reklam
reklam

Hijyen kuralları

Köşe Yazarı: NESLİHAN KALAYCI   Eklenme Tarihi: 27 Mayıs 2024, Pazartesi - 09:34   Okunma Sayısı: 21076

emiz olmak, sağlığın korunmasına yönelik ilk adımdır. Hijyenik yaşam koşulları, hastalıkları kontrol etmek ve önlemek için oldukça önemlidir. Sağlıksız bir ortam, sadece bir kişinin sağlığını bozmakta kalmaz, aynı zamanda diğer insanlar arasında da hastalığa yol açar.

Hastalıkların kişiden kişiye bulaşması durumu, kişisel hijyenle ilgili en iyi uygulamaları takip ederek ve çevreyi temiz tutarak büyük ölçüde kontrol edilebilir.

Biz de size hijyenik yaşam için bazı önemli önerileri sıralayacağız. Bunları sıralarsak ;

* Yıkama işlemi sırasında sabun veya su yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanmak, bakterileri, mantarları ve bazı virüsleri öldürerek % 99,9’luk bir oranda mikroptan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

* Asansörler, toplu taşıma araçları, parklar, ticari dükkânlar, tuvaletler v.s. gibi kamuya açık ve paylaşımlı yerleri kullandıktan sonra ellerin yıkanmasına ekstra özen gösterilmelidir.

* Çocukların tuvaleti kullanımından sonra, evcil hayvanlarla oynadıktan sonra, atıştırmalık veya yemekten önce ellerini yıkamaları sağlanmalıdır.

* Soğuk algınlığı veya öksürüğü olan birisi ile bilerek veya istemeden temas edildikten sonra ellerinizi iyi yıkayın.

* Ellerin yıkanması dışında, tam fiziksel hijyen sağlamak için banyo yapmak şarttır.

* Sık sık toz ve mikroplarla temas ettikleri için ayalarınız için ekstra özen gösterin.

* Ağız hijyeninize öncelik verin.

* Ağzımızda 200-300 bakteri türü bulunmaktadır. Bu bakterilerden bazıları diş çürümelerine veya periodontal hastalıklara neden olur.

* Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan 2012 yılındaki rapora göre, dünya genelinde; çocukların % 60 ile %90’ ı, yetişkinlerin %90 ve neredeyse %100’ü diş çürüklerinden muzdariptir. Arıca 35 ile 44 yaş arasındaki yetişkinlerin %15 – %20’sinde ciddi periodontal hastalıklar vardır.

* Araştırmacılar ve uzmanlar diş hastalıklarının kalp hastalığı, inme, diyabet, prematüre doğum ve solunum hastalığına yol açma potansiyeline sahip olduğuna inanmaktadır.

* Diş hijyeninin korunması, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı yukarıdaki nedenlerle oldukça önemlidir.

* Ellerinizi yıkayın ve vücudunuzu formda tutun.

* Yemek yerken yani yemek tüketirken, ellerimizin ve parmaklarımızın temizliğine çok dikkat edilmelidir. Zira; parmaklar, mikrobiyal mikropları, enfekte olmuş evcil hayvanlardan, insanlar ile etkileşimden, başka canlı olmayan şeylerden taşımaktadırlar.

* Özellikle yemek yemeden önce, bir dakika boyunca ellerimizi iyice yıkamak, bulaşıcı hastalıklara neden olan zararlı bakterilerin yayılma hızını azaltmaktadır.

* Ellerimizi yıkadıktan sonra, ellerimizi kurulamak ve fazla suyu temizlemek için temiz ve kuru bir havlu veya mendil kullanılmalıdır.

* Buna ek olarak, ağız yıkanması, zararlı bakterilerin öldürdüğü için ağız çalkalama yöntemi kullanılabilir.

* Her fırçalamadan sonra dilin temizlenmesi ihmal edilmemelidir. Bakteriler, fiziksel temas yoluyla ebeveynlerden çocuklarına aktarılabilir.

* Diş hastalıkları olan anneler, bakteri tükürük ile birlikte geçebileceği için çocuklarıyla aynı kaşıkları paylaşmamaları gerekmektedir.

* Her şeyden önce, sağlıklı bir diş bakımının ardından diş enfeksiyonlarını önlemek için uzun bir zamana ihtiyaç vardır.

* Yetişkinlerin tütün ve alkolden uzak durması tavsiye edilmektedir.

* Çocuklar şekerli ve gazlı içecek tüketmemelidirler.

* Mutfağınızın iyi temizlenmesi ve temiz koşullarda yemek pişirmek aile bireylerinizin sağlığı için birinci derecede önemlidir.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam