reklam
reklam

Tenzor Cup'da 4.etap geride kaldı

Eklenme Tarihi: 9 Nisan 2024, Salı - 12:04   Okunma Sayısı: 82375
Uluslararası düzeyde Profesyonel ve amatör yelken sporcularını buluşturan ve sadece J/70 sınıfı teknelere açık olan Tenzor International Cup’ta Kış Serisi'nin dördüncü etabı tamamlandı.

Türkiye Yelken Federasyonu'na bağlı olarak oluşturulan Türkiye J/70 Birliği ile AP Tesis Yönetimi şirketi işbirliğinde Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü TAYK tarafından düzenlenen Tenzor International Cup toplam 5 etaplı bir açık kış serisi olarak uluslararası düzeyde profesyonel ve amatör yelken sporcularını bir araya getiriyor. Yarışın isim sponsorluğunu finansal ve hukuk firması Tenzor Consulting Group tarafından düzenlendiği için yarışta Tenzor International Cup ismi kullanılıyor. Sportif direktörlüğünü deneyimli yelkenci Burak Zengin'in yaptığı Tenzor International Cup’ın Bodrum Aspat Koyun'nda gerçekleştirilen dördüncü ayak yarışlara toplam 13 takım katıldı. Bodrum Akyarlar, J/70 Tenzor International Cup’a dördüncü kez ev sahibi oldu. 6’sı Rus 13 ekibin katıldığı 4. Etap mücadelesinde birinciliği Andrei Pushkin liderliğindeki Tenzor Team kazanırken,Dolce Vita ikinci, Arif Gürdenli yönetimindeki Orient Jr. üçüncü sırayı alarak podyumun diğer basamaklarını doldurdular. İlk günün birincisi Levent Peynirci liderliğindeki Chees ise mücadeleyi 5. sırada bitirdi. 4 etapta 37 yarış yapılan Tenzor J/70 International Cup 2023-24 Kış Serisi, 11-14 Nisan’da yapılacak 5. Etap ile sona erecek.

İlk gün

Üç gün boyunca yelkenler 11 kez yarış için açıldı. Teknik organizasyonu TAYK tarafından gerçekleştirilen, Başhakemlik görevini ise Can Giray’ın üstlendiği 4. Etap'ta elverişli rüzgar yakalanınca 3 gün boyunca rekabet düzeyi oldukça yüksek 11 yarış gerçekleşti.  İlk gün, Bora Olcav dümenciliğindeki  Cheese Sailing takımı bir birincilik ve iki ikincilikle üç yarış sonunda sıralamada ilk sıraya yerleşti. Inna Balashova yönetimindeki Dolce Vita ise Cheede'in sadece 1 puan gerisinde günü tamamladı. Yarışlara 4. Etap’ta dahil olan Aleksandr Romanov yönetimindeki Rus ekip Gaswar takımı ilk günün üçüncüsü oldu. Cheese takımının taktisyeni Levent Peynirci, ilk yarış gününün sonunda “Harika bir takım çalışması ile iyi bir hız yakaladık. Her şey harikaydı, hatta beklediğimizden daha iyi geçti” şeklinde açıklamada bulundu.

İkinci gün

Mücadele yoğunluğu yarışın ikinci gününde arttı. Akyarlar Koyu, 12-18 knot’luk mükemmel rüzgârla daha çekişmeli yarışlara sahne oldu. İkinci günde düzenlenen dört yarışta, şans Dolce Vita takımıyla beraberdi; bir yarış kazandılar ve iki kez ikinci oldular. Bu yarış gününün sonunda, Dolce Vita sıralamada Cheese takımının önünde yer aldı ve genel klasmanda birinci sıraya yerleşti. Dolce Vita takımının taktisyeni Alisa Kirilyuk “Suda çok sıkı mücadele nedeniyle birçok protesto durumu yaşandı, hakemler suda çok sıkı çalışmak zorunda kaldılar, ihlalleri fark ettiler ve cezalar verdiler. Neyse ki, takımımız bu zor günden başarıyla çıktı” diyerek günün değerlendirmesini yaptı. Bu arada etkili bir takım çalışması sayesinde Tenzor Takımı, 6. sıradan 3. sıraya yükseldi, Orient JR ise onlara çok yakın puanlarla günü tamamladı. Bogatyrs, Gaswar, Hubex ve Happyhour JR takımları sırasıyla 5. ila 8. sıralarda kaldılar.

Üçüncü gün

  1. Etabın son yarışları için Pazar günü yelkenler bir kez daha açıldı. Son gün bazıları için oyun değiştirici bir gündü. Tenzor Takımı performansını en üst seviyeye çıkararak üst üste 3 yarışı kazanmayı başardı ve Dolce Vita takımının önüne geçerek bir zafer elde etti. Orient JR'nin uluslararası mürettebatı 3. sıraya ulaştı ve Seri'deki ilk podyumunu kutladı. Gaswar, Cheese ve Bogatyrs takımları ilk 6'da yer aldı. Corinthian bölümünde IVEDI takımı başlangıçtan itibaren ilk sırayı kontrol etti ve yarışın sonuna kadar elinde tuttu. Ayaz ikinci sırayı elde ederken, Azzurro üçüncü, Aspat takımı ise dördüncü oldu.

Tenzor Cup 4. Etap sıralaması şu şekilde gerçekleşti:

Tenzor Takımı 18 puanla birinci, Dolce Vita 23 puanla ikinci, Orient JR 29 puan ile üçüncü, Gaswar 37 puanla dördüncü, Cheese 41 puanla beşinci, Bogatyrs 41 puanla altıncı, Hubex 50 puanla yedinci,           Hapyhour JR 58 puan ile IVEDI 68 puanla dokuzuncu, Ayaz 73 puanla 10., Dva Topora 94 puanla 11., Azzurro 99 puanla 12., ASPAT ise 107 puanla 13.oldu.

Dünyanın en popüler yarış sınıfı

Kısa sürede dünyada popülerleşen J70 sınıfı, ülkemizde de hızlı bir gelişim gösterdi. İlk kez Birleşik Devletlerde 2012 yılında üretilen J70 sınıfı; dengeli olması, rahat ve kolay kullanımıyla kısa sürede yelkenciler arasında en çok tercih edilen yarış teknesi olarak öne çıktı. J70 yarış teknelerinin en büyük özelliği ise sökülebilir karbon direğinin salması çekildikten sonra teknenin treylere alınarak nakliyesinin kolayca yapılabilmesi. J70'ler Türkiye Yelken Federasyonu tarafından 2018 yılında J/70 sınıfı olarak tescil edildi. Ardından da J70 sınıfı yarış teknesi olanların bir araya gelmesiyle J/70 Türkiye Birliği kuruldu.

İlk iki etap da Bodrum'da yapıldı

Sadece J/70 sınıfı teknelere açık olan Tenzor International Cup’ta ilk etap geçen yıl Aralık ayında  Bodrum Akyarlar bölgesinde yapıldı. 7’si Rus olmak üzere toplam 12 ekibin katıldığı mücadelede 5 Türk ekipten 4’ü Corinthian kategorisinde yarıştı. 8 yarışın yapıldığı ilk etapta birinciliği Tenzor Team elde etti. Bogatyrs ikinci, Dolce Vita ise üçüncü sırayı aldı. Türkiye adına en iyi dereceyi 6. sırayı alan Arif Gürdenli yönetimindeki Orient Jr. teknesi elde etti. Akyarlar Koyu’nda yarışların yapılacağı ilk gün görüşü azaltan ve rüzgarı olumsuz etkileyen sağanak yağış yüzünden start verilemedi. Bunun üzerine üç yarışın üzerine iki telafi yarışı daha ekledi. Kuzeyden esen ve 15 knot gücünde kadar çıkan rüzgar her yarışta sıralamanın değişmesine neden oldu. Son gün rüzgarın yönünün güneye dönmesi ile ilk etap 8 yarışla tamamlandı. 2023 Ocak ayında gerçekleştirilen ikinci ayak yarışlarına ise toplam 13 takım katıldı. Son derece zorlu geçen yarışlar sonunda birinciliği Konstantin Besputin kaptanlığındaki Bogatyrs teknesi kazandı. Inna Balaskova kaptanlığındaki Dolce Vita ikinci, ilk etabın birincisi Andrei Pushkin idaresindeki Tenzor Team ise üçüncü oldu.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam