reklam
reklam

Amaç marka olmak

Eklenme Tarihi: 20 Temmuz 2023, Perşembe - 18:54   Okunma Sayısı: 67371
Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, tasarladıkları projelerle hem ilçede istihdama katkı sağlamayı, hem de Şebinkarahisar'ı dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Günümüzde Giresun'un bir ilçesi olan Şebinkarahisar, 473 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Otlukbeli Savaşı'ndan sonra İstanbul'a dönerken uğradığı bu şehre Karahisar-ı Şarki adını verir. 1924 yılında bir ziyaretinde şehri çok beğenen Gazi Mustafa Kemal Paşa, buranın adının Şebinkarahisar olarak düzeltilmesini teklif eder. 1923 yılında il olan ve 1933'de Giresun'a bağlanan şehrin yeniden il olma hayali ve talebi bugün dahi devam etmekte. Pek çok kurum, kuruluş, ya da  Şebinkarahisar sevdalısı bu tatlı düşün bir gün gerçek olması için çalışıyor. Ancak içlerinden en aktif olan Şebinkarahisar'da istihdamı hedeflene Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD, hazırladığı projelerle dikkat çekiyor. Otomotiv piyasasının köklü kuruluşlarından Asır Otomotiv Genel Müdürü İş İnsanı Müjdat Karayılan aynı zamanda Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanlığı görevini de beraberinde yürütüyor. Onun da hayalinde bir gün Şebinkarahisar'ın yeniden il olması var. Ancak onun ve ekibinin hazırladığı projelerin temeli öncelikle Şebinkarahisar'da istihdamı sağlayarak, dışarıya göçün önünü kesmek. Şebinkarahisar'ın bir çok ihtiyacının olduğunu söyleyen Müjdat Karayılan, önceliğin bu eksikleri tamlamaktan geçmesi gerektiğini savunuyor. Alüminyum ve potasyum sülfat içeren bir kimyasal madde olan Şeb, aynı zamanda Farsça'da gece manasına gelmekte. İn ya da ayn ise Arapça göz, pınar, kaynak manalarında kullanılıyor. Bu bağlamda  Şebinkarahisar adının tam karşılığın, 'Gecenin gözündeki Kara Hisarı' olabileceği fikrine varabiliriz. 

'Ön yargıları kırmak gerekiyor'

Şebinkarahisar'ın il olma yolunda her şeyden önce ön yargıların kırılması gerektiğini söyleyen Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, '' Türkiye eski başbakanı Bülent Ecevit'in eşi Şebinkarahisarlıdır. Onun zamanında Sivaslı bir bakanın imza vermemesi nedeniyle il olamadık. Bugüne kadar Şebinkarahisar'ın il olma hayali artarak devam ediyor. Ancak öncesinde çözmemiz gereken başka sorunlar bulunuyor. Bunların başında, yol, hastane ve nüfus göçünü önlenmesi geliyor. Acil ihtiyaçlar var. Turizmi hareketlendirmek istiyorlar. Ancak turizm için yeterli alt yapı var mı? Yakındaki tüm havaalanları ilçeye iki buçuk saat uzaklıkta. Maden ocağı olan köylerde göç olmamasına rağmen, ekonomik nedenlerle özellikle İstanbul'a göç var. Nüfus kaydı Şebinkarahisar olan İstanbul'da 60 bin kişi var. Ancak, nüfusunu aldıranlar ve 2., 3.kuşakları da hesaplarsak, İstanbul'da yaklaşık 200 bin Şebinkarahisarlı olduğu tahmin ediliyor'' dedi.

Pazaryeri projesiyle ticaret arttı

Şebinkarahisarlılar arasındaki ticareti artırmayı hedefleyen projeler geliştirdiklerinin altını çizen Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, ''Dernek olarak hemşerilerimiz arası ticareti arttırmak için Pazaryeri Projesi'ni hayata geçirdik. Artık hemşerilerimiz sebinis.com adresine kayıt olarak firmalarını ve ürünlerini burada tanıtabiliyorlar. Bu proje ile Türkiye ve yurtdışına ticaret hacmimizi arttırmayı hedefliyoruz'' ifadesini kullandı.

Asıl hedef Şebinkarahisar’ı kalkındırmak

Şebinkarahisar'ı hayvancılık ve tarımın kurtaracağına dikkat çeken Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, ''Şebinkarahisar'dan, Giresun'a ya da  Erzincan'a yol uzun ve meşakkatli. Tüneller tamamı yapılırsa Giresun Şebinkarahisar arası bir buçuk saate iner. Kış turizmi yapılabilir. Hava alanı mutlaka gerekli. En yakın havaalanlarının hepsi iki buçuk saat uzaklıkta. Sektörel anlamda birbirilerimiz arasındaki ticareti daha güçlendirmek istiyoruz.
E-ticarette Şebinkarahisarı bir çekim merkezi haline getirip, marka değeri yöresel ürünlerimizi bütün Türkiye ve dünyaya satmak istiyoruz. Opet projesi yaptık. Üyelerimiz yakıt harcadıkça derneğimize bir gelir sağlanıyor. Kargo projemiz var. İş adamlarımız ürünlerini gönderiyor. Hedefimiz derneğimize elde edilen gelirlerle BİR yer almak ve tesis kurmak. Bunun için yer bakıyoruz. Bu yerin altındaki dükkanları kiraya verip, derneğimize gelir elde etmeyi, binanın üst kısmını da Şebinkarahisarlıların buluşma noktası olacak bir sosyal tesise dönüştürmek. Burada etkinlikler, paneller, toplantılar ve ekonomi sohbetleri yapacağız.

'Kamu binalarına boya temin ettik'

Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD'ın sosyal sorumluluk projesi kapsamında Marshall Boya iş birliğine giderek Şebinkarahisar ve Alucra'daki kamu kurumlarının iç ve dış boya badana gereksinimleri karşıladıklarını söyleyen Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, "Dünya’nın önde gelen Hollanda merkezli Marshall Boya şirketi istişare ve diyalog içinde çalışmamız sonucunda memleketimize sosyal sorumluluk projesi olarak katkıda bulundular. Marshall firması bütçesinden gönderilen boya ile öncelikle emniyet müdürlüğümüz, millî Eğitim bünyesindeki okulların tümü ve hastanemizin boyaları yapıldı. İlerleyen zamanda Alucra ilçemize de bu kapsama alarak bu hizmeti genişletmiş olduk. Bu önemli yenileme faaliyetlerine destek sağlayan ve parasal değeri bir milyon tl olan bu proje için Marshall Boya Şirket yetkililerine ve ŞEBİNSİAD yönetim kuruluma teşekkür ediyorum" dedi

'İlçede bir imalathane kurduk'

Toplam 5 ilde dernekçilik faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, ''İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara'da dernek faaliyetlerimiz bulunuyor. Ankara'da Vakıf çalışmalarında bulunuluyor. Bizim derneğimiz Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği olarak, memleketimize ne yapabiliriz ona bakıyoruz. İş insanlarını yatırım için teşvik ediyoruz. Şebinkarahisar'da bir atölye kurduk. Otomotiv ve beyaz eşya üzerine çalışma yapıyoruz. Çivi yaptık. Sadece bizim girmemizle olmuyor. Ben istiyorum ki, benim gibi 50 kişi daha yatırım yapsın, 5'er kişi çalıştırsın. 250 kişilik bir istihdam oluşsun. Bu insanlar bin kişilik bir grubun karnını doyurur. Tabi, bu işlerin yan işleri olacak. Nakliyesi, elektrik işi gibi işler doğacak. Böylece belki 3 bin kişiye ekmek kapısı açılmış olacak. Bu hiç kolay değil Evet, herkes memleketini seviyor. Ama iş yatırım yapmaya gelince çekiniyorlar. Oradaki insanların azalmaması için iş imkanlarının olması gerekiyor'' diye konuştu.

'Kimse hayvancılıkta çalışmak istemiyor'

Şebinkarahisar'ı geliştirecek iş kollarının birinin hayvancılık olduğunun altını çizen Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, ''Kimse hayvancılık işine girmek istemiyor. Çok meşakkatli bir iş. Bu işle ilgili kalıplaşmış bir düşünce var. Onu kıramıyoruz. Hayvancılıkla uğraşanlar, kızların bu iş kolunu beğenmemesi nedeniyle evlenememekten korkuyor. Şebinkarahisar'ın bir diğer önemli iş kolu tarım. Her şeyin yetişebildiği bir toprak var. Bir köyümüzde yabani orkide ekimi başladı. Tarımla ilgili bir çok şey yapılabilir. Yerel yönetimin öncü olması lazım. Bununla birlikte orada yaşayanların da bunu istemesi gerekiyor.Köylerle birlikte 20 bin kişi yaşıyor. İnsanlarımız tarıma yönelse, çok büyük bir pazar oluşacak.

'Gençlerimizin yaşayacağı bir ortam oluşturulmalı'

İlçede bir çok sosyal aktivitenin olmadığını belirten Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, ''İlçemizde sinema, tiyatro yok. Gençlerin gidebileceği bir restoran ya da kafe yok. Bizim orada gençlerimizin yaşayabileceği bir ortam hazırlamamız gerekiyor. Hem sanayi kısmını, hem de sosyal kısmı arttırmak lazım. Bu nedenle bu top yekun bir iş. Sadece derneğin yapabileceği bir iş değil. Avrupa Birliği Fonlarından destek alınabilecek projeler geliştirilmesi gerekiyor. Şebinkarahisarlı bir çok ünlü bulunuyor. Rahşan Ecevit, Ara Güler, Aziz Nesin, İdil Biret, Kemal Tahir bunların en tanınmışlar. Özellikle sağlık alanında çok tanınmış doktorlarımız var. Spor kulübü olarak Şebinkarahisar Belediyespor var. Giresun Süper Amatör Liginde bu sezon 7.si sırayı aldı. Bana göre futbola harcanan parayla, binlerce Şebinkarahisarlı çocuğa değişik olimpik sporlar yaptırılabilir'' diye konuştu.

Tamzara dokuması marka oluyor

Adını Şebinkarahisar'ın tarihi Tamzara Mahallesi'nde alan Tamzara dokuması coğrafi işareti aldıktan sonra marka olma yolunda ilerliyor. Bu alanda hayata geçirilen 'Kadınlar Dokuyor Projesi' dokumanın marka haline gelmesini ve pazarlanmasını amaçlıyor. Tamzara dokuması, kullanılan ipliğin kalitesi, keten ve pamuktan elde edilmesinin yanı sıra terletmeme özelliğine de sahip bulunuyor. Türkiye’nin ve İstanbul ekonomisinin kalbi İstanbul Ticaret Odasına ziyarette bulunduklarını söyleyen Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği ŞEBİNSİAD Başkanı Müjdat Karayılan, ''İTO Başkan Yardımcısı Sayın Ahmet Özer Beyfendi ile yapmış olduğumuz görüşme çok verimli geçti. Kendisine bu mükemmel ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederiz. Ayrıca kendisine Kadınlar Dokuyor Kadın kooperatifimizin el emeği Tamzara Dokuması ürünleri ve Şebinkarahisar Spor formasını hediye ettik'' dedi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam