da kimi zaman konu olur.

Çizdiği mimari özelliklerimizin en önemlileri olan Mimar Sinan’ın eserleri ile Türkiye’nin en önemli camilerinin, Selçuklu ve Osmanlı Eserleri’ni bizzat yerinde inceleyerek çizim çalışmalarını ortaya koyar. Karadeniz, Cemal Akyıldız’ın sevdasıdır. Kendine özgü mimarisi olan bölgede ana malzeme ahşap olur. Bilindiği gibi Karadeniz, bu konuda da Anadolu’nun diğer bölgelerinden farklılık gösterir. Ancak birçok örnek zaman içinde yok olup gitmektedir.

Çizdiği resimlerle gelecekte araştırmacılara ışık tutacak örnekleri kalıcı kılan ressam Cemal Akyıldız, önce doğduğu üç asırlık evin resmini çizdi. Sonrasında yaşama zevkinin ve ahşap mimarisinin zirvesi olan Karadeniz Konaklarını çizmeyi sürdürür. Türkiye genelinde ortaya koyduğu yapıtlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yayınlanır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam