reklam
reklam

Kıtalararası bisiklet şöleni

Eklenme Tarihi: 16 Eylül 2023, Cumartesi - 22:41   Okunma Sayısı: 52649
'Bir Bisiklet Yarışından Fazlası' sloganıyla düzenlenecek olan 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun tanıtım toplantısı İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.

 

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından 8-15 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu tanıtım toplantısı Türkiye Bisiklet Federasyonu ev sahipliğinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. 23-30 Nisan için planlanan yarış 6 Şubat'taki depremler nedeniyle Ekim ayına ertelendi. 8 Ekim'de Alanya-Antalya etabıyla start alacak yarış, 15 Ekim'de İstanbul-Sultanahmet etabıyla sona erecek. Tanıtım toplantısına Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürü Mehmet Tuncer, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın ile davetliler katıldı.58.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na destek veren kurumların, sponsorların temsilcilerinin, bisiklet ve spor dünyasından isimlerin ve medya mensuplarının büyük ilgi gösterdiği organizasyonda, 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun Alanya’dan İstanbul’a göz kamaştıran parkuru ile ilgili detaylar paylaşıldı. Katılan takımların, etapların ve lider formalarının tanıtıldığı 58.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu Tanıtım toplantısına, Alman Artistik Bisikletçi Viola Brand’in açılış şovu renk kattı.

100.yıl coşkusu yaşanacak

Bu yıl 58.kez düzenlenecek olan yarış, hem Cumhuriyetimizin, hem de Türkiye Bisiklet Federasyonunun 100.kuruluş yılında ayrı bir gurura sahne olacak. 1963 yılında Marmara Turu olarak başlayan, 1966 yılında uluslararası nitelik kazanarak 1968 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu (TUR), bir kez daha dünyaca ünlü bisiklet takımlarını Türkiye’de ağırlayacak. Ülkemizin doğal ve tarihi güzelliklerini dünyaya tanıtacak olan yarış, Türk turizmi ve ülke tanıtımı açısından büyük önem taşıyor.

Dünyanın yıldızları etaplarda yeniden parlayacak 

58.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turunda bir çok başarılı isim pedal çevirecek. Genç yetenekler ve tecrübeli bisikletçilerin omuz omuza üst düzey rekabetinin nefesleri keseceği 58. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun bin 231,2 kilometrelik 2023 parkuruyla adeta nefesleri kesecek. Yarış, 8 Ekim'de 134km'lik ilk etabın startını Alanya'dan alacaklar. Manavgat ve Side'yi geçecek olan yarışçılar Antalya etabıyla ilk günü tamamlayacak. TUR'un 165 km'lik ikinci etabı Kemer'den başlayacak ve Kaş'ı geçecek sporcular Kalkan'da sprint finişi ile günü noktalayacak. Yarışın Kraliçe etabı olarak adlandırılan 102,9 km'lik 3.etap belkide TUR'un en zorlu mücadelesine sahne olacak. Fethiye'den start alacak bisikletçiler, Kelebek Vadisi, Ölü Deniz manzarasını devamla Babadağ zirve finişi ile etanı bitirecekler. Yarışın 162,1 km'lik 4.etabı bir kez daha Fethiye'den başlayacak. İnişli-çıkışlı bir parkuru olan etapta sporcular Göçek'te tırmanış yapıp, Dalyan, Gökova güzergahını takip ederek Marmaris'te finiş yapacaklar. 5.günün yarışı 12 Ekim 2023 günü Marmaris - Bodrum Yalıkavak arasında olacak. 180,5 km'lik parkur, 1.kategori tırmanışa sahne olduktan sonra, Yatağan, Milas güzergahını devamla, Yalıkavak Marina önünde sprint finişi ile noktalanacak. Zorluk derecesi bu yıl arttırılan 6.etapta bisikletçiler, Bodrum Kalesi önünden start alarak, Bafa Gölü, Söke, Aydın, Selçuk, Şirince güzergahlarını izleyecek Meryem Ana zirvesiyle 193,2 km'lik etabı tamamlayacak. 7. Etap 14 Ekim 2023 günü Selçuk Antik kentinden başlayacak. Torbalı, Kemalpaşa, Turgutlu, Manisa şehir merkezini devamla İzmir Karşıyaka'da son bulacak. 159,8 km'lik etap sprinterler için oldukça zorlayıcı olacak. Yarışının son gününe İstanbul ev sahipliği yapacak. Ayasofya önünden başlayacak yarışta sporcular 133,7 km'lik etapta sahili takip ederek Avrasya Tünelinden Anadolu Yakasına geçecek. Üsküdar sahilden Beykoz'a ulaşacak olan bisikletçiler, aynı güzergahtan geri dönerek, Barbaros Bulvarı, Galata Köprüsü üzerinden tarihi yarımadayı turlayacaklar. Yarış, Sultanahmet Meydanı önünde son bulacak. 

14 Ülkeden 24 Takım, 168 Bisikletçi

TUR'a, uluslararası düzeyde tanınmış ve Dünya Bisiklet Birliği’nin tescil ettiği her biri 7 bisikletçiden oluşan 24 profesyonel bisiklet takımı katılacak. WorldTeams kategorisinde; Alpecin-Deceuninck (Belçika), Astana Qazaqstan Team (Kazakistan), Bora – Hansgrohe (Almanya), UAE Team Emirates (Birleşik Arap Emirlikleri), ProTeams kategorisinde; Bingoal WB (Belçika), Burgos-BH (İspanya), Corratec Selle Italia (İtalya), Eolo-Kometa Cycling Team (İtalya), Green Project-Bardianicsf-Faizine (İtalya), Q36.5 Pro Cycling Team (İsviçre), Team Novo Nordisk (Amerika Birleşik Devletleri), Continental Teams kategorisinde; Abloc CT (Hollanda), Beykoz Belediyesi Spor Kulübü (Türkiye), Bike AID (Almanya), Global 6 Cycling (Yeni Zelanda), Konya Büyükşehir Belediye Spor (Türkiye), P & S Benotti (Almanya), Sakarya BB Pro Team (Türkiye), Shimano Racing (Japonya), Sofer – Savini DUE – OMZ (Romanya), Spor Toto Cycling Team (Türkiye), Tarteletto – Isorex (Belçika), Team Medellin – EPM (Kolombiya) ile Hollanda Pist Milli takımı pelotonda mücadele verecek.

Man Ekspresi 12.zaferinin peşinde

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda ilk sırada tamamladığı 11 sprint etabı ile etap galibiyeti rekorunu elinde tutan ünlü İngiliz Bisikletçi Mark Cavendish, Man Adası doğumlu olduğu için bisiklet dünyasında Man Ekspresi olarak anılıyor. Cavendish, Tour de France, Giro d’Italia gibi Grand Tour’larda etap kazanan dünyanın en iyi sprinteri unvanı elinde bulunduruyor. Cavendish, 2007 yılında Kazakistan devleti tarafından ülke tanıtımına katkı amacıyla kurulan Astana Takımı ile start alacak.  UCI dünya sıralamasında 7.sırada yer alan 2023 Tour de France’da Yeşil Mayo Lideri olan ve Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda 2021 ve 2022 yıllarında 3 etap zaferi kazanan Belçikalı genç bisikletçi Jasper Philipsen, Alpecin takımı ile yarışacak. Hollanda Pist Milli Takımı’nın Dünya Şampiyonu sporcuları Havik Yoeri ve van Schip Jan-Willem, ilk kez bir yol yarışında mücadele etme tecrübesi yaşayacaklar. 

'Bisiklette başarılı bir sezon yaşıyoruz'

Türk bisiklet sporunda tarihi bir yılı geride bıraktıklarının altını çizen Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, ''Türk bisikleti olarak Türkiye Yüzyılı’na yakışan başarılara imza attık. Harika coğrafyalara sahip Sivas, Van gibi şehirlerimizde ilk kez etaplı bisiklet turu düzenledik. 2023 yılı olimpiyat puan mücadelesi açısından önemli bir yıldı; 9 tek etaplı, 7 farklı uluslararası etaplı tur düzenledik. Sporcumuz Ramazan Yılmaz, pist bisikletinde Avrupa’da gümüş ve bronz madalya kazandı. BMX disiplininde Sakarya ilimizde Avrupa Kupası’na ev sahipliği yaptık. Beykoz Belediyesi gibi bisiklet alt yapı yatırımlarını hayata geçiren, bisiklet takımı kuran yöneticilerimiz sayesinde tarihimizde ilk kez dört uluslararası UCI takımı ile TUR’da mücadele edeceğiz'' diye konuştu.

Formalar sponsorlarıyla birlikte tanıtıldı

Yarışın genel klasman birincisinin giyeceği Turkuaz renkli mayonun sponsorluğunu Spor Toto üstlendi. En iyi tırmanışçılar, Türk Hava Yolları sponsorluğundaki kırmızı mayoyu, sprint kapıları arasında en yüksek sürate ulaşacak bisikletçiler Mosso -Ümit Bisiklet sponsorluğunda  yeşil mayoyu giyecek. Türkiye Güzellikleri prim kapılarını birinci sırada geçen sporcular ise yarışın içinde nötral servis desteği de veren Shimano sponsorluğundaki beyaz mayoyu giymeye hak kazanacak. Beyaz Mayo ile her prim geçişinde ülkemizin doğal güzelliklerine ve tarihi zenginliklerine vurgu yapılacak.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam