reklam
reklam

Çizgi severler Festivalde buluştu

Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2023, Pazartesi - 22:13   Okunma Sayısı: 47413
Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda düzenlenen Kadıköy Çizgi Festivali, canlı çizimlerden sergilere, eşi az bulunur çizgi roman mezatlarından imza günlerine, karikatür derslerinden çizgi film gösterimlerine kadar birbirinden renkli etkinliklere sahne oldu.

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği Çizgi Festivali, Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleştirildi. Birçok yayınevi, dernek ve platformun katıldığı festival, üç gün sürdü. Festival alanında kurulan stantlarda çizgi roman ve karikatür dergileri de okurları ile buluştu. Festival, Çizgi Roman Okurları Derneği’nden Bülent Üstün ve Cengiz Üstün’ün imza günü ile başladı. Ayrıca yine aynı saatte Maltepe Üniversitesi Çizgi Film Ve Animasyon Bölümü Öğrencileri tarafından festivalin ilk film gösteriminde “Animasyon Seçkisi” çizgi severlerle buluştu. Her yıl çizgi ve karikatür meraklılarını, Türkiye’nin en önemli çizerleri ve karikatüristleri ile buluşturan Kadıköy Çizgi Festivaline, İstanbul’un birçok ilçesinden çizgi ve karikatür tutkunları akın etti. Hafta sonunda güzel havayı fırsat bilen İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği festival, ünlü çizerlerin imza günlerinden animasyon film gösterimlerine, söyleşilerden canlı çizimlere, sergilerden mezatlara kadar gün boyu süren birçok etkinliğe ev sahipliği yaptı. Çocuklar, gençler ve yetişkinler için de birbirinden renkli atölyelerin yer aldığı festival alanında çizgi roman, karikatür dergileri ve ürünleri de meraklısı ile buluştu. Festivalin son gününde ise eşine az rastlanır çizgi romanların mezatı yapıldı. Film gösterimleri Star Wars ile zirveye çıktı. Festival programında bu yıl 1977’den 1983’e kadar yayınlanan Star Wars destanının üretilen ilk filmleri olan Yıldız Savaşları Orijinal Üçlemesi’nin gösterimi de yapıldı. Binlerce Star Wars hayranı alanı doldururken, bazı Fanlar Festivale Darth Vader, Anakin Skywalker ve Klon savaşçısı kostümüyle katılması renkli görüntülere sahne oldu. Ayrıca karikatür ve çizgi roman okurları, festival alanında ünlü çizerlerin gerçekleştireceği canlı çizimleri de izleme imkanı buldu.   

İmza günü yapıldı

Absürt mizahıyla karikatür severlerin büyük beğenisi kazanan ünlü karikatürist Emrah Ablak da Kadıköy Çizgi Festivali’ne çizgi severlerle buluştu. Moderatörlüğünü Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi sorumlusu Meriç Karcal’ın yaptığı söyleşi çizgi tutkunlarınca ilgiyle takip edildi. Festivalin imza günleri bölümünde ise Desen Yayınları, Karakarga, Baobab, Çizgi Roman Okurları Derneği, İllüstratörler Platformu, Marmara Çizgi, Paralel Evren, Tekir Kitap, Kırmızı Kedi’nin ünlü çizerleri sevenleriyle buluştu.

Mezatlarda heyecan yaşandı

Koleksiyonerler için keyifli bir alışkanlık olan mezat bölümünde ise nadir bulunan, çizgi ve karikatür dünyasının dergi ve çizimleri meraklılarına açık artırma yoluyla sunuldu. Festivalin son gününde Çizgi Roman Okurları Derneği’nin gerçekleştireceği mezatta sunumları Altan Biçen, Güngör Uzun ve Hüsnü Çoruk yaparken moderatörlüğü ise Emre Demirkol üstlendi. Çizgi Roman Okurları Derneği’nin düzenlediği “Çizgi Romanı Yaşatanlar ”sergisi, İllüstratörler Platformu’nun düzenlediği “Gelecek Gençlerin Karma Sergisi-2” sergisi, son olarak Karikatürcüler Derneği tarafından hazırlanan, “Ustalar Kuşağı: 50’ler” festival boyunca ziyaretçiler tarafından ilgi ve merakla takip edildi. Ben de Festivalin son gününde etkinliğin bir parçası olan mezata katıldım ve uzun süredir aradığım çizgi romanını kütüphaneme ekledim.

Çocuklar ve yetişkinler için atölyeler

Kadıköy Çizgi Festivali’nde çocuklar, gençler ve yetişkinler için de birbirinden renkli atölyeler hazırlandı. Dernekler ve yayınevleri tarafından gerçekleştirilecek ve festival boyunca sürecek atölyelere kayıtlar stantlarda yapıldı. Canlı çizim etkinliğine ise Ergün Gündüz ve Hakan Karataş katıldı. İmza günlerinde ise bir çok sanatçı katıldı. Çizgi Roman Okurları Derneği'nden; Bülent Üstün, Cengiz Üstün, Necmi Yalçın, Desen Yayınlarından; Berna Dörtpınar, Gökçe Yavaş Önal, Hicabi Demirci,
Baobab'dan Pınar Gökoğlu, Orhan Umut Gökçek, Fırat Yaşa, Ege Avcı, Ters Dergi Çizerleri; Ali Doğanlı, Alpay Ocak, Ayşen Baloğlu, Behiç Pek, Burak Can Korucu, Bülent Arabacıoğlu, Dinçer Aslan, Emre Aksoy, Gürcan Özkan, Hakan Bilgehan, Hakan Çelik, İbrahim Sarı, Mustafa Akyol, Necmi Yalçın, Nevzat Ziylan, Bülent Üstün, Cengiz Üstün, Ersin Burak, Necmi Yalçın, İllüstratörler Platformundan; Betül İlter (Martı Yayınları), Mustafa Delioğlu (Yapı Kredi Yayınları), İthaki'den Kenan Yarar, Cihan Kılıç, Marmara Çizgi'den Mis Dergi Çizerleri; Bülent Arabacıoğlu, Ergün Gündüz, Paralel Evren'den Erişcan Türk, Ömer Emre Erdur, Öner Tavtay, Tekir Kitap'dan Fulya Yılmaz, Başak Abdula, Memo Tembelçizer, Karakarga'dan Kutlukhan Perker, Kırmızı Kedi'den İzel Rozental, Karikatürcüler Derneği Gün boyundan Ayşen Baloğlu, Mehmet Şenocak, Öznur Kalander, Doğan Yayınlarından Gökçe Akgül, Senem Kale, Süpersonik Komiks'den Alpay Erdem, Hakan Karadeniz, Memo Tembelçizer, Mert Dolapçıoğlu, Bülent Üstün, Hakan Karataş, Memo Tembelçizer, Ömer Göksel, Gonca Mine Çelik katıldı.

Söyleşiler ilgile izlendi

Kadıköy Çizgi Festivali'nde Moderatör Meriç Karçal (Karikatür Evi Birim Sorumlusu) ve Konuşmacı Pınar Gökoğlu'nun katılımı ile Pixel Art Nedir? ve nasıl başlanır? konulu söyleşi düzenlendi. Ayrıca Çizgi Roman kahraman karakter oluşturma konusunda Moderatör Önder Çakı (Çizgi Roman Okurları Derneği Başkanı) ile konuşmacı Bülent Arabacıoğlu (Çizer, Karikatürist) önemli bilgiler paylaştı. Kadıköy Çizgi Festivali'nin Emrah Ablak ile bir söyleşi yapıldı. Söyleşiyi moderatör Meriç Karçal (Karikatür Evi Birim Sorumlusu) idare etti. Çizimden Algoritmalara: Canlandırma sanatının geleceği konulu söyleşide, moderatör Dr. Öğr. Üyesi Yüksel Balaban (İstanbul Üni. Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü) ve konuşmacılar Emre Gören (Yapım Yöneticisi), İlhan Poyraz (Anima, Yönetici Ortak), Serkan Semiz (Mojo Fx, Animasyon/Görsel Efekt Yapımcısı) yer aldı. Animasyon tutkusu: Canlandırma hareketinin 12 yılına bakış adlı söyleşide moderatör Mesrure Melis Bilgin Koen, konuşmacılar Deniz Öcal, Ezgi Su Korkmaz yer alırken, Yapay Zeka ve dünyadan gelişmeler: Yapay zekanın çizim dünyasına getirdiği yeni meslekler illüstratörler platformu konulu söyleşide ise moderatör Emine Kayalar (İllüstratör, Ressam) ve konuşmacılar: Öğr Gör. Ali Çağan Uzman (Beykoz Üni. Grafik Tasarım Bölümü), Büşra Yurtseven (İllüstratör, Ressam, Grafik Tasarımcı), Öğr. Gör. Can Pekin (Bahçeşehir Üni. Çizgi Film ve Animasyon Bölümü), Nurgül Şenefe (İllüstratörler Platformu Kurucu Başkanı)

Film gösterimleri Festivalde ses getirdi

Kadıköy Çizgi Festivali kapsamında çeşitli film gösterileri ilgiyle takip edilirken, Festivalin en çok rağbet gören etkinliği oldu. Animasyon seçkisinde; Bijou of the Forest, Bir Sesli Mesaj, Dem, Detour, Deus Ex Machine, Elma, Fener, İsimsiz (Yön. Ada Doğu Akay), Kimliksiz Bedenler, Leke, Lupin, Mirror, Sleep Writer, Tojas, Yabancı Hatıralar, Yetenek kampı seçkisinde; Bahçe, Tetrist, Görünmez Duvarlarım, İçine Kaçan Kız, Teyze, Kusursuz Hayat, Salkım Söğüt, İstasyon, Mahkumlar Adası, Obsesev, Kurdun Kutusu Fragman, 10.canlandıranlar uluslararası film festivali kazananlar seçkisinde, Home of The Heart, Kuru Kabus, The Record, The Seine’s Tears, Yıldız Savaşları: Bölüm IV- Yeni bir Umut filmleri gösterildi.

Özakancı da Festivale katıldı

Çizgi Festivali’ni ziyaret edenler arasında yönetmen ve senarist Harun Özakancı da vardı. Festival için Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür eden Özakıncı, “O kadar doğru bir şey yapıyor ki Kadıköy Belediyesi. Annelerinin ve babalarının bile ‘Bu işi bırak’ dediği adamları burada topluyorsunuz. Ben bu kadar adamı kendi mahallemde bulmam müthiş bir şey. Geçen sene de buradaydım çok beğendim” diye konuştu.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam