reklam
reklam

DEİK'in çalışma usul ve esasları belirlendi

Eklenme Tarihi: 26 Kasım 2017, Pazar - 13:00   Okunma Sayısı: 127086

ANKARA 

Ekonomi Bakanlığının Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve İş Konseyleri̇ Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, özel sektörün dış ticaret, uluslararası yatırım, hizmetler, müteahhitlik, lojistik başta olmak üzere tüm dış ekonomik ilişkilerini yürütmek ve iş dünyasının ihracatı artırma ve iş geliştirme çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla bir platform olarak kurulan

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)  ve bu Kurula bağlı olarak faaliyet gösteren iş konseylerinin çalışma usul ve esasları düzenlendi.

Yeni yapıda mevcut kurucu kuruluşlar devam edecek. Bundan sonra üye olan kurumlar, kurumsal üye olarak devam edecek.

DEİK'e üye olan birlik, meclis, oda, borsa, dernek, vakıf gibi özel sektörü temsil eden kuruluşlar ile üst kuruluşlar, kurumsal üye olacak.

Ekonomik ilişkilerin kurulmasına yardımcı olacak

DEİK, Türkiye’nin yabancı ülkeler veya uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari, sınai ve mali ilişkilerini izlemeye, bu tür ilişkilerin kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olacak. Ülkelerde, İş konseyine bağlı alt İş Konseyleri kurulabilecek.

Yönetim Kurulu 35 üyeden oluşacak

Yönetim Kurulu, biri başkan olmak üzere 35 üyeden oluşacak. İş Konseyleri Başkanları arasından 11, Kurucu Kuruluşlar arasında yer alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) temsilcilerinden 4, diğer kurucu kuruluş temsilcileri arasından 9, DEİK üyeleri arasından 10 asil, 10 yedek üye olmak üzere toplam 34 asil, 10 yedek üye seçecek.

Yönetim Kurulu Başkanı, Ekonomi Bakanı tarafından belirlenecek ve görevden alınacak. Yönetim Kurulu 4 yıl süreyle görev yapacak. İş Konseyleri Yürütme Kurulları Genel Kurul’da seçilecek.

DEİK Yönetim Kurulu, Yönetim Kurulu Başkanı başkanlığında en az iki ayda bir toplanacak. Başkanın katılamadığı toplantıya, Dört Ana Kurucu Kuruluşun Başkanlarından Başkanın görevlendireceği birisi başkanlık eder. DEİK Yönetim Kuruluna, Ekonomi Bakanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı gerekli hallerde başkanlık edebilecek.

İş konseyleri Bakanlık onayıyla kurulacak

İş konseyleri, Yönetim Kurulunun önerisiyle Bakanlık onayıyla kurulacak ve gerektiğinde aynı şekilde sona erdirilecek. Ülke menfaati ve stratejik hedefleri gerektirdiği hallerde, Bakanlık, İş Konseyleri kurmak üzere bu şartları aramayabilecek. İş konseylerinin etkinliğini güçlendirmek amacıyla iki taraflı olarak kurulacak. Bunun mümkün olmaması durumunda, işlevsellik ve ülkenin ekonomik menfaatleri çerçevesinde değerlendirme yapılacak.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam