reklam
reklam

Bir festivalin ardından

Köşe Yazarı: ELİF DOĞAN   Eklenme Tarihi: 9 Ağustos 2023, Çarşamba - 12:11   Okunma Sayısı: 100701
  1. Uluslararası Çıldır Göl Festivali ve Âşık Şenliği Anma Günü yoğun katılımlı programlarla Ardahan İli Çıldır İlçesinde gerçekleşti. Bu güzel etkinliğe Maltepe Ardahanlılar Derneği Başkanı Yaşar Geler hocamızla beraber otuz kıymetli insan da berber katılım sağladılar. Yaşar hocamızın festivalle ve etkinliklerle ilgili gözlemlerini siz değerli okurlarımızla buluşturacağız.

***************************************************************************

Bazı durumlardan çıkarımlar yapmak için öncelikle o durumun ya da olgunun anlamını bilmekte yarar vardır ve bunun detaylarını aşağıda vereceğim. Bunun için ben de öncelikle bu yıl on dokuzuncusu yapılan Uluslararası Âşık Şenliği Anma ve Çıldır Göl Festivaline katıldım. Hatta katıldım derken hem kişisel olarak hem başkanlığını yapmış olduğum Maltepe Ardahanlılar Derneği olarak yaklaşık 30 kişilik bir grup hem de program yapımcılığını yapmış olduğum ÇILDIR TV adına katılım sağladım.

Doğaldır ki yılda bir kez uğrayabildiğimiz memleketimize giderken mümkün olduğu kadar ilçemizin yönetim kademeleri, kaymakamlık, belediye başkanlığı, bürokrasisi, basını ve STK’larını da ziyaret etmek gerekiyor. Çünkü, malum gazetecilikte yapmış olduğumuzdan öyle her zaman uzaktan ahkâm kesmekle olmuyor. Yakından ve birebir temaslarla aldığımız bilgileri de objektif olarak yansıtmak gerektiğini düşünüyorum.

Doğaldır ki bir etkinliğe ne kadar iyi hazırlanırsanız hazırlanın azda olsa mutlak eksikleri oluyordur. Önemli olan o eksikliklerin organizatörler tarafından fark edilmesi ve ikincisinde gideriliyor olmasıdır.

Gördüğüm kadarıyla ufak tefek eksikliklerine rağmen organizasyon iyi yönetildi. Her iki organizasyonda da benim için elzem olan kadın erkek eşitliği ve varlığı bakımından kadının ikinci konumda olması oldu. Erkek egemen bir toplumsal varlık hala ne yazık ki ülkemizin tepesinde duruyor. Özellikle de uzak noktalardan festivale gelen ve çoğunluğunu da “röportajlarımdan edindiğim bilgiyle söylüyorum” hayatında ilk kez memleketine gelmiş olduklarını ifade eden kadınlarımızın serzenişleri kendilerinin fark edilmediği konusuydu. “Bu bilgi de alanlarda bulunan kadınlarımızın ifadeleridir.”

Bu festival vesileyle de zaman darlığı nedeniyle kaymakamlığımıza, belediye başkanımıza ve köşe yazarlığını da yapmış olduğum Çıldır’ın tek gazetesi ÇILDIR MANŞET’e ziyaretlerde bulunduk.

Bu ziyaretlerimizde Çıldır’ın köstebek yuvasına dönmüş halini belediye başkanımız K. Yakup Azizoğlu ile istişare ettik. Kendisi bize, ilçemize 2024 yılında doğalgaz verileceğini ve bunun projelendirildiğini bu nedenle de ilçenin tüm alt yapı sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiğini bu nedenle ilçenin şu an itibariyle böyle bir durumda olduğunu açıkladı. İlçe halkından biraz sabır istedi.

Özellikle de önemli bir turizm merkezi konumunda olan Çıldır İlçemizin potansiyelini bildiklerini ve değerlendirdiklerini söylediler. Hatta Çıldır Gölü ve çevresi ile ilgili düşündüğüm projeyi ifade ettiğim de değerlendirebileceklerini söylediler. Ancak, Çıldır Gölü ve çevresi Çıldır merkez ilçe sınırlarında olmadığı için çok fazla da müdahale edemedikleri gerçeği ile de karşı karşıyayız.

Ancak, Çıldır Eşmepınar ve Sazlısu köylerinin mahalle olarak ilçeye bağlanmasından ve bununda İlçe Belediye Meclisinin kararından sonra mümkün olabileceği bilgisini verdiler. Bu ziyaretimiz esnasında Maltepe Ardahanlılar Derneği merkezine asılmak üzere Çıldır Şeytan Kalesi’nin bir tablosunu ve Âşık Şenlik ile ilgili kitapları hediye etmesi oldu. Kendilerine derneğimiz adına da ayrıca teşekkür ediyoruz.

Bir önemli gelişme de bizim heyetin Aktaş Sınır Kapısı’na gitmek isteği ile ilgili talebiydi. Sınır kapısı yetkililerini arayarak heyetimize yardımcı olmaları konusunda hızlı randevu alması ve bu ziyaretimizi gerçekleştirmemize vesile olmasına da ayrıca teşekkür ediyoruz. Ayrıca, Mozeret Tepesi’nde bulunda Seyir Terasından Şeytan Kalesini seyretmek, resim çektirmek de çok önemliydi.

İkinci ve önemli durağımız ise, daha Çıldır’a gelmeden arayıp randevu talep ettiğimiz genç ve dinç Çıldır Kaymakamı Muhammed Enes İpek ‘in makamı oldu. Kaymakamımız verdiği randevuya o günün yoğunluğuna rağmen zamanında gelmesi ve “zamanınız kısıtlı sizi sıkıntıya sokmayalım” dememize rağmen “Asla. Şu an zamanımı size göre planladım, sorun yok” demesi bizleri ve heyetimizi mutlu etmiştir.

Kaymakamımızla da ilçenin birkaç yıldır yüzdürülemeyen gezinti teknesi, köy yollarının asfaltlanması, ilçenin hastanesi olarak bilinen sağlık kuruluşunun doktor ve çalışan personel durumu, Çıldır gölü turizm nazım planı, ilçenin tarım, hayvancılık ve mera sorunları, uluslararası bağlantı yolları, Gürcistan’a giden yol üzerinde Mozeret Tepesinde bulunan ve yapımı devam eden Âşık Şenlik Tüneli gibi birçok konu üzerinde sorularıma karşılık bilgilendirme yapması ve fikir alışverişinde bulunmamız oldu.

Kaymakamımıza özellikle ilçemizin önemli değeri, kültür elçisi ve kahramanlık timsalimiz Halk ve Hak Aşığı Âşık Şenlik üzerine fikirlerini sordum ve fikirlerimi paylaştım. Bu konuda yapılacak olan her türlü çalışmaya destek vereceğimizi kendisine ilettim ve kendisinin de ihtiyaç duyulduğunda birlikte çalışabileceğimizi bizlerden destek isteyebileceğini ifade ettiler.

Ayrıca, Maltepe Ardahanlılar Derneği olarak Çıldır ilçemize yapmış olduğumuz eğitim destekleri konusunda bilgiler aktardım.

Üçüncü durağımız ise, ÇILDIR MANŞET GAZETESİ oldu. Gazeteci Rıfat Vural ile Çıldır’ın tek gazetesi ve tek sesi olan Çıldır Manşeti ve çalışmalarını konuştuk. Ayrıca, aynı zamanda ilçemizin süt ve süt ürünlerinin, balının satıldığı tek merkez olan VURALLAR SÜT ÜRÜNLERİ’ ni ziyaret ettik ve bir nebze de ilçemiz esnafına katkımız olsun adına yöresel ürünler alışverişimizi yaptık.

Bu festivalin bizleri sevindiren en önemli yanı ise iki gün boyunca süren etkinliklerde herhangi bir olumsuz olayın olmamasıdır. Tam da bu nedenle değil miydi, Çıldır'da adliyelerin kapanması ve cezaevinin yıkılması. Ne mutlu biz Çıldırlılara!

***************************************************************************

İlk gün;

Âşık Şenliği Anma Programında öncelikle Çıldır Belediye Başkanı K. Yakup Azizoğlu, Çıldır Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Şimşir, Aşık Şenlik Derneği Başkanı Gündüz Özdal ve Aşık Şenlik, Yakınsu ve Suhara Mahallerinin Muhtarları Dural Karahan, Lokman Gündoğdu ve Yavuz Çiftçi’ nin alan hazırlıkları ve ağırlama konusundaki çabaları yadsınamaz. Her ne kadar bulunduğumuz ortamda ve özellikle de aidiyet duygusuyla oraya taşıdığımız kadınları/bizleri görmezden gelmeleri ve kültür merkezindeki erkek egemen ikram ve kadın bulunmayışı durumları içimizi acıtsa da genel olarak iyiydi.

Bu konuda da emeği geçenleri ve özellikle o ikramları hazırlayıp emek sarf eden kadınlarımızı kutluyorum. Âşık Şenlik’in mezarı başında anılması ve katılım iyi olması bizleri gururlandırdı. Oraya davet edilen Âşıkların performansları kayda değerdi. Zaten Âşık Şenlik’te eserlerinin yaşatılması ve kuşaklara aktarılmasıyla yaşatılabilir ve böyle bir programla anılabilirdi.

Hatta Âşık Şenlik Derneği Başkanı Özdal Gündüz’ün vermiş olduğu bilgiye göre; Aşık Şenlik Kültür Derneği’nin artık dar kapsamlı bir köy derneği niteliğinden arındırılması ve Aşık Şenlik Vakfına dönüştürülmesi projesi önemsenmesi gereken bir konudur. Tabiidir ki tüm halka açılacak olan bir vakıfla ulusal ve uluslararası boyuta taşınabilir Âşık Şenlik.

Bu konuda Âşık Şenlik’in ulusal ve uluslararası boyutta tanıtımı fikrini İlçe Kaymakamımız Muhammed Enes İpek’in anlatımlarından da çıkardık. Önce tanıtımı sonra korunmaya alınması fikrinin ağır bastığını gördük.

İkinci gün;

Gelelim festivalin ada ayağına. Daha önceden görüştüğümüz katılımcılardan davet aldığımız ve misafirimizsiniz diyen Sezgin Senemoğlu’na teşekkür ediyorum. Götürdüğümüz tüm davetlileri çadırlarına buyur ettiler. Ancak, daha sonra ticari faaliyet olduğunu söyleyen ve ücretli hizmet olduğunu öğrenen misafirlerimizden içtikleri çayların parasını isteyen oradaki/çadırdaki vatandaş hariç tabi ki.

Özellikle alanda grubumuzu çadırına davet eden Taşdeğirmen Köyü Muhtarı Özcan Korkmaz’ın ve köylülerinin misafirlerimize karşı sınırsız ve koşulsuz tutumları ve ikramları için de muhtarımız bir alkışı ve teşekkürü fazlasıyla hak ediyor. Aşık Şenlik Baba’nın deyimiyle, “Can kurban olsun Çıldır’a edep erkân ordadır.” Deyimine denk düşen davranışı göstermişlerdir Taşdeğirmenliler.

Yine Çıldır Yukarıcanbaz Köyü Dernek Başkanı Sinan Göller ve Köy muhtarı Çetin Karaca’nın aynı şekilde grubumuza sınırsız ikram ve olumlu yaklaşımları, yakın ilgi ve destekleri takdire şayandı. Grubum ve ÇILDIR TV adına teşekkür ediyorum. “Sizlerde iyi ki varsınız” dedirten davranışlarına tanık olduk.

Birçok köyün muhtarlığı ve derneğinin alanda olmaması, derneklerle köy muhtarlarının sorunlu olması ve ortak hareket etmemiş olmamaları da bize yansıyan bilgiler arasında arşive atılmıştır. Bu tür etkinlikler halkın kaynaştırılması, yılda bir gün de olsa bir araya getirilmesi, sılayla gurbetin buluşturulması, kültürümüzün ve sanatımızın kuşaklara aktarılması, sanatçılarımızın yöresel türkülerle eğlendirme çabaları festivallere katılan renklerdir.

 

Özellikle bu yıl oluşturduğumuz Maltepe Ardahanlılar Derneği Korosu/Sevdalinka’nın şefliğini üstlenen ve yıl içerisinde iki defa konser vermemize olanak sağlayan Sanatçımız Sakine Tatlıtürk’e ve diğer tüm sanatçılara teşekkür ve tebriklerimi sunuyorum.

Etkinliklerde emeği geçen öncelikle Halk ozanlarımızın tamamı ve yine görev alan sanatçılarımızın tamamına, başta ÇILDIR TV olmak üzere katılım sağlayan tüm basın ve yayın kuruluşlarına, alanların katılımcılarının yüzde doksanını oluşturan kentlerden akın akın gelen yerli ve yabancı halkımıza ve yerleşik Çıldır halkına, kentlerden katılımcıları Çıldır’a taşıyan otobüsleri temin eden başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere, Ataşehir Belediyesine, Esenyurt Belediyesine, Çekmeköy Belediyesine, Esenler Belediyesine ve anımsayamadığım ya da fark edemediğim başka belediyelerde varsa onlara, kısaca katılım sağlayan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür etmek şarttır diye düşünüyorum.

Bir teşekkürü de iki gün boyunca sahnede, kürsü başında sunumlarıyla ve üstün performanslarıyla dikkat çeken sunucumuz Duygu Akçay ve ikinci gün sunum için Ankara’dan gelen Ergüder Şimdi’ ye gönderiyorum.

Sanırım ana teşekkürün birisi de yarı sponsorumuz Çıldır Gölü Taş Konak Otel İşletmecisi Güven Bayraktar, Patroniçe yengem Hava (Tamam) Geler ve güler yüzlü, sempatik tüm çalışanlarına olmalıdır. İki gün boyunca kahrımızı çektiler. Sınırsız kahvaltıları, akşam yemekleri o güzelim otel odaları ve özelliklede yemyeşil doğanın içerisinde bölge için bulunmaz bir nimet olan Taşkonak Otelin sahibi ve bu güzel tesisi Çıldır’a kazandıran Prof. Dr. Yusuf Bayraktar’a da bir teşekkür borcumuz olduğunu düşünüyorum.

Ya Maltepe Ardahanlılar Derneği yönetimi ve üyelerine ne demeli? Gidiş dönüş yaklaşık 3.200 km. yola katlanarak dört günlük yorucu otobüs yolculuğunu off demeden sorunsuz tamamlayan tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler ediyorum.

Ayrıca, birde özür borcumuz olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, ÇILDIR TV ekibi olarak ben Yaşar GELER, Doğan YÜCEL, Latif KOCA, Asena Aysel DEMİRKAYA, Senay Aydın ÖNDER, Levent KIZILIRMAK ve Çıldır temsilcimiz Burhan KARAHAN olarak günler hatta aylar öncesinden hem görsel hem teknik hem de fikirsel hazırlıklar yaptık. Her şeyin normal seyrettiği bir süreçte ne yazık ki alanda birçok teknik sorunla karşılaştık.

Bilemiyorum sadece bir tahmin, adada güvenlik önlemleri açısından alınmış olan bir güvenlik tedbiri miydi neydi, sinyal kesiciler mi vardı, bilemiyorum ama özellikle yapmış olduğumuz canlı yayın ve röportajlarda interneti kullanamadık, telefonlar çekmiyordu ve iletişim kurmakta zorlandık.

Özellikle de rejisel sorundan kaynaklı yapmış olduğumuz yayınların sesinin olmadığını izleyicilere sesli aktarım yapamadığımızı sonradan fark ettik. Bu nedenle de ÇILDIR TV olarak tüm kesimlerden özür diliyoruz. Bu durumdan bizler de bir ders çıkaracak ve ileriye dönük gereğini yapacağız.

Ve bir festival daha böyle geçmiş oldu. En sevindirici yanı ise, kimsenin burnu kanamadan sonlanmış olması oldu. Nice festivallere…

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam