reklam
reklam

'Biz öyle sıradan tehdit edilecek bir ülke değiliz'

Eklenme Tarihi: 18 Aralık 2015, Cuma - 09:00   Okunma Sayısı: 152248

ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Putin açıkça Türkiye'yi tehdit ediyor. Siz bir ülkeyi açıkça çıkıp nasıl tehdit edebilirsiniz? Türkiye sıradan bir ülke mi? 'Hadi bak bakalım Suriye üzerinde senin uçakların uçuyor mu?' diyor. Arkasından ekliyor, 'füzelerimiz yoktu, şimdi füzelerimizi koydum.' Bu kabul edilemez, asla kabul edilemez. Türkiye'nin böyle bir tehdidi kabul etmesi asla mümkün değil. Biz öyle sıradan tehdit edilecek bir ülke değiliz" dedi. 

Kılıçdaroğlu, Habertürk televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yıllık değerlendirme toplantısında, Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin giderek sertleştirdiğinin belirtilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Bir devlet başkanının, komşu bir ülkeye yönelik olarak bu kadar sert ifadeler kullanmasını asla doğru bulmuyorum" dedi. 

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin son dönemde giderek geliştiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Tablonun bu noktaya gelmesini tabii doğru bulmuyoruz. İki ülke daha sakin davranabilmeli ama Putin'in giderek olayı tırmandırması asla doğru değil ve doğru da kabul etmiyoruz. Türkiye'ye yönelik düşmanca bir tavır asla doğru değil. Bu iki ülkeye de zarar verir. Oysa iki ülkenin de kazanması lazım. İki ülkenin dost olması lazım. Rusya uçağının sınırı ihlal ettiği için düşürülmesi tabii o günün koşullarına bağlı. Düşürülmeden de Rusya uyarılabilirdi ki bizim askeri kaynaklar 'uyardık' diyor ama Ruslar bu uyarıyı almadığını söylüyor. Ortada henüz bilinmeyen bir alan var. 17 saniyelik bir ihlal var orada. Kuşkusuz bizim ülkemizin sınırlarımızın başka ülke tarafından ihlal edilmesini asla doğru bulmayız. Biz nasıl başka ülkenin sınırlarını ihlal etmiyorsak, edemiyorsak, uluslararası hukuk buna izin vermiyorsa aynı kurallar Rusya için de geçerli. Rusya'nın Türkiye topraklarını havadan ya da karadan ihlal etmesi doğru kabul edilemez."

Krizin, "derin bir kriz" olduğunu ancak iyi yönetilmediğini savunan Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu süreçte konuşmaması gerektiğini iddia etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarda bulunması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Eleştirebilirdi, 'talimatı ben verdim' diyebilirdi ama Sayın Cumhurbaşkanı sorunun çözümünde anahtar rol oynayabilirdi. Daha sakin konuşabilirdi, Putin'i arayabilirdi. Hiç konuşmayacaktı, Davtuoğlu'ndan bilgi alacaktı, ayrıntıları görecekti, Davutoğlu konuştuktan sonra söylebilirdi. Cumhurbaşkanı olarak daha itidalli, olaylara daha kararlı, çözümleyici yaklaşabilirdi. Böyle bir söylemle gidebilirdi ama öyle olmadı, tam tersi oldu. 'Rus uçağını vurduk' diye açıklama yaptı, 10 dakika açıklamayı değiştirdi. Öyle anlaşılıyor ki devletin duyarlı kaynakları, Başbakandan önce Cumhurbaşkanını bilgilendiriyorlar o da hemen açıklama yapıyor. Az önce söyledim cumhurbaşkanlarının çok dikkatli olması gerekir."

Yeni dönemde, hükümetle, anamuhalefet partisinin sorunlara karşı "uzlaşmacı" bir tavrı ortaya koyup koymayacağının sorulması üzerine de Kılıçdaroğlu, bunun hükümetin tavrına bağlı olduğunu söyledi. 

Hükümetin yapacağı güzel şeylerde, kendilerinden destek istemesi halinde bu desteği vereceklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, bu noktada kendileri açısından bir sorun olmadığını söyledi.

Yeniden Putin'in açıklamalarına değinen Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Putin'in açıklamalarındaki kabul edilemez temel nokta şu; Putin açıkça Türkiye'yi tehdit ediyor. Siz bir ülkeyi açıkça çıkıp nasıl tehdit edebilirsiniz? Türkiye sıradan bir ülke mi? 'Hadi bak bakalım Suriye üzerinde senin uçakların uçuyor mu?' diyor. Arkasından ekliyor, 'füzelerimiz yoktu, şimdi füzelerimizi koydum.' Bu kabul edilemez, asla kabul edilemez. Türkiye'nin böyle bir tehdidi kabul etmesi asla mümkün değil. Biz öyle sıradan tehdit edilecek bir ülke değiliz. Biz bu ülkenin kuruluşunu, kanla, gözyaşıyla yaptık. Dolayısıyla böyle bir mücadeleden çıkıp geliyorsunuz, bu mücadeleyi kazanırken de Rusya ile dostluğumuz da vardı. Rusya'dan gelen silahlar da vardı, yardım ettiler. Şimdi kalkıp da bir uçak düşürme olayı dolayısıyla ki hükümet şu açıklamayı da yaptı, Cumhurbaşkanı 'üzgünüz' dedi. Bir bakan 'Rus uçağı olduğunu bilsek düşürmezdik' dedi. Üzgünüz demek aslında bir anlamda dolaylı özür dilemektir, tansiyonu düşürmek demektir ama öyle anlaşıyor ki Putin, tansiyonu düşürmekten yana değil, bunu bir iç politika malzemesi haline dönüştürdü. Şimdi farklı bir sürecin içine girdik, umarım Türkiye bunları aşar." 

Musul'daki Türk askerinin nöbet değişimine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, "Irak merkezi hükümetinden izin almadan bir başka ülkeye girmek doğru değil. BM var, evrensel hukuk var. Bir ülke sizi davet eder, gider yerleşirsiniz. Daha önce gidenler izin alarak gidilmiş. Asker gönderiyoruz gelen tepkiler üzerine geri çekiyoruz, bu olmamalıydı" dedi. 

DAEŞ'in saldırısını hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, "Umarım Türkiye o bölgede bir provakasyonla karşı karşıya kalmaz" ifadesini kullandı. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, artan terör olaylarına ilişkin ölümlerin karşılıklı kini, öfkeyi besleyeceğini, akıllı mantıkla soruna yaklaşıp çözmek gerektiğini söyledi. 
"Güneydoğu'daki terör operasyonlarının" sorulduğu Kılıçdaroğlu, bölgenin ciddi sorunlarının olduğunu ve bunların çözülmesi gerektiğini belirterek, bölgenin sorunlarının çözümü için iktidarın geçmişte bazı adımlar attığını ancak bunların yanlış olduğunu savundu. 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam