reklam
reklam

UMUDUN KUYRUĞU

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2018, Pazar - 00:14   Okunma Sayısı: 168969
Binlerce kişi şansın kapısı olduklarına inandıkları Nimet Abla önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar hayallerini, yapmak isteyip ancak yapamadıklarını umudun adresi olan piyangoya bağlayınca soğuk havaya kimse aldırış etmedi. Bu yılki büyük ikramiye, 70 milyon olarak açıklandı.

Her yılbaşı milyonlarca satış yapan Nimet Abla, Milli Piyango’nun  biletlerin önemli bölümünü tek başına sattığı için matematiksel olarak büyük ikramiye isabet etme ihtimali yüksek bir bayii. Basılan biletlerin büyük çoğunluğu şimdiden satıldı. Önünde metrelerce kuyruk olan ünlü Nimet Abla bayisi bilet alan vatandaşlara yetişemiyor. İstanbul’da yaşamayan vatandaşların bile Nimet Abla Bayisine bilet aldırıyorlar. Bayi önünde soğuk havaya aldırış etmeden bekleyen vatandaşlar talih kuşu’nun kendilerine çıkmasını dilediler.

1931 yılının yılbaşında satmış olduğu biletlerden 100 bin lira büyük ikramiye kazanılması ve Nimet Abla’nın dönemin tirajı yüksek gazetelerinin birinci sayfasına çıkması, onun uğuruna inananların sayısının her geçen gün daha da artmasına sebep oldu.

 

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ NÖBETTEYDİ

Vatandaşlar, büyük ikramiye hayalleriyle gişe önünde uzun kuyruklar oluştururken, güvenlik görevlileri de kuyruklarda sorun yaşanmaması için nöbet tuttu. Bazı vatandaşlar ise yüzlerce metre uzunluğundaki kuyrukta beklememek için meydandaki seyyar satıcılardan bilet almayı tercih etti.Milli Piyango İdaresi'nin yılbaşı özel çekilişi için bastırdığı 33 milyon biletin 3'te 2'si tükendi. Bu yıl büyük ikramiyeyi tutturan talihli 70 TL'nin sahibi olacak. Milli Piyango ile özdeşleyen İstanbul, Eminönü'ndeki Nimet Abla gişesi de biletlerin. Gişe önünde kimi zaman 300 metreye ulaşan Talih tartışma çıkaranları engellemek için 10 kişilik özel güvenlik ekibi tuttu.

20 TALİHLİDEN 7'Sİ İSTANBUL'DAN

2018'e milyoner olma hayaliyle girenler, yılbaşı biletlerine büyük ilgi gösteriyor. Bilet alırken genellikle uğurlu olan ve en çok çıkan rakamlar seçiliyor. Bazı vatandaşlar, biletlerini şanslı olduğuna inandığı bayilerden ve illerden almayı tercih ediyor. İstatistiklere göre Türkiye'nin en şanslı ili İstanbul. Büyük ikramiye son 5 yılda çeyrek biletlere isabet etti. Şanslı 20 biletten 7'si İstanbul'da satıldı. İstanbul'a son bir yılda Milli Piyango'dan 55 milyon 750 bin TL'lik ikramiye isabet etti. Milli Piyango yılbaşı büyük ikramiyesi, son 5 yılda İzmir'e 3, Adana, Ankara, ve Aydın'a 2, Muğla, Balıkesir, Niğde, Antalya'ya 1 kez çıktı.

EN ŞANSSIZ 7 İL

İstanbul Milli Piyango'daki şansını diğer şans oyunlarında da sürdürdü. Sayısal Loto, Süper Loto, Şans Topu ve On Numara'da son 5 yılda İstanbul'a tam 328 büyük ikramiye isabet etti. Şans oyunlarında 5 yılda Ankara'ya 144, İzmir'e 133, Antalya'ya 53, Bursa'ya 50, Adana'ya 38 kez büyük ikramiye çıktı. Türkiye'nin en şanssız illeri ise Ağrı, Bitlis, Gümüşhane, Hakkari, Muş, Bayburt ve Kilis oldu. Bu 7 ile 5 yıl boyunca hiçbir şans oyununda büyük ikramiye çıkmadı.

ANKARA ÇANKAYA EN ŞANSLI İLÇE

Şans oyunlarında bazı ilçelerin ise oldukça şanslı olduğu görüldü. Ankara Çankaya 5 yılda 49 büyük ikramiye ile en şanslı ilçe oldu. Aynı dönemde İstanbul Kadıköy'e 37, Fatih ve Şişli'ye 24'er, İzmir Konak'a 28, Ankara Yeni Mahalle'ye 23, Antalya Muratpaşa'ya 22 Ankara Keçiören ile Adana'nın Seyhan ilçelerine 20'şer kez büyük ikramiye isabet etti.

BÜYÜK İKRAMİYEDE ARTIŞ

Milli Piyango İdaresi verilerine göre, bu yıl 70 milyon lira olarak belirlenen büyük ikramiye son 10 yılda büyük artış gösterdi.Büyük ikramiye 2007 ve 2008 yıllarında 25 milyon lira olmuştu. Bu rakam 2009'da 30 milyon lira, 2010'da 35 milyon lira, 2011'de 40 milyon lira, 2012'de 45 milyon lira, 2013 ve 2014'te 50 milyon lira, 2015'te 55 milyon lira olarak belirlenmişti. Büyük ikramiye olarak 2016'da 60 milyon lira, geçen yıl ise 61 milyon lira verilmişti.

MİLLİ PİYANGO’DA EN ÇOK ÇIKAN NUMARALAR HANGİLERİ?

Milli Piyango çekilişlerinde her numaranın şansı eşittir. Şansınız varsa 1234567 veya 0000000 ile büyük ikramiye kazanabilirsiniz. Yılbaşı çekilişleri son yıllarda 10 milyon numara üzerinde yapılıyor. Son 10 yıl içinde kimi çekilişler 7 milyon numara üzerinden yapıldığı için bu çekilişlerde numaranın ilk rakamının 7, 8, 9 olması olasılığı yoktur. Milli Piyango İdaresi tarafından yapılan çekilişlerde en çok çıkan rakam 17 sefer ile 3 rakamı; en az çıkan rakamlar ise 0 (sıfır) ve 6 dır.

ŞANSIN KAPISI NİMET ABLA KİMDİR

1899’da İstanbul’da dünyaya gelen Nimet Abla’nın asıl adı Melek Nimet Özden’dir. 
Eşi İsmail Beyin 1928 yılında Eminönü Yeni Cami önündeki meydanda tütüncü ve sarraflık dükkanında müşterilerine Türk Tayyare Cemiyetinin çıkardığı piyango biletlerini satmaya başlamasıyla Nimet Abla’nın ilk biletçilik temelleri atılmış olur.
Eşi İsmail Bey Tayyare piyango biletlerinin ser bayisi olarak biletleri, tanıtmak maksadıyla küçük esnaflara dağıtır. Satılan biletlerin paralarını tahsil edemeyince işletmesi büyük zarara uğrar ve kapatma noktasını getirir.

Bu zor günlerde işin başına geçen Nimet Abla Türk Tayyare Cemiyetinin müdürü Merhum Fikret Bey ile görüşüp cemiyetin bir numaralı bayilik anlaşmasını yapar.
1931 yılının yılbaşında satmış olduğu biletlerden 100 Bin lira büyük ikramiye kazanılması onun uğruna inananların sayısını her geçen gün daha arttırmış ve o zamanın en çok traji olan İkbal , Tasvir ve Efkar gazetelerinin birinci sayfalarında Nimet Abla ’ nın talihliye 100 adet mor bin liralıkları sayarak teslim ederken çekilen fotoğraflarının ve röportajlarının yayınlanmasını ardından ve ‘’ Talih Nimet Abla ‘ dan doğuyor ‘’ inancını yüreklerine yerleştiren sadece İstanbul halkı değildi.

Artık Türkiye’nin çeşitli illerinden gelenler Nimet Abla gişesinden bilet almaya başlamışlar.

1938 yılında zamanın valisi ve belediye başkanı Lütfü Kırdar‘ ın Eminönü meydanının genişletilmesiyle ilgili başlayan istimlâk çalışması nedeniyle şimdiki yerine taşınmıştır.

İşlerin çok olmasından dolayı gece gündüz çalışan Nimet abla gerektiğinde evi ne gitmez dükkanın üst katında yatar, satmış olduğu biletlerden çıkan büyük ikramiyeleri gazetelerde yayınlatır ve iş yerine asarak reklamını yaparmış. 

Nimet Abla ilk Türk iş kadınları arasında yerini almış ve piyango tarihine damgasını vurmuş, yetmişli yılların başlarına kadar işinin başına gidip şans dağıtmaya çalışan Nimet Abla hastalanıp felç geçirince sevgili müşterilerinden uzak kalmış. 

Bir müddet felçli yaşayan Nimet Abla 28 Temmuz 1978 yılında ise İstanbul'da hayatını kaybetmiştir. 


Nimet Abla'nın ölüm ardından bugün hala Bahçekapı Eminönü Meydanı, Bakırköy İstanbul Caddesi ve Sirkeci Ankara Caddesindeki gişelerinde milli piyango bileti satışları devam ediyor. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam