reklam
reklam

KURTARAN-2022 Tatbikatı'nın basın safhası sona erdi

Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2022, Perşembe - 16:50   Okunma Sayısı: 99108
Türk Deniz, Kara ve Hava Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile yabancı ülke gözlemcilerinin katıldığı KURTARAN-2022 Tatbikatı'nın basın kısmı, senaryo gereği denizaltıya acil yaşam destek paketlerinin ulaştırılmasıyla tamamlandı.
Muğla

KURTARAN-2022 Tatbikatı'na, Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Bangladeş, Bahreyn, Bulgaristan, Ekvador, Endonezya, Güney Kore, İspanya, KKTC, Pakistan, Polonya ve Ürdün'den 26 gözlemci katılıyor.

Marmaris Aksaz Limanı'ndan hareket eden TCG Alemdar Denizaltından Personel Arama Kurtarma gemisi, kurtarma faaliyetlerini icra etmek üzere Akdeniz'e açıldı.

Gemideki brifingde KURTARAN-2022 Tatbikatının bu yıl beşincisinin icra edildiğini belirten Kurtarma ve Sualtı Komutanı Albay Özgür Kenan Tansoy, tatbikatın fiili denizaltından personel kurtarma tatbikatı olduğunu söyledi.

Tatbikat süresince 3 farklı sahada dibe oturmuş 3 denizaltıya milli kurtarma gemileriyle müdahalede bulunulduğunu anlatan Tansoy, tatbikatın amacının kurtarma birimlerinin rol aldığı kapsamlı senaryoya dayalı olarak planlayıcılara ve kurtarma araçlarına yüksek seviyede eğitim sağlayıp, satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltıya arama ve kurtarma eğitimlerini icra etmek olduğunu ifade etti.

Tatbikatın hedef kitlesinin denizaltı arama kurtarma harekatında görev alan yüzer, dalar, uçar unsurlar ve teşkil edilmiş karargahlar olduğunu belirten Tansoy,"Tatbikatın maksadı satha çıkma kabiliyetini yitiren denizaltı gemisi personelinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan milli kurtarma unsurları vasıtasıyla kurtarılması. Tatbikata iştirak edecek diğer ülke gözlemcileriyle denizaltı kurtarma faaliyetlerine ilişkin bilgi ve tecrübe paylaşımı." dedi.

Tansoy, tatbikatta denizaltı tahliye ve kurtarma harekatında ortaya çıkabilecek kitlesel yaralanmalara uygun olarak triyaj, tıbbi tedavilerin yapılarak tahliyelerin icra edildiğini kaydetti.

Tatbikata, 1 fırkateyn, 3 denizaltı, 1 denizaltı kurtarma gemisi, 2 kurtarma/yedekleme gemisi, 1 mayın avlama gemisi, 1 karakol gemisi, 1 helikopter, 1 römorkör katıldığını anlatan Tansoy, bunun yanı sıra denizaltı tahliye ve kurtarma yardım timi, 1 paraşütle arama kurtarma timi, Kara Kuvvetlerinden ambulans helikopter, Hava Kuvvetlerinden nakliye uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığından ise 2 botun katıldığını dile getirdi.

Basın brifingine, Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Yalçın Payal, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Alper Yeniel ile Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Hasan Çankaya katıldı.

Denizaltı gemisine yönelik kurtarma faaliyeti yapıldı

Marmaris Aksaz açıklarındaki tatbikatta da senaryo gereği satha çıkma kabiliyetini yitirmiş denizaltı gemisine yönelik kurtarma faaliyeti yapıldı.

TCG Alemdar denizaltı kurtarma gemisinden Uzaktan Kumandalı Sualtı Aracı (ROV) ile 32 metre derinlikteki denizaltıya sörvey (inceleme ve gözlemleme) faaliyeti icra edildi.

Denizaltı tahliye eğitimleri kapsamında 2 kazazede serbest çıkış faaliyeti gerçekleştirerek su yüzüne çıktı.

Su yüzeyindeki kurtarma ekibince bota alınan kazazedeler, TCG Alemdar gemisine nakledilerek gerekli tıbbi müdahalede bulunuldu.

Senaryo gereği gemiye getirilen kazazedeler tıbbi tasnifi yapılarak ilgili tedavi alanlarına yönlendirildi. Burada kurtarılanlara tıbbi müdahale, tetkik ve muayeneleri Denizaltı Tahliye ve Kurtarma Yardım Timi tarafından yapıldı.

Tıbbi alanlarda kazazedelere tıbbi müdahale, tetkik ve basınç odası tedavileri uygulandı.

Bir kazazede genel durumu kontrol altına alındıktan sonra tıbbi personel eşliğinde helikopterle bölgedeki tam teşekküllü bir hastaneye tahliye edildi.

Tıbbi tatbikat tüm hedefleri gerçekleştirilerek başarıyla tamamlandı.

Tatbikatı, gazetecilerin yanı sıra Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Yalçın Payal, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Alper Yeniel ile Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Hasan Çankaya 12 ülkeden katılan 26 gözlemci de yakından takip ediyor.

Tatbikatın basın safhası sona erdi

Marmaris Aksaz açıklarındaki tatbikatta, senaryo gereği deniz yüzeyine çıkamayan denizaltının yeri sonar cihazlarıyla tespit edildi.

Gemideki Uzaktan Kumandalı Sualtı Aracı (ROV) ile tespit edilen cisimlerin denizaltı olup olmadığı ve yüzeyinde hasar bulunup bulunmadığı saptandı.

TCG Alemdar denizaltı kurtarma gemisinden 32 metre derinlikteki denizaltıya Istakoz-2 (ROV) ile içerisinde yiyecek, ilaç ve yedek parça bulunan acil destek yaşam paketi ulaştırıldı.

Daha sonra birinci sınıf dalgıçlar vasıtasıyla denizaltı gemisine temiz hava akışı sağlanması için hava hortumları bağlandı.

TCG Alemdar Gemisi üzerinde bulunan denizaltı havalandırma sistemi kullanılarak denizaltı gemisi içerisine temiz hava gönderildi. Dalgıçlar görevi başarıyla tamamlamasının ardından su yüzüne çıkarak tatbikatın basın kısmı tamamlandı.

Tatbikatı Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, Harp Filosu Komutanı Tümamiral Yalçın Payal, Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Alper Yeniel, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Hasan Çankaya, SAT Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe ile 12 ülkeden katılan 26 gözlemci ve basın mensupları takip etti.

Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, tatbikat sonunda TCG Alemdar Gemisi'nde bulunan komuta kademesi, gemi personeli, gözlemci ve basın mensupları ile fotoğraf çektirdi.

KURTARAN-2022 Tatbikatı, yarın tamamlanacak.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam