reklam
reklam

Tropikal lezzetler ülkemizde

Eklenme Tarihi: 15 Ağustos 2023, Salı - 16:23   Okunma Sayısı: 51060
Sıcak tropik iklimlerde veya ekvator bölgelerinde yetişen birçok meyveye verilen ortak ad olan tropik meyveler görünüşleriyle ve lezzetleriyle ağız sulandırıyor. Artık çoğu ülkemizde de yetiştirilmeye başlanan tropik meyveler yine de fiyatlarıyla adeta el yakıyor.

Uzak Doğu’dan Güney Amerika’ya kadar uzanan coğrafyada, sıcak iklim sayesinde bizlerin pek de bilmediği bir çok meyve yetişiyor. Bu meyvelere genel olarak tropikal iklimde yetiştikleri için tropikal meyveler deniliyor. Özellikle Hindistan, Bangladeş, Tayland ve Vietnam'da görülen tropik meyveler, isimleri kadar ve tatlarıyla da bizim meyvelerimizden oldukça farklılar. Bununla birlikte tropik meyveler, içerdikleri bol vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığı için son derece faydalı. Tropikal olarak adlandırılan bölgelerde yıllık ortalama sıcaklık, diğer bölgelere göre daha yüksektir. Bunun nedeni bu bölgelerin Oğlak ve Yengeç dönencelerinin tam ortasında yer almasıdır. Küresel ısınmanın giderek etkisini daha fazla gösterdiği günümüzde, tropikal bölgelerin de alanları hızla genişliyor. Sağlıklı beslenme açısından oldukça yararlı olan tropikal meyveler, lezzetiyle de ve görünüşleriyle de gönüllerimizde taht kuruyor. Özellikle mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından çok zengin olan tropikal meyveler, ılıman iklime sahip bol yağışlı bölgelerde yetişiyor. Ülkemizde daha çok muz, ananas, kivi, ejder meyvesi avokado, ananas, mango ve kumkuat gibi tropik meyveler ülkemizde üretiliyor.

Ülkemizde de yetişeni var

Farklı görünümü ve tadıyla dikkat çeken kumkuat, ülkemizde özellikle Rize’de yetiştiriliyor. Şeker dengeleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici tam bir C vitamini deposu olan  kumkuat, biçim olarak limona, rengiyle portakala, kokusuyla da bergamotu andırıyor. Son zamanlarda hayatımıza giren en popüler tropik meyve olan Avokado, potasyum açısından oldukça zengin bir meyve.  Anavatanı Meksika olan avokado, ülkemizde Antalya, Alanya, Muğla ve Mersin illerinde yetiştiriliyor. Kahvaltıların ve meyve barlarının vazgeçilmezi haline gelen Ananas, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Kalsiyum ve demir açısından zengin bir tropik meyve olan Ananas, aynı zamanda diyetlerde de sıklıkla kullanılıyor. C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve olan Kivi, başta Yalova olmak üzere ülkemizin hemen her yerde yetiştiriliyor. Son yıllarda Manavgat’ta yetiştirilmeye başlanan Mango bağışıklığı artırmaya yardımcı oluyor. Özellikle mango aromalı içecekler ülkemizde son derece beğeni topluyor. Çin greyfurtu olarak bilinen pomelo, dünyada daha çok Güney Asya’da ve Kaliforniya’da yetiştiriliyor. C vitamini bakımından zengin bir meyve olarak pomelo, ülkemizde Antalya’nın iklimine ayak uydurdu. Ülkemizin yeni, yeni keşfettiği mineral ve vitamin deposu Pitaya ya da halk arasındaki adıyla ejder meyvesi Mersin ve Alanya’da yetiştiriliyor.

Adetle satılanları var

Yıldız meyvesi olarak da bilinen Carambola , tropikal Güneydoğu Asya'ya özgü bir ağaç türü olan Averrhoa carambola'nın meyvesi. Zengin bir C vitamini deposu olan Carambola'nın tanesi ülkemizde 49 TL'den satılıyor. Meyvelerin Kraliçesi olarak da adlandırılan Mangostan'ın anavatanı Malaya yarım adası ve Sunda Adaları. Mor renkte çok kalın bir kabuğun içindeki beyaz ve yumuşak kısmı yeniyor.  Endonezya mutfağında çokça tüketilen Mangostan'ın tanesi ülkemizde 90 TL'yi buluyor. Ejder meyvesi olarak bilinen Pitaya'nın sarı renklisi olan Sarı ejder meyvesinin içi beyaz renge sahiptir. Pembe ejder meyvesinin adeti 99 TL ilken, sarı ejder meyvesinin adeti 149 TL'den satılmakta. Ejder meyvesinin içi kırmızı çeşitleri Türk damak tadına çok uygun iken, içi beyaz olan çeşitleri yani Sarı ejder meyvesi Avrupa damak tadına daha uygun olduğu için ihracat edilir. Bu nedenle fiyatı daha pahallı olmakta. Boynuzlu kavun da denilen Kiwano, Güney ve Orta Afrika’da yetişir. Meyvesinin tadı salatalık, muz, limon karışımı bir lezzet sahip. Ülkemizde tanesi 22 TL'den satılıyor. Altın çilek inka eriği olarak da adlandırılan bir meyvedir. Tatlı ve ekşimsi bir tada sahip olan bu besinin ana vatanı ise Güney Amerika olarak adlandırılır. En çok yetiştirilen ülkeler ise Ekvator, Venezuela ve Kolombiya’dır. Altın çilek besin deposudur ve C vitamini açısından çok kuvvetlidir. Bu yüzden antioksidan kaynağı olarak bilinir. Ülkemizde Altın çileğin 100 gramı 45 TL'den alıcı buluyor.

Bu tropikaller bakmalık

Ülkemizdeki bazı tropik meyveler fiyatlarıyla el yakıyor. Almaya çok az kişinin cesaret ettiği bu meyveler, manavlarda tezgahları süslüyor. Bunlar içerisinde en çok sevilenlerden bir olan Mango'nun ülkemizdeki kilosu 169 TL'den satılıyor. Tadı erik ve kavuna benzer mango, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, potasyum, magnezyum bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Misket limonu da denilen Lime limonu, Avustralya'ya özgü bir meyve. İçerisinde çekirdek olmayan Lime, hem C vitami yönünden, hem de antioksidan bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Ülkemizde kilosu 185 TL'den satılmakta. Tadı erik ve kavuna benzer mangonun birçok çeşidi vardır. Mango protein, doymuş yağ, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, potasyum, magnezyum, asitler ve A B vitaminleri bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Çarkıfelek meyvesinin jöleli kısmında bulunan çekirdekler ağızda çıtır bir tat bırakır. Tadı ise biraz ekşidir.  Ülkemizde kilosunu 120 TL'ye almak mümkün. Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Asya olan Guava meyvesinin tadı, ananas, greyfurt, muz ve armut gibi meyvelerin karışımını andırır. İnce ince dilimledikten sonra, kabuklu veya kabuksuz bir şekilde tüketilen Guava meyvesi genellikle soya sosu ve sirkeye batırılarak tüketilir. Ülkemizdeki satış fiyatı ise kilosu 120 TL olarak alıcı bekliyor.

Az bilinen tropik meyveler

Ana vatanı Hindistan olan Jackfruit meyvesinin tadı adeta üzüm ve muz karışımını anımsatır. Hindistan’da bolca bulunan ve ülke halkı tarafından çok sevilen bu meyvenin sağlık üzerinde çok sayıda olumlu etkisi var. Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen Çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Asidik bir tada sahip olan meyvenin tohumları yenmez. Kabuğu meyveden ayrılır ve meyvenin etli kısımlar yenir. Amerika kıtasının güneyinde yetişen Graviola, tarçın elması adıyla da bilinir. Güçlü bir antioksidan olan bu meyve, bir çok sağlık sorununa iyi geldiği söylenmekte. Sert bir kabuğa sahip olan Durian, yemesi en zor meyvelerden biridir. Tadı tatlı soğanlı pudinge benzeyen meyve ayrıca krema tadını da andırır. Ancak Durian meyvesi dünyanın en kötü kokan meyvesidir. Kokusu sülfür, çürük et ya da koku bombasına benzeyen Durian'ın bazı ülkelerde tüketilmesi yasaklamıştır. Güney Asya’nın en ünlü meyvesi olan Rambutan, üstü kırmızı tüylerle kaplı bir meyve. Kırmızı kabuğu soyulduktan sonra içerisindeki beyaz kısım yenir. Meyvenin tadı aynı üzüme benzer. Afrika'nın sıcak ve kurak ikliminde yetişen Marula, uzun süre beklediğinde fermente olur ve yüzde 17 alkol özelliği kazanır. Beklemiş fermente olmuş Marula meyveleri sarhoşluğa neden olabilir. Hindistan’a özgü tropikal meyvelerden biri olan Bael'in mayhoş bir tadı vardır. Tadı daha çok marmelatı anımsatır. Latin Amerika ülkelerinde sıklıkla tüketilen Aguaje, özellikle kadınlar için Fitöstrojen özelliği nedeniyle meme kanserine karşı mucizevi bir meyvedir. Aguajenin kırmızı kabuğunun altında sarı etli bir kısım vardır. Bu bölüm bol miktarda A ve C vitaminleri içerir. Amazon ormanlarında yetişen Cupuaçu, çikolata ile ananas karışımı bir tada sahip. Yağlı bir yapısı bulunan bu meyve aroması ve kokusu nedeniyle kozmetik sektöründ

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam